29 / 04 / 2024

İntifa hakkı süresi ne kadar?

İntifa hakkı süresi ne kadar?

Taşınır ve taşınmaz malların, hakların ve bir mal grubunun kullanımıyla ilgili hukuk terim olan intifa hakkı, bir gayrimenkulden yararlanma ve kullanma hakkıdır. Peki İntifa hakkı süresi ne kadar?



İntifa hakkına sahip olan kişi gayrimenkulün sahibi de değildir. Yalnızca gayrimenkul üzerinde kullanım hakkına sahip olan kişidir. İntifa hakkı, ona sahip olan kişinin hayatıyla sınırlıdır. Kişi öldüğünde intifa hakkı da sona erer. Gerçek kişilerde bu şekilde sona eren intifa hakkı, tüzel kişilerde ise en çok 100 yıl sonra sona erer.


Şahsi irtifak haklar ı grubuna giren intifa hakkı sınırlı bir ayni haktır.Bu hak, sahibine hakkın konusu şey üzerinde tam yararlanma hakkı sağlar. Ancak intifa hakkı sahibi kişi söz konusu taşınmaz üzerinde satış ve ipotek gibi işlemler yapamaz. 


İntifa hakkı süresi ne kadardır?


İntifa hakkının süresi daha önce de değindiğimiz gibi gerçek kişilerde kişinin ölümüyle sona erer, tüzel kişilerde ise en fazla 100 yıl içinde sona erer. İntifa hakkının sona ermesi durumunda mülkün kullanım ve yararlanma hakkı çıplak mülkiyet hakkı sahibinin olur.



İntifa hakkının Tapuya tescilinde beyan edilen değerin 2/3 intifa hakkı, 1/3 ise çıplak mülkiyet değeridir.


İntifa hakkı iki türlü tesis edilir:


Bedelli intifa hakkı tesisi yada bedelsiz intifa hakkı tesisi. Eğer İntifa Hakkı Bedel Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün 1469 sayılı Genelgesi gereği (ivazsız iktisap olduğu için) veraset ve intikal vergisi için vergi dairesine ihbar yapılır.


İntifa hakkı ne demektir?

İntifa hakkı harcı ne kadar?

Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön