Emlak Terimleri

İştira hakkı nedir? İştira hakkı sözleşmesi ne işe yarar?

Hukuki ve gayrimenkul kavramı olan iştira hakkı, özellikle de mülk sahibi olmak isteyenleri ilgilendiriyor. Mülkün satın alım sürecinde bu hakkın önemli olduğu biliniyor. Peki iştira hakkı nedir, iştira sözleşmesi nedir ve ne işe yarar? İşte iştira hakkı ile ilgili tüm detaylar…

İŞTİRA HAKKI NEDİR?

İştira hakkı, diğer adıyla alım hakkı bir kişiye diğer taraflardan öncelikli olarak belirli bir varlığı veya mülkü satın alma yetkisi veren bir haktır. Bu hak sahibi kişi, belirli bir bedel ve süre şartını yerine getirerek, söz konusu varlığı satın alma hakkına sahiptir. Ancak bu hak tanınabilmesi için belirli şekil şartlarına uyulması gerekmektedir. İştira hakkının geçerliliği için noter huzurunda bir sözleşme yapılması zorunludur. Bu sözleşmenin ardından, tapu kütüğüne şerh düşülerek iştira hakkı resmi olarak kurulmuş olur.

İŞTİRA HAKKI SÖZLEŞMESİ NE İŞE YARAR?

Taşınmaz sahibinin iştira hakkını tanıdığını belgeleyen sözleşmeye ‘iştira sözleşmesi’ denir. Bu sözleşme ile taşınmaz mal sahibi, iştira hakkına konu olan şeyi bedel karşılığında veya bedelsiz olarak verebilir. Taşınmazların mülkiyet devirlerine ilişkin borçlandırıcı işlemlerde resmi şekil şartı bulunmaktadır ve bu nedenle iştira sözleşmesinin resmi olarak yapılması zorunludur. İştira hakkının tapu kütüğüne şerh verebilmesi için iştira sözleşmesi noter tarafından düzenlenmelidir.

İŞTİRA HAKKI ŞERHİ NEDİR?

İştira hakkı, bireyin kişisel bir hakkıdır ve bu hakkın kullanımı, iştira sözleşmesinin tarafı olan mal sahibine aittir. Taşınmazın mülkiyeti, şerh verilmeden önce başka bir kişiye geçerse, mal sahibi, borcunu yerine getiremediği için hak sahibine karşı sorumludur. İştira sözleşmesi genellikle mal sahibi ile hak sahibinin kimliklerini, satışa konu olan malı ve satış bedelini içerir. Taraflar, iştira süresini sözleşmeyle belirleyebilirler, ancak kanuna göre iştira süresi en fazla 10 yıldır. İştira sözleşmesinden kaynaklanan öncelikli alım hakkı genellikle 3 yıldır, ancak aksine bir hüküm yoksa bu süre geçerlidir. İştira hakkı kişilere devredilemez, sadece miras yoluyla intikal edebilir. Ancak, sözleşmede hakkın devir edilebileceği kararlaştırılmışsa, şekil şartlarının tekrar belirtilmesi gerekir.

İştira hakkı süresi!

İştira nedir?

İştira hakkı sözleşmesi!