30 / 04 / 2024

Sitelerde yönetici seçimi nasıl yapılır?

Sitelerde yönetici seçimi nasıl yapılır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, 3 senedir 28 daireli 2 bloklu sitede yaşadığını belirten okuyucu, yöneticinin aidatları kendi hesabına yatırdığını söyledi. Yöneticinin bir iki kişinin onayıyla iş yaptığını aktaran okuyucu, şahsi olarak haklarını sordu.



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, 3 senedir 28 daireli 2 bloklu sitede yaşadığını belirten okuyucu, ilk günden beri yönetici olan kişinin aidatları kendi hesabına yatırdığını aktardı. Yapılan toplantılarda site adına banka hesabı açılmasının istenilmesine rağmen site adına hesap açılmadığını dile getiren okuyucu, apartman harcamalarını WhatsApp grubundan ‘şunlar yapılacak’ deyip bir iki kişinin oluruyla yaptığını ifade etti. Okuyucu şahsi olarak haklarını sordu. İşte Tamer Heper'in yanıtı...

***

Sitelerde yönetici seçimi nasıl yapılır?

Okuyucunun sorusu için iki cepheden cevap verilebilir. Birincisi şahsi yapabilecekleri, ikincisi toplu şekilde yapabilecekleri. Şahsi olarak yapılabilecekler kendisinden istenilen paranın ödemesini yapmamak. Zira yasal yöneticinin aidat ya da ortak gider istemesi için öncelikle kendisinin yasal yönetici olması lazım. Yöneticilik üç sene için olmaz.

Yönetici 1 sene için seçilir. Dikkat ederseniz ‘seçilir’ diyorum. Okuyucunun olayında kendisini yönetici ilan etmiş kişi seçilmemiş. Bu sebeple yasal yöneticilik sıfatı bulunmuyor. Böylece para istenen kimseye para ödenmez. Aklına gelen kişi kendisini yönetici yapamaz. Toplu olarak başlatılan bir girişim yapılacak ve kat maliklerinin üçte birinin imza toplamasıyla da ‘yönetici ve denetçi seçimi’ gündem maddesi ile kat malikleri toplantısı çağrısı yapılabilir. 

Bunun için 10 kişinin imzası yeterli. Bu toplantılarda yönetici seçilirse işler yoluna koyulur. Fakat bir olasılık yine yönetici seçilemezse bu kez oldukları yerdeki sulh hukuk mahkemesine başvuruda bulunup yönetici tayini talep eder. Mahkeme uygun birini yönetici olarak atar ve işler yoluna koyulur.

Apartman ve site yöneticileri dikkat!

Apartmanlara mahkemeden yönetici atanır mı?


Geri Dön