02 / 05 / 2024

İstimlak itiraz süresi!

İstimlak itiraz süresi!

Kamulaştırma olarak da bilinen istimlak ile, özel kişilere ait taşınmaz mallar devlet veya kamu tüzel kişilerince kamu yararı gereğince alınabiliyor. Peki, istimlak itiraz süresi ne kadardır?



İstimlak itiraz süresi!

Kamulaştırma olarak da bilinen istimlak, özel kişilere ait taşınmaz malların devlet veya kamu tüzel kişilerince kamu yararı gereğince kanunla gösterilen esaslar çerçevesinde parası peşin ödenmek kaydıyla mülkiyetinin alınması olarak tanımlanıyor.


İstimlak işlemlerinin nasıl yapıldığı, Kamulaştırma Kanunu kapsamında açıklanıyor. Burada yer alan esaslara göre istimlak bedelinin tespiti ve tescil davası kapsamında mahkemenin taşınmazın idare adına tescil edilmesine yönelik verdiği kararlar kesin oluyor.


Buna göre, bu kararın temyiz edilmesi için itiraz edilemiyor. Ancak istimlak bedeline itiraz edilebiliyor. Peki, İstimlak itiraz süresi ne kadardır?


2942 sayılı kanuna göre, istimlak bedeline itiraz, 30 gün içerisinde Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurularak yapılabiliyor.


Madde 11 – 15 inci madde uyarınca oluşturulacak bilirkişi kurulu, kamulaştırılacak taşınmaz mal veya kaynağın bulunduğu yere mahkeme heyeti ile birlikte giderek, hazır bulunan ilgilileri de dinledikten sonra taşınmaz mal veya kaynağın; 


 a)Cins ve nevini, 

 b) Yüzölçümünü. 

 c) Kıymetini ektileyebilecek bütün nitelik ve unsarlarını ve her unsurun ayrı ayrı değerini, 

 d)Varsa vergi beyanını, 

 e)Kamulaştırma tarihindeki resmi makamlarca yapılmış kıymet takdirlerini, 

 f) Arazilerde, taşınmaz mal veya kaynağın kamulaştırma tarihindeki mevkii ve şartlarına göre ve olduğu gibi kullanılması halinde getireceği net gelirini. 

 g) Arsalarda, kamulaştırılma gününden önceki özel amacı olmayan emsal satışlara göre satış değerini, 

 h) Yapılarda, (…)(2) resmi birim fiyatları ve yapı maliyet hesaplarını ve yıpranma payını, 

 ı) Bedelin tespitinde etkili olacak diğer objektif ölçüleri, 

 

Esas tutarak düzenleyecekleri raporda bütün bu unsurların cevaplarını ayrı ayrı belirtmek suretiyle ve ilgililerin beyanını da dikkate alarak gerekçeli bir değerlendirme raporuna dayalı olarak taşınmaz malın değerini tespit ederler. 

 

Taşınmaz malın değerinin tespitinde, kamulaştırmayı gerektiren imar ve hizmet teşebbüsünün sebep olacağı değer artışları ile ilerisi için düşünülen kullanma şekillerine göre getireceği kâr dikkate alınmaz. 

 

Kamulaştırma yoluyla irtifak hakkı tesisinde, bu kamulaştırma sebebiyle taşınmaz mal veya kaynakta meydana gelecek kıymet düşüklüğü gerekçeleriyle belirtilir. Bu kıymet düşüklüğü kamulaştırma bedelidir. 



İstimlak yargıtay kararı!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön