30 / 04 / 2024

Mirasın reddi şartları nelerdir?

Mirasın reddi şartları nelerdir?

Ölen bir kişi istediği kişiye miras bırakabiliyor.Yasal veya atanmış mirasçılar tarafından mirastan vazgeçme yani mirasın reddi söz konusu olabiliyor.Peki, mirasın reddi şartları nelerdir?



Mirasın reddi şartları nelerdir?

Medeni kanun hükümlerinde de yer alan maddelere göre mirasın reddi için süre üç aydır.Mirastan vazgeçmek isteyenler üç ay içerisinde yazılı ve ya sözlü olarak Sulh Hukuk Mahkemesine başvurması gerekiyor.


Mirastan vazgeçilmesi için verilem süre, kendilerinin mirasbırakanına mirasın geçtiğini öğrendikleri tarihten itibaren başlamış oluyor. Mirasın reddi işlemleri için mahkemeye yazılı veya sözlü olarak beyanda bulunulması gerekiyor.


Üç ay içinde yapılan ret beyanı,mirasın açıldığı yerin sulh mahkemesi tarafından özel kütüğüne yazılıyor ve mirası reddeden kişi isterse kendisine reddi gösteren bir belge de verilebiliyor.Tutanağın ve kütüğün nasıl tutulacağı tüzükle düzenleniyor.


Miras hukuku reddi miras yapamayacak kişiler de vardır.Ret süresi sona ermeden mirasçı olarak mirasın paylaşma işlemlerine karışan , mirasın olağan yönetimi niteliğinde olmayan veya murisin işlerinin yürütülmesi için gerekli olanın dışında işler yapan ya da miras mallarını gizleyen veya kendisine mal eden mirasçı, mirası reddedemiyor.


Mirası reddetmek isteyenler için reddi miras dilekçe örneği şu şekildedir:


Reddi miras dilekçesi örneği


……………… SULH HUKUK MAHKEMESİ’NE



DAVACI:

DAVALI:

KONU : Mirasın reddi istemimizin sunulmasından ibarettir.


AÇIKLAMALAR


Dedem …………………, geçirdiği kalp krizi neticesinde …/…/….. tarihinde vefat etmiştir. Geride bıraktığı üç mirasçısından biriyim.


Muris, sağ iken pek çok harcamalar yapmış ve malvarlığını çok aşacak düzeyde borç altına girmiştir.


Bu nedenle de, mirasın reddini talep etmek zorunluluğu doğmuştur.

 

HUKUKİ NEDENLER: MK, HMK, ilgili mevzuat.


HUKUKİ DELİLLER : Nüfus kaydı, tanık beyanları.


NETİCE ve TALEP: Açıklanan nedenlerle murisin bıraktığı mirası reddettiğime ilişkin talebimin kabulüne karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim. 


…/…/…

Davacı



Mirasçılar sırası nasıl belirlenir?



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com



Geri Dön