16 / 05 / 2024

İstiklal Caddesi'nin çevresi de araç trafiğine kapatılıyor!

İstiklal Caddesi'nin çevresi de araç trafiğine kapatılıyor!

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, İstiklal Caddesi ve çevresindeki 43 noktaya yerleştirilen pnömatik dubalarla sokakların trafiğe kapatılmasıyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi



Başkan Demircan, 1989 yılandan itibaren İstiklal Caddesi'nin araç trafiğine kapatıldığını hatırlattı. Ardından gelinen noktada ise İstiklal Caddesi'nin yaya yürüyüşü için uygun hale getirildiğini kaydetti.

Başkan Demircan, Beyoğlu'nun her geçen gün daha da güzelleştiğini belirterek “Bu amaçla geçtiğimiz yıllarda başlatılan “Beyoğlu Güzelleşiyor” ve “Beyaz Zambak” uygulamalarına devam ediliyor. “Beyoğlu Güzelleşiyor” uygulamasıyla 3 bin 500 tarihi bina yenilenerek Beyoğlu'nun tarihi dokusuna güzelleştirildi. Yenilenen ve aydınlatılan sokaklarla Beyoğlu kısa sürede daha modern ve çağdaş bir yaşam alanına dönüştü. “Beyaz Zambak” uygulamasıyla da her türlü gıda imalatı ve satışı yapan yerlerin kalite standardı yükseltildi. Beyoğlu'nun bir yandan fiziki yenilenmesi sürerken diğer taraftan 500'den fazla eski işletme Beyaz Zambak'a uyumlu olmak için yatırım yaptı. Yeni açılan 850 işletme de tamamen bu standartlara uydu, Beyaz Zambaklı oldu. Beyoğlu'nun güzelleşmesiyle birlikte bölgede 1000 civarında olan umuma açık eğlence ve istirahat yeri sayısı neredeyse iki katına çıkarak 1850 ye ulaştı” dedi.

Demircan, Kültür sanat ve eğlence merkezi Beyoğlu'nun güzelleşmesi ile birlikte, Cezayir Sokağı, Asmalı Mescit gibi eğlence merkezleri oluşurken; birbirinden değerli marka olan işletmelerin Beyoğlu'nda yeni mekanlar açtıklarını hatırlattı.

Başkan Demircan “Galatasaray Lisesi'nden Tünel'e neredeyse tek tük olan insan sirkülasyonu artık geçmişte kaldı. İstiklal Caddesi boydan boya aynı oranda kalabalığa ev sahipliği yapar hale geldi. Beyoğlu her geçen gün daha çok yerli ve yabancı turisti ağırlamaya başladı. Beyoğlu, günde 1.5 milyona yaklaşan hareketli nüfusu bünyesinde barındırır hale geldi” dedi.

Beyoğlu Belediyesi, 43 noktaya yerleştirilen pnömatik babalar sayesinde sokaklara araç giriş çıkışını kontrol altına aldı. Beyoğlu'nun tarihi dokusunu daha iyi algılamak, gelenlerin daha keyifli yürümelerini, vakit geçirmelerini sağlamak için sokakların yayalara ait olması için gereken çalışmalar yapıldı. Böylece trafiğe kapalı olmasına rağmen İstiklal Caddesi'ne çeşitli sokaklardan kontrolsüz olarak araç girişi engellendi.

Başkan Demircan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin desteği ve 2 milyon TL'lik yatırımla 2 yılda uygulamaya konan yeni sistemle sadece İstiklal Caddesi değil,  çevresindeki bölgenin daha keyifle gezilir hale gelmesi sağlayacağını belirtti.

Beyoğlu'ndaki yeni uygulamanın detayları ise şöyle:

Beyoğlu Belediyesi, yeni uygulamasıyla dünyada kamuya açık en geniş yayalaştırılmış alana, araç giriş çıkışını da kontrol altına aldı. Bölgede bulunan işletmelerin ihtiyacı göz önünde bulundurularak araç giriş çıkış saatleri 06.00 ile 10.00 olarak belirlendi. Yayalaştırılan 43 sokağın, araç trafiğinden arındırılması da sağlandı. 
• TARİHİ BİNALAR EGZOS VE GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİNDEN ARINACAK
Yeni uygulamayla birlikte tarihi binalar ve tarihi değerlerin trafiğin verdiği her türlü yıpranmanın önüne de geçilmiş olacak. Egzos kirliliğinden, gürültüden arınacak olan bölgedeki tarihi mekanların yaşam süreleri de uzayacak. Dünyada pek çok tarihi kentteki bu uygulama böylesi kent merkezleri için medeniyet göstergesi olduğu gibi bir zorunluluktur.
• TALİMHANE'DEKİ BAŞARILI UYGULAMA
Beyoğlu Belediyesi'nin yayalaştırdıktan sonra araç giriş çıkışını kontrol altında tuttuğu ilk bölge otellerin yoğun olarak bulunduğu Talimhane'dir. Aynı zamanda uluslarası çapta başarılı bir kentsel dönüşüm projesini de barındıran bölgedeki uygulama modern şehircilik anlayışının örnek bir uygulaması oldu.
• TÜBİTAK DESTEKLİ MODERN TEKNOLOJİ
İstiklal Caddesi'nin yayalaştırılmasıyla ilgili Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararı bulunmaktadır. Yapılan tetkikler sonucunda İstiklal Caddesi'ne bağlanan 43 noktaya araç giriş çıkışlarının kontrolü için  110 adet pnömatik baba yerleştirilmiştir.

