22 / 12 / 2024

İstiklal'de hava parası milyon doları geçti

İstiklal'de hava parası milyon doları geçti

İstanbul'da;İstiklal, Bağdat, Abdi İpekçi Caddeleri, kira ve hava paraları ile en çok konuşulan alışveriş caddeleri.




Abdi İpekçi Caddesi'nde kiralık dükkanların metrekaresinin 300-400 dolara çıktığı konuşuluyor. Markaların yer kapma yarışı hava paralarına yansıyor. Yerli ve yabancı zincirlerin ilgi gösterdiği, büyük grupların alım yapmak için fırsat kolladığı bu caddelerden İstiklal'de hava parası olarak 1 milyon doların üzerinde rakamlar da istenmeye başladı.

İstanbul'da mağaza ve dükkan kiralarının sınır tanımadığı caddelerdeki yolculuğumuzda, İstiklal Caddesi ve Nişantaşı'na yolumuz düştü... İstanbul Sıraselviler'de emlak ofisi olan Hedef Emlak sahibi Ali Erduvan, İstiklal Caddesi'ndeki rayiçlerle ilgili bilgiler verirken, "Giriş katlarda, çoğu zaman yıllık peşin kira ve hava paraları konuluşur. 100 metrekarelik bir yer en az 15 bin dolara kiralanır. 200 metrekarede bu rakam ne olabilir derseniz, 25-30 bin dolardan aşağı kiralanmaz" ifadelerini kullanıyor.

Ara sokaklar da değerli
Giriş katta ve cephesi iyi olan mağazaların daha iyi rakamlar ettiğini ifade eden Ali Erduvan, "İstiklal Caddesi'nde, Taksim'den Galatasaray'a kadar olan bölüm daha değerli. Galatasaray-Tünel arasındaki bölüm ise ikinci derecede değerli" diye konuşuyor. Galatasaray'da son olarak, bir binanın 40 bin dolara kiralandığını aktaran Ali Erduvan, şöyle devam etti: "Cafe olarak açılan bu yer için 1.2 milyon dolar hava parası alındı. Büyüklüğü ise 300 metrekare civarı. Şu an, ilk bölümde, yani Galatasaray'a kadar olan kesimde adeta yer yok. Galatasaray meydanına yakın, 85 metrekare taban oturumlu bir binaya 40 bin dolar kira isteniyor. Yıllık da peşin kira alınıyor. Hava parası ise yok. Ofis katlarına gelince... Cadde üzerinde 80-85 metrekare ofisin kirası 1500 YTL civarı. Pasaj içlerindeki dükkanların kiraları ise pasajına göre değişiyor. Pasaj içlerinde dükkanlar genelde 25 metrekare civarı ve 2500-3500 YTL arası fiyatlara kiralanıyor. İstiklal'e bağlanan önemli sokaklar arasında ise Mis Sokak, Büyükparmakkapı ve Küçükparmakkapı Sokak sayılabilir. Büyükparmakkapı'da 35 metrekare dükkana, 5 bin YTL kira isteniyor. Son 2 yılda bu sokaklarda kafe, restoran, büfe tipi işletmeler yoğunlaştı."

30 milyon dolara bina
Büyük markaların caddede yer aradığını da ifade eden Ali Erduvan, "Eski kiracılara zaman zaman, 'Al sana 500 bin, 1 milyon dolar hava parası... Burayı bana devret' diye tekliflar gelebilir. Mal sahibi kolay devir hakkı vermaz. Kirası 2500-5000 YTL olan bir dükkan bulan büyük gruplar, hava parası teklif edebilir" dedi. Satılık dükkanın ise nadiren çıktığını ifade eden Ali Erduvan, "100 metrekare taban üzerine bir binanın fiyatı 7 ila 10 milyon dolar arasında değişir. Buradaki etken, binanın yeniliği, düzgünlüğü, kullanılabilirliği. Yeni binaysa, asansörü, ısıtma sistemi varsa 10 milyona kadar çıkar. 430 metrekare taban üzerine, 7 katlı bir binaya 30 milyon dolar isteniyor" diye konuştu. Ünlü işadamı Erdoğan Demirören de, İstiklal Caddesi'nde yaptığı alışveriş merkezine bitişik 3 binayı 25 milyon dolara almıştı.

Krizlere rağmen alanlar kâr etti

Krizlere aldırmayıp alışveriş caddelerinden gayrimenkul alan büyük yatırımcılar, kısa süre içinde büyük kârlar elde ettiler. İstikkal Caddesi'nde Taksim Meydanı'na yakın bölüm çok değerli... 2 yıl önce alınan binalar için şimdi 2-3 kata varan rakamlar bile istendiği olabiliyor. Emlakçılar, krize rağmen alım yapan kesimin gayrimenkulü "en garantili yatırım" olarak gördüğünü ifade ediyor.
Nişantaşı Abdi İpekçi Caddesi'nde emlakçılık yapan A'dan Z'ye Emlak sahibi Haydar Otman, İstanbul'un en elit mekanlarına ev sahipliği yapmaya başlayan Abdi İpekçi Caddesi'nde en hareketli bölümde 200 metrekare mağazanın kirasının 30 bin YTL civarı olduğunu ifade ediyor.
Abdi İpekçi Caddesi'nin 7 senedir öne çıktığını hatırlatan Haydar Otman, "Valikonağı Caddesi de değerli, Rumeli Caddesi de... Burası farklı bir müşteriye hitap ediyor. İstanbul'da alışveriş merkezlerine de rağbet var ama insanlar hava güzelken dışarıda dolaşmak, sokakta alışveriş yapmak istiyor. Nişantaşı'nda belirli bölgelere büyük kurumsal firmalar ilgi gösteriyor. Bir zincirin 20 mağazası vardır, o caddede olmak ister ve istenen kirayı ne olursa olsun öder. Arz-talep meselesi" ifadelerini kullanıyor. Talep yüksek olduğu için de fiyatların yüksek olduğunu aktaran Haydar Otman, "Abdi İpekçi'de, yeni satılığa çıkan bir yere 30 milyon dolar isteniyor. 250 metrekare taban oturumlu... Burada, giriş kattaki mağaza ise 7-10 milyon dolara gelir. Mağazaların metrekaresi minimum 20 bin dolar, maksimum 30 bin dolar olabilir. Metrekare fiyatları, Valikonağı ve Rumeli'de ise 10-20 bin dolar arası" dedi.

