28 / 04 / 2024

Tapu tescil davası harcı ne kadar?

Tapu tescil davası harcı ne kadar?

Tapu kütüğünde kayıtlı olmayan bir taşınmazı davasız ve aralıksız olarak yirmi yıl süreyle ve malik sıfatıyla zilyetliğinde bulunduran kişi, mülkiyet hakkının tapu kütüğüne tescil edilmesini isteyebiliyor. Peki, tapu tescil davası harcı ne kadar?



Tapu tescil davası harcı ne kadar?

Tapu kütüğünde kayıtlı olmayan bir taşınmazı davasız ve aralıksız olarak yirmi yıl süreyle ve malik sıfatıyla zilyetliğinde bulunduran kişi, o taşınmazın tamamı, bir parçası veya bir payı üzerindeki mülkiyet hakkının tapu kütüğüne tesciline karar verilmesini isteyebilir.


Aynı koşullar altında, maliki tapu kütüğünden anlaşılamayan veya yirmi yıl önce ölmüş ya da hakkında gaiplik kararı verilmiş bir kimse adına kayıtlı bulunan taşınmazın tamamının veya bölünmesinde sakınca olmayan bir parçasının zilyedi de, o taşınmazın tamamı, bir parçası veya bir payı üzerindeki mülkiyet hakkının tapu kütüğüne tesciline karar verilmesini isteyebilir.


Tescil davası, Hazineye ve ilgili kamu tüzel kişilerine veya varsa tapuda malik gözüken kişinin mirasçılarına karşı açılır. Peki, tapu tescil davası harcı ne kadar?


Kayıt harici kalmış olan gayrimenkullerin tescilinden takdir olunan değer üzerinden Binde 11,38 oranında harç tahsil ediliyor. Tapu ve kadastro işlemlerinde de nispi harçların en az miktarı 15,80 TL olarak tespit ediliyor.


Tapu tescil davası harcı..

Tapu İptal ve tescil davalarında alınacak harç nisbi olarak hesaplanıyor. Bu dava, tapuda gösterilen bedel üzerinden açılabiliyor bunun üzerinden harç ödeniyor. 


Ancak dava sırasında bedele ilişkin bilirkişi raporunda daha yüksek bir rakam çıkarsa bu sefer davayı islah ederek eksik harç tamamlanabiliyor. 



Tapu tescil davası zamanaşımı süresi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön