22 / 12 / 2024

Reddi miras yapabilmenin şartları nelerdir?

Reddi miras yapabilmenin şartları nelerdir?

Mirasın reddi, kelime anlamı ile aynı anlamı taşıyor. Yasal mirasçılar yada atanmış mirasçılar bazı durumlarda reddi miras talebinde bulunabiliyorlar. Peki, reddi miras yapabilmenin şartları nelerdir? İşte konu hakkında tüm merak edilenler..



Reddi miras olarak adlandırılan uygulama yasal mirasçıların yanı sıra atanmış mirasçılar açısından da gerekli olabiliyor. Muris adı verilen miras bırakanın vefat ettiğinde terekesi üzerinde yasal mirasçıların yanı sıra atanmış mirasçıların da hakları bulunuyor.  

Reddi miras olarak ifade edilen durum mirasın mirasçılar tarafından reddedilmesi işlemi oluyor. Murisin terekesi üzerinde hak sahibi olan mirasçılar aynı zamanda borçlarından da sorumlu oluyor. Miras bırakanın borçlarının terekenin üzerinde olması halinde mirasçılar bu borçları ödemekle yükümlü olacağından kendi mal varlıkları ile ödemek zorunda kalıyorlar. 

Reddi miras yapabilmenin şartları nelerdir?

Reddi miras olarak adlandırılan uygulama sayesinde mirasçılar miras bırakanın borç yükü altından kurtulabiliyorlar. Bununla birlikte reddi mirasın yapılması durumunda aktif mal varlığı da reddedilmiş oluyor. Reddi miras, miras bırakanın ölümünün ardından gerçekleştirilebilecek bir işlem olarak karşımıza çıkıyor. 

Mirası reddetme işlemi yapılırken bu kayıtsız ve şartsız olarak gerçekleştirilmek gerekiyor. Bir şarta bağlı olarak mirasın reddedilmesi mümkün değildir. 

Mirasçı murisin son yerleşim yerinde bulunan Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurduğunda bunu sözlü veya yazılı olarak beyan etmesi gerekiyor. Sözlü olarak yapılan beyanların kayıt altına alınması gerekiyor. Mirasın reddi işlemi kısmi olarak yapılamıyor. Miras reddedildiğinde tümü için bu durum geçerli oluyor. Peki, reddi miras yapabilmenin şartları nelerdir? İşte konu hakkında tüm detaylar... 


Geri Dön