23 / 12 / 2024

İştirak halinde mülkiyet satılabilir mi?

İştirak halinde mülkiyet satılabilir mi?

İştirak halinde mülkiyette ortakların hakları ve yükümlülükleri, topluluğu doğuran kanun veya sözleşme hükümleri ile belirleniyor. Peki, iştirak halinde mülkiyet satılabilir mi? İştirak halinde mülkiyet nasıl paylaşılır?



İştirak halinde mülkiyet satılabilir mi?

Medeni Kanun gereğince iştirak halinde mülkiyet; Kanun gereğince bu mülkiyet türü, kanun veya kanunda öngörülen sözleşmeler uyarınca oluşan topluluk dolayısıyla mallara birlikte malik olanların mülkiyete deniyor. Bu mülkiyet türü kanunda elbirliği mülkiyeti başlığı altında açıklanıyor.


Ortakların hakları ve yükümlülükleri, topluluğu doğuran kanun veya sözleşme hükümleri ile belirleniyor. İştirak halinde mülkiyette ortakların belirlenmiş payları olmayıp her birinin hakkı, ortaklığa giren malların tamamına yaygın oluyor.


Kanunda veya sözleşmede aksine bir hüküm bulunmadıkça, gerek yönetim, gerek tasarruf işlemleri için ortakların oybirliğiyle karar vermeleri gerekiyor.


Sözleşmeden doğan topluluk devam ettiği sürece, paylaşma yapılamaz ve bir pay üzerinde tasarrufta bulunulamıyor.

Ortaklardan her biri, topluluğa giren hakların korunmasını sağlayabiliyor. Bu korumadan bütün ortaklar yararlanıyor.


İştirak halinde mülkiyet; söz konusu malın devri, topluluğun dağılması veya paylı mülkiyete geçilmesiyle sona eriyor. Paylaştırma, aksine bir hüküm bulunmadıkça, paylı mülkiyet hükümlerine göre yapılıyor. Peki, iştirak halinde mülkiyet satılabilir mi?


İştirak halinde mülkiyet satılamıyor. Çünkü iştirak halinde mülkiyette hisse oranları belli olmadığı için satış gerçekleşemiyor.


Bu mülkiyet türünde her türlü hukuki işlemin ortakların tümü tarafından birlikte yapılması gerekiyor. Tapu senedinde isimlerin karşısında herhangi bir oran, hisse yazılı değil ise bu iştirak halinde mülkiyet tapusu olup; satışa konu olamıyor.


İştirak halinde mülkiyet ortaklığın giderilmesi davası!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön