28 / 04 / 2024

Hazine arazisi irtifak hakkı süresi!

Hazine arazisi irtifak hakkı süresi!

Bir taşınmaz üzerinde yararlanmaya ve kullanıma rıza göstermeyi kapsayan ve kişi lehine aynî hak olan irtifak hakkı üzerinde de kurulabiliyor. Peki, hazine arazisi irtifak hakkı süresi ne kadardır?



Hazine arazisi irtifak hakkı süresi!

İrtifak hakkı, bir taşınmaz üzerinde yararlanmaya ve kullanıma rıza göstermeyi veya mülkiyete ilişkin bazı hakların kullanılmasından vazgeçmeyi kapsayan ve diğer bir taşınmaz veya kişi lehine aynî hak olarak kurulan yükümlülüğüne deniyor.


Bu hak irtifak hakkı üzerinde de kurulabiliyor. Hazinenin özel mülkiyetinde olan veya Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerde teknolojik veya jeotermal seracılık ve organik tarım yatırımlarında ön izin, irtifak hakkı ve kullanma izni süreleri ne kadardır?


Hazine arazisi irtifak hakkı süreleri..

Hazine arazisi irtifak hakkı süreleri ile ilgili açıklama Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından şu şekilde yapılıyor:


26.04.2009 tarihli 324 sıra sayılı Milli Emlak Genel Tebliği ve ilgili mevzuat uyarınca, Hazinenin özel mülkiyetinde olan veya Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerde teknolojik veya jeotermal seracılık ve organik tarım yatırımları için; kullanma izni veya irtifak hakkı ihalelerinin onayını müteakip gerekmesi halinde, fiili kullanım olmaksızın taşınmazın tescil, ifraz, tevhit, terk ve benzeri işlemlerin yapılması veya imar planının yaptırılması, değiştirilmesi ya da uygulama projelerinin hazırlanması, onaylatılması ve ilgili kamu idarelerinden gerekli izin ve ruhsatların alınması amacıyla, üzerinde ihale kalan yatırımcıya bir yıl süreli ön izin verilir.


Ön izin süresi gerekli hâllerde bedeli karşılığında uzatılabilir. Ancak, ön izin süresinin toplamı dört yılı geçemez.


Ön izin verilen yatırımcılar tarafından ön izin sözleşmesinde belirtilen yükümlülüklerin yerine getirilerek, kullanma izni verilmesinin veya irtifak hakkı tesisinin talep edilmesi halinde, 49 (kırkdokuz) yıla kadar kullanma izni verilir veya irtifak hakkı tesis edilir.


Hazine arazileri üzerinde irtifak hakkı nasıl kurulur?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön