09 / 01 / 2025

Gayrimenkulün mirasçılara iştirak halinde mülkiyet olarak intikali!

Gayrimenkulün mirasçılara iştirak halinde mülkiyet olarak intikali!

Hürses Gazetesi yazarlarından Şükrü Kızılot bugünkü köşe yazısında Gayrimenkulün mirasçılara iştirak halinde mülkiyet olarak intikali konusuna değindi. Kızılot, Gayrimenkulün mirasçılara iştirak halinde mülkiyet olarak intikalinin detaylarından bahsetti..



3- Gayrimenkulün Mirasçılara İştirak Halinde Mülkiyet Olarak İntikali İştirak halinde mülkiyet kanun ya da kanunda öngörülen sözleşmeler uyarınca oluşan topluluk dolayısıyla, mallara birlikte malik olanların mülkiyetidir. Bu mülkiyet şeklinde, ortakların belirlenmiş paylan olmayıp her birinin hakkı ortaklığa giren paylarının tamamına yaygındır. 


Başka bir ifade ile iştirak halinde mülkiyet, kanunun öngördüğü şekilde şahsi ve temel bir ortaklık ilişkisi içerisinde bulunan kişiler arasında bu ortaklık nedeniyle mevcut olan ve hakkın tamamı paylara bölünmeden, ortaklardan her bitine diğerleriyle birlikte ait olan bir mülkiyet şeklidir. İştirak halinde mülkiyette, ortaklık, kişilerin aralarında, mevcut olan kişisel bir ilişkiden kaynaklanmaktadır. 


Müşterek mülkiyetin aksine, iştirak halinde mülkiyete esas oluşturan kişisel ilişkinin, anca kanunun öngördüğü şekillerde gerçekleşebilmesidir. Yani sadece kanunun açıkça öngördüğü durumlarda iştirak halinde mülkiyet söz konusu olabilir. Kişiler sözleşme ile aralarında böyle bir ilişki yaratamazlar. 

İştirak halinde mülkiyette, müşterek mülkiyetten farklı olarak üzerinde serbestçe tasarruf edilebilecek paylar yoktur. Eşya tek bir mülkiye konusudur ve bu mülkiyet, paylara ayrılmamıştır. Sonuç itibariyle, ortakların, üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri payları yoktur. 


Gayrimenkulün iştirak halinde mirasçılara intikalinde, tüm mirasçıların istemine gerek yoktur. 

Bir tek mirasçı da iştirak halinde intikal işlemim yaptırabilir. Mirasçılık belgesinde, mirasçıların hisselerinin gösterilmiş olması, iştirakin bozulduğu anlamına gelmez. İştirak halinin bozulmuş sayılması için mirasçılık belgesinde açıkça bu duruma değinilmiş olması gerekir. 


Gayrimenkulün, iştirak halinde intikali için de hisseli (müşterek) olarak intikalde olduğu gibi veraset ve intikal vergisinin yatırılmış olması şart tur. Aynı şekilde, gayrimenkulün emlak değerini de yazılı olarak istemek gerekmez. 


a) Mirasın İştirak Halinde İntikali İçin Tapu Sicil Müdürlüğünce İstenecek Belgeler İntikal işlemi için tapu sicil müdürlüğünce aşağıdaki belgeler istenir. 

1- İntikali istenen taşınmaz malın varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malların ada ve parsel numarasını belirtir belge veya mirasçılarının sözlü beyanı, 2- İntikal isteminde bulunan mirasçı veya yetkili temsilcinin fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaportu veya avukat kimliğiyle T.C. Kimlik Numarası, 3. Veraset belgesinin aslı ya da mahkeme veya noterce onaylı örneği, 4- İntikal talebi, temsilci tarafından yapılır ise ayrıca temsile ilişkin belge, 5- Tapu senedine fotoğraf yapıştırılması isteniyor ise talepte bulunan mirasçının veya mirasçıların intikali istenen taşınmaz mal sayısı kