23 / 12 / 2024

İntifa hakkı şartları nelerdir?

İntifa hakkı şartları nelerdir?

İntifa hakkı, bir başkasına ait taşınmazı ömrünün sonuna kadar kullanmak ve ondan yararlanmak hakkı oluyor. Sınırlı ayni bir hak olan intifa hakkı, şahsi irtifak hakkı grubu içerisinde yer alıyor. Peki, intifa hakkı şartları nelerdir?



İntifa hakkı şartları nelerdir?

İntifa hakkı, bir başkasına ait taşınmazı ömrünün sonuna kadar kullanmak ve ondan yararlanmak hakkı oluyor. İntifa hakkı taşınırlarda zilnetiğin devri, alacaklarda alacağın devri ve taşınmazlarda tapu kütüğüne tescille kuruluyor. 


Taşınmaz üzerindeki intifa hakkı tapu kütüğüne tescil ediliyor. Ancak bu hak tapu kütüğüne tescil edilmemiş olsa bile, durumu bilenlere karşı ileri sürülebiliyor. Tescil edilmiş ise herkese karşı ileri sürülebiliyor.


Sınırlı ayni bir hak olan intifa hakkı, şahsi irtifak hakkı grubu içerisinde yer alıyor. İntifa hakkı verildikten sonra mal sahibinde kuru mülkiyet kalmış oluyor. Peki, İntifa hakkı şartları nelerdir?


İntifa hakkının tesis edilebilmesi için bazı belgelerin temin edilmesi ve intifa hakkı masraflarının da karşılanması gerekiyor. İntifa hakkı için gerekli olan belgeler şu şekilde sıralanıyor:


İntifa hakkı için gerekli belgeler..

1. İntifa hakkı tesis edilecek taşınmaz malın tapu senedi,

2. İntifa hakkı tesisini isteyen tarafların veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları,

3. Tarafların birer vesikalık fotoğrafı.

4. İntifa hakkı mahkeme kararı ile tesis edilecekse kesinleşmiş mahkeme kararı.


İntifa hakkı tesisi harcı 2015..

İntifa hakkı tesisinde; ilgili belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere bildirilen bedel üzerinden binde 20 oranında harç tahsil ediliyor. İntifa hakkının bedelsiz olarak tanınması halinde ise binde 68,31 oranında harç tahsil ediliyor.



İntifa hakkı nasıl iptal edilir?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön