22 / 11 / 2024
fuzul

İntifa hakkı harcı ne kadar?

İntifa hakkı harcı ne kadar?

İntifa hakkı kurulurken, harç ödemesinin ne kadar yapılması gerekiyor? İntifa hakkı harcı ne kadar? İntifa hakkı harcı hangi durumlarda ödenmiyor? İşte intifa hakkı ile ilgili sorularınızın yanıtı...




İntifa hakkı harcı ne kadar?

İntifa hakkı kurulurken, genel beyan döneminde beyan edilen emlak vergisi değerinden az olmamak üzere bildirilen bedel üzerinden, belli bir oranda harç tahsil ediliyor. Bu oran binde 15 olarak belirleniyor.


Söz konusu hakkın, bedelsiz olarak tanınması halinde ise, yine lehine intifa hakkı tesis edilenden 20/c pozisyonu uyarınca, taşınmazın 2/3’ünün değeri üzerinden binde 54 oranında tapu harcı tahsil ediliyor.


Ayrıca intifa hakkı terkin harcı olarak Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil ediliyor. 


İntifa hakkının değeri

İntifa hakkının değeri, taşınmazın emlak beyan değerinin 2/3’ü olarak sayılıyor. Geriye kalan 1/3 oran ise kuru mülkiyetin değeri oluyor.


Bedelsiz intifa hakkı tesislerinde tapu harçlarının hesabı için, bu oranlar esas alınıyor. Örneğin, 90 bin TL değerindeki bir taşınmazın 60 bin TL'si (2/3) intifa hakkı, 30 bin TL'si (1/3) kuru mülkiyet değeri kabul ediliyor.


Tapu harcı oranları

Sağ kalan eşin mirastan doğan intifa hakkı, intikalle birlikte tescil edildiğinden intikal harcı dışında bir harç tahsil edilmez.


İntifa hakkı bedelli olarak tesis ediliyorsa, emlak beyan değerinin 2/3’ünden az olmamak üzere, bildirilen bedel üzerinden, lehine intifa hakkı tanından binde 15, bedelsiz intifa tesis ediliyorsa, taşınmazın emlak beyan değerinin 2/3’ünden az olmamak üzere, bildiren değer üzerinden binde 54; bu durumda, işlemden sonra, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün 1469 sayılı Genelgesi gereği (ivazsız iktisap olduğu için) veraset ve intikal vergisi için vergi dairesine ihbar yapılır.


Malik intifa hakkını uhdesinde tutarak, kuru mülkiyeti devrediyor, intifa hakkı bu surette tescil oluyorsa, intifa için, harç alınmıyor.



İntifa hakkı nedir?
İntifa hakkı sahibinin ölmesi!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön