29 / 04 / 2024

Apartman yöneticisi seçimi nasıl yapılır?

Apartman yöneticisi seçimi nasıl yapılır?

Taşınmaz mal yönetimi kat maliklerinden seçilebileceği gibi dışarıdan birisi de seçilebiliyor.Apartman yönetimi kararı malikler tarafından veriliyor ve seçilen bu kurula da yönetim kurulu deniyor.Peki,apartman yöneticisi seçimi nasıl yapılır?



Apartman yöneticisi seçimi nasıl yapılır?

Taşınmaz malın sekiz veya daha fazla bağımsız alanı varsa,yönetici seçilmesi mecburi kılınıyor.Apartman yöneticisi olmak için kat maliklerinin, hem sayı hem arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından atanmak yer alıyor. 

 

Yönetici her yıl kat malikleri kurulunun kanuni yıllık toplantısında yeniden atanıyor ve eski yönetici de tekrar atanabiliyor. Kat malikleri taşınmazın yönetiminde anlaşamaz veya toplanıp bir yönetici atayamazlarsa, o taşınmazın bulunduğu yerin sulh mahkemesine başvuruluyor.


Kat maliklerinden birinin müracaatı üzerine ve diğerleri de dinlendikten sonra, taşınmaza bir yönetici atanıyor. Bu yönetici, aynen kat maliklerince atanan yöneticinin yetkilerine sahip ve kat maliklerine karşı sorumlu oluyor. 

 

Sulh mahkemesi tarafından atanan yönetici, bu atanma üzerinden altı ay geçmedikçe, kat malikleri kurulunca değiştirilemiyor. Fakat haklı bir sebep ortaya konursa, yöneticiyi atamış olan sulh mahkemesi, değiştirmeye müsaade edebiliyor. 


Yöneticinin adı ve soyadı ile iş ve ev adresinin taşınmazın kapısı yanına veya girişte görülecek bir yere çerçeve içinde asılması mecburidir. Bu uygulama yapılmaz ise, yöneticiden veya yönetim kurulu üyelerinin her birine, ilgilinin başvurması üzerine aynı mahkemece, elli Türk Lirasından ikiyüzelli Türk Lirasına kadar idarî para cezası veriliyor. 


Apartman yöneticisi aidat makbuzu vermiyorsa ne olur?



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com



Geri Dön