29 / 04 / 2024

İntifa hakkı harcı!

İntifa hakkı harcı!

İntifa hakkına sahip bir kişi, başkasına ait taşınmazdan yararlanma hakkına sahip kişidir. Peki intifa hakkı harcı ne kadar? İşte yanıtı...




İntifa hakkı, başkasına ait bir taşınmazdan yararlanma ve kullanma hakkını işaret ediyor. Söz konusu hak, sahibine hakkın konusu şey üzerinde tamamıyla istifade hakkı tanıyor. Peki intifa hakkı harcı ne kadar? 


İntifa hakkı tesisinde; genel beyan döneminde beyan edilen emlak vergisi değerinden az olmamak üzere bildirilen bedel üzerinden, binde 15 oranında tapu harcı tahsil edilir. İntifa hakkı bedelsiz olarak tanınıyor ise, yine lehine intifa hakkı tesis edilenden 20/c pozisyonu uyarınca, taşınmazın (kayıtlı değere yeniden değerleme oranları uygulanmak suretiyle bulunacak değerin) 2/3’ünün değeri üzerinden binde 54 oranında tapu harcı tahsil edilir.

Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir. Uygulamada en çok tereddüt edilen husus, intifa hakkının mali yönünde olduğundan bu hususu daha ayrıntılı irdelemekte fayda var.


İntifa hakkının değeri

İntifa hakkının değeri, taşınmazın emlak beyan değerinin 2/3’ü sayılır. Geriye kalan 1/3 oran ise kuru mülkiyetin değeridir. Bedelsiz intifa hakkı tesislerinde tapu harçlarının hesabı için, bu oranlar esas alınır. Örneğin, 90 bin TL değerindeki bir taşınmazın 60 bin TL'si (2/3) intifa hakkı, 30 bin TL'si (1/3) kuru mülkiyet değeri kabul edilir.



Geri Dön