Nişantaşı'nda konutlar olmasa mağazalar böyle değerli olmaz
Nişantaşı'nda faaliyet gösteren A'dan Z'ye Emlak sahibi Haydar Otman, kendisinin de 44 yıldır Nişantaşı sakini olduğunu ifade ederek, "Ben 20 yıldır da bu işi yapıyorum. Şunu söyleyebilirim: Nişantaşı'nda konutlar azalırsa, Nişantaşı'ndaki mağazalar da biter. Kalabalıktan insanlar kaçıyor, Güvenlik çok önemli... Konutların gitmemesi için belediye ile de sürekli temas halindeyiz" dedi.
Çok fazla restorana, kafeye izin vermemek gerektiğini ileri süren Otman, "Batılı ülkelerinde önemli şehirlerde böyle: Bir caddede mesela 5 restorana izin veriliyor. Kafeler fazlalaştıkça güvenlik sorunları artıyor. Bağırış, çağırış artıyor. Apartman sakinlerinin huzuru kaçabiliyor. Beyoğlu insanların yaşadığı yer haline gelmeye başladı, değeri arttı. Nişantaşı'nın da konut sıfatından kurtulmaması lazım" ifadelerini kullanıyor. Otman, Abdi İpekçi Caddesi'nin en hareketli bölümünde 180 metrekare bir mağazaya (hava parası yok) 30 bin YTL kira istendiğini söyledi. Bazı mülk sahiplerinin kiracı adayı firmanın güvenini ölçmek için 1 yıllık peşin isteyebildiğini aktaran Otman, şöyle devam etti: "Geldiğinde kalıcı mı diye düşünür... Vakko, Beymen gibi kurumsal firmalar değilse, kişinin güvenilirliğini ölçmek ister. 1 yıllık peşin parayı veren güvenilir diye düşünür. Nişantaşı'nda; 200 metrekarelik bir mağaza için 500 bin dolar hava parası isteniyor. 20 bin dolar da kirası var. Hava parası için ölçü yok... Kiralıklarda, metrekare küçüldükçe metrekare birim fiyatları yükseliyor. 50 metrekare yerin, 10 bin dolar ve üzerine kiralandığını söyleyebilirim."

Nişantaşı'nda hava paraları İstiklal kadar yüksek değil
İstiklal Caddesi'nde milyon dolarlara ulaşan hava paraları, Nişantaşı'nda konuşulmuyor... Nişantaşı Emlak sahibi Gökhan Adalı, 100 metrekare ve üstü yerlerin kiralarının 10 bin dolardan başladığı Nişantaşı merkezde 35 metrekare dükkan kirasının 10 bin YTL'den başladığını söylüyor. Mal sahibindense hava parası yok. Adalı, "100 metrekare yerlerde hava parası 100 bin dolardan başlar ve büyüklüğüne göre artar. Bazıları 300-400 bin Euro'ya kadar hava parası istiyor" dedi. 300-400 metrekare yerlere 400 bin Euro'ya kadar hava parası istenmesine rağmen 100-300 bin dolar arasında işlemlerin normal sayılabileceğini ifade eden Gökhan Adalı, şunları ekledi:

50 metrekare üstüne talep
"100 metrekarelik bir mağaza, Abdi İpekçi Caddesi'nin başladığı yerde 15-20 bin dolar civarına kiralanır. Rumeli Caddesi'nde 100 metrekare yere 10 bin YTL'den başlayan kira istenir, maksimum 20 bin YTL'ye kiralanabilir. Valikonağı Caddesi'nde de bu büyüklükte yerin kirası 10-20 bin YTL. Teşvikiye Caddesi de aynı... Abdi İpekçi'de, dünya markaları yer tutmak istiyor. Bunun yanında markalı kafeler var. Valikonağı Caddesi'nde duyduğum en yüksek kira, 3 katlı ve 500 metrekare bir yer için; 34 bin Euro."
A'dan Z'ye Emlak sahibi Haydar Otman ise Nişantaşı'ndaki mağazaların profilinin farklı olduğuna dikkat çekerek, "10-15 metrekare yerin 10 bin liraya kiralanması için, çok yoğun yaya olan bir bölgede dönerci, büfeci gibi bir iş yapması lazım. Nişantaşı'nda ise kimse bu işi yapmaz. 15 metrekare yer de çıkmaz zaten. Firmalar minimum 50 metrekare yer arıyor" diye konuştu.

Ali Öztürk/Seri İlanlar


Geri Dön