03 / 01 / 2025

şahsi irtifak hakları

şahsi irtifak hakları

Taşınır ve taşınmaz malların, hakların ve bir mal grubunun kullanımıyla ilgili hukuk terim olan intifa hakkı, bir gayrimenkulden yararlanma ve kullanma hakkıdır. Peki İntifa hakkı süresi ne kadar?

İrtifak hakkı çeşitleri nelerdir?

İrtifak hakkı nedir, kaç çeşit irtifak hakkı vardır? İrtifak hakkı çeşitleri nelerdir? Gibi sorularınızın yanıtını haberimizde bulabilirsiniz...

Kat irtifakı olan ev depremde yıkılırsa ne olur?

Kat irtifakı, bir arsa üzerinde yapılacak bir inşaat için mülkiyet hakkını temsil eden bir tür mülkiyet hakkıdır. Bu hak, Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre irtifak hakkı olarak adlandırılır ve inşaat projeleri için çok önemlidir. Olası depremlerde de hangi hakları sunacağı merak ediliyor.

Sitelerde yönetici seçimi nasıl yapılır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, 3 senedir 28 daireli 2 bloklu sitede yaşadığını belirten okuyucu, yöneticinin aidatları kendi hesabına yatırdığını söyledi. Yöneticinin bir iki kişinin onayıyla iş yaptığını aktaran okuyucu, şahsi olarak haklarını sordu.

5 maddede kat irtifakı sahiplerinin hakları!

Avukat Kadir Kurtuluş ile Stajyer Avukat Elif Hamzaçebi kat irtifakı sahiplerinin hakları konusunu kaleme aldı. İşte 5 maddede kat irtifakı sahiplerinin hakları...

Devlet, kamu taşınmazlarından 4,5 milyar TL kazandı!

Devletin geçen yıl kamuya ait taşınmazların kira, satış ve irtifak haklarından elde ettiği gelir, bir önceki yıla kıyasla yüzde 30,6 arttı ve 4,5 milyar liraya ulaştı.

Milli Emlak Genel Tebliği'nde değişiklik!

Savunma, havacılık ve uzay sanayi alanlarındaki yatırımcılara tesis edilecek irtifak hakları ile verilecek kullanma izinlerinde 1. yıl bedeli, taşınmazın emlak vergisine esas asgari m2 birim değerinin 1/1000 ile tespit edilecek.

İntifa hakkı nasıl verilir?

Bir gayrimenkul üzerinde tesis edilebilen haklar arasında intifa hakkı da yer alıyor. İntifa hakkı, aınırlı ayni bir hak olup şahsi irtifak hakkı grubu içerisinde yer alıyor. Peki, intifa hakkı nasıl verilir?

İntifa hakkı şartları nelerdir?

İntifa hakkı, bir başkasına ait taşınmazı ömrünün sonuna kadar kullanmak ve ondan yararlanmak hakkı oluyor. Sınırlı ayni bir hak olan intifa hakkı, şahsi irtifak hakkı grubu içerisinde yer alıyor. Peki, intifa hakkı şartları nelerdir?

Kat irtifakı ne işe yarar?

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince taşınmaz mallar üzerinde kurulabilen haklar üzerinde kat irtifakı da yer alıyor. Bu hak, taşınmaz mal henüz inşa edilmeden ya da tamamlanmadan alınabiliyor. Peki, kat irtifakı ne işe yarar?

İrtifak hakkı sahibinin hakları!

İrtifak hakkının kurulması için tapu kütüğüne tescil edilmesi gerekiyor. İrtifak hakkının kazanılmasında ve tescilinde, aksi öngörülmüş olmadıkça taşınmaz mülkiyetine ilişkin hükümler uygulanıyor. İşte irtifak hakkı sahibinin hakları...

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş için gerekli belgeler!

Kat irtifakı ve kat mülkiyeti bağımsız bölümler üzerinde kurulabilen haklar olarak karşımıza çıkıyor. Kat irtifakından mülkiyete geçilebiliyor. Peki, kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş için gerekli belgeler nelerdir?

Gayrimenkullerle hakların kiralanmasında KDV!

Gelir Vergisi Kanunu'nun 70'inci maddesinde yazılı mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden iratlar gayrimenkul sermaye iradı olarak gelir vergisine tabidir.

Şahsi irtifak hakkı nedir?

İrtifak hakkı Medeni Kanun ve ilgili diğer kanunlarla tanımlanan hakların, ilgili taşınmaz malların harita ve belgelerinde gösterilmesi ve tescili için yapılması gereken işleme deniyor. Peki, şahsi irtifak hakkı nedir?

Kamulaştırma işlemini onaylayan merciler hangileridir?

Kamulaştırma; kamu hizmetlerinin veya teşebbüslerinin yürütülmesi için gerekli olan taşınmaz malları, kaynakları ve irtifak hakları bedellerini nakden ve peşin olarak ödenerek yapılıyor. Peki, kamulaştırma işlemini onaylayan merciler hangileridir?

şahsi irtifak hakları Haberi

şahsi irtifak hakları

İntifa hakkına sahip olan kişi gayrimenkulün sahibi de değildir. Yalnızca gayrimenkul üzerinde kullanım hakkına sahip olan kişidir. İntifa hakkı, ona sahip olan kişinin hayatıyla sınırlıdır. Kişi öldüğünde intifa hakkı da sona erer. Gerçek kişilerde bu şekilde sona eren intifa hakkı, tüzel kişilerde ise en çok 100 yıl sonra sona erer.


Şahsi irtifak haklar ı grubuna giren intifa hakkı sınırlı bir ayni haktır.Bu hak, sahibine hakkın konusu şey üzerinde tam yararlanma hakkı sağlar. Ancak intifa hakkı sahibi kişi söz konusu taşınmaz üzerinde satış ve ipotek gibi işlemler yapamaz. 


İntifa hakkı süresi ne kadardır?


İntifa hakkının süresi daha önce de değindiğimiz gibi gerçek kişilerde kişinin ölümüyle sona erer, tüzel kişilerde ise en fazla 100 yıl içinde sona erer. İntifa hakkının sona ermesi durumunda mülkün...