Talimhane'de kablolar vasıtasıyla kontrol edilen sistem yerine, TÜBİTAK'ın da desteklediği bir teknolojik yenilik yapılmıştır. Bu yeni teknoloji ile düşük radyo frekansı ile çalışan pnömatik babalar, bir merkezden kontrol edilmektedir. Sistemde herhangi bir kablo ağı kullanılmamıştır, merkezden radyo frekanslarıyla iletişim sağlanmaktadır. Bu kadar geniş bir ölçekte ve mesafede(İstiklal Caddesi aksı boydan boya yaklaşık 1.5km'dir) böylesi bir çalışma Türkiye'de ilk kez yapılmaktadır. Sistem radyo frekansıyla olduğu gibi kumanda cihazıyla elle de çalıştırılabilmektedir.
• ELEKTRİK KESİLSE DE ÇALIŞACAK
Sistem her türlü acil hal düşünülerek tasarlanmıştır. Elektrik kesintisi gibi senaryolara karşı da güneş panelleri ile alternatif yedekleme sistemleri devreye sokulmuştur. Herhangi bir afet durumunda tüm babalar yedeklenmiş idare merkezleriyle kontrol edilebilir olacaktır.
• ACİL DURUMLAR İÇİN GEÇİŞ
Polis, itfaiye ve ambulansların acil geçişleri için bu kuruluşlarla sistemin merkezi daima iletişim halindedir. Uzaktan komutla geçişe izin verileceği gibi bu kurumlara verilecek olan el kumanda cihazları ile de sistem idare edilebilecektir. Pnömatik babalar zorunlu acil haller dışında kapalı kalacaklardır. Bu saatle haricinde yayalaştırılmış alanda kalan araçlar ve mevcut sisteme zarar veren kişiler hakkında Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü ve Zabıta Müdürlüğü tarafından cezai işlem uygulanacaktır.
• MODERN TEKNOLOJİ İLE UYGULANAN SİSTEM
Sistemin teknolojik altyapısı Türkiye'nin en önemli bilimsel araştırma merkezi olan TÜBİTAK tarafından desteklenen bir projedir. Çalışmayı yürüten ASKON firması pek çok bölgede uluslararası da uygulamaları olan bir firmadır.
• BEYOĞLU'NDA YÜRÜMEK DAHA DA KEYİFLİ OLACAK
Uygulama ile birlikte Beyoğlu'nda yürümek daha da keyifli olacaktır. Tarihi binalar, tarihi değerleri izlemek seyretmek, fotoğrafını çekmek, kameraya kaydetmek daha kolay ve güzel olacaktır. Yayalaştırmanın yapıldığı alanlarda yaya geçişlerini engellemeyecek ölçüde yüzlerce işletme sokaklara masa koyarak müşterilerine hizmet edecektir. Bölge böylece de daha hareketlenecek, canlanacaktır. Değnekçilik zaten büyük ölçüde ortadan kalkmıştı ancak böylece tamamen sıfıra inecektir.

Sistemde trafiğe açık yollar:
Zambak – Meşelik Sokak aksı
Sakız Ağacı Caddesi ile Sadri Alışık Sokak kesişimi
Balo Sokak, Turnacıbaşı Sokak kesişimi
Galatasaray Meydanı
Asmalımescit Sokak ile Kumbaracı Yokuşu Arkası

Sistemde trafiğe kapalı olan yollar:   Taksim Caddesi ,  Ana Çeşmesi Sokak,  Kurabiye Sokak,  İpek Sokak,  Abdullah Sokak,  Taksim Kuyu Sokak,  Büyük Parmakkapı Sokak,  Gazeteci Erol Dernek Sokak, Hasnun Galip Sokak,  Baş Ağa Çeşmesi Sokak,  Kartal Sokak,  Mahyacı Sokak,  Öğüt Sokak,  Nane Sokak,  Süslü Sokak,  Halas Sokak – Sakız Ağacı kesişimi,  Küçük Bayram Sokak,  Büyük Bayram Sokak,  Sokakzade Sokak, Ekrem Tur Sokak, Daracık Sokak,  Balık Sokak,  Tosbağa Sokak,  Kaymakam Reşat Bey Sokak,  Nuri Ziya Sokak,  Kallavi Sokak,  Balyoz Sokak,  Postacılar Sokak,  Peremeci Sokak,  Gönül Sokak, Minare Sokak,  Sofyalı Sokak,  Şah Kulu Bostan Sokak,  General Yazgan Sokak,  Galip Dede Caddesi,

Acil durumlar ve şikayetler için Beyoğlu Belediyesi'nin 444 0 160 numaralı telefonu hizmet verecektir.


Geri Dön