09 / 05 / 2024

İştira hakkı süresi!

İştira hakkı süresi!

İştira hakkı, Bir taşınmaz malı belli bir bedelle belli bir süre içinde malikinden satın alabilmek hakkı oluyor. Bu hak tapuya tescil edilebiliyor. İşte iştira hakkı süresi..



İştira hakkı süresi!

İştira hakkı, Bir taşınmaz malı belli bir bedelle belli bir süre içinde malikinden satın alabilmek hakkı oluyor. Alım hakkı olarak da ifade edilen iştira hakkı satış vaadi ile karıştırılabiliyor.


Satış vaadinin azami süresi beş yılken hak şerh tarihinden itibaren on sene süreyle hüküm ve sonuç doğurabiliyor. 


İştira sözleşmesinin noterce düzenlenmiş olması gerekiyor.


Türk Medeni Kanuna göre; Tapu kütüğüne şerh verilen alım ve geri alım hakları, şerhde belirtilen süre içinde her malike karşı kullanılabiliyor.


Şerhin etkisi, her durumda, şerhin verildiği tarihin üzerinden on yıl geçmekle sona eriyor.


İştira hakkı ile; B’nin taşınmazını A satın almak istemektedir. B de taşınmazını A’ya satmak istemektedir ancak A’nın şuan parası olmadığı için bugün satın alamamakta ve yarın belki B’nin bu taşınmazı satmaktan vazgeçebilmesi mümkündür. Buna karşı alım sözleşmesi yapılarak taşınmaz satım sözleşmesi yapma borcu altına girilir.


İştira hakkının tapu siciline şerhi için, Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 9. pozisyonu uyarınca bu hakların bedelli veya bedelsiz oluşuna bakılmaksızın taşınmaz malın kayıtlı değeri üzerinden harç tahsil ediliyor.


İştira nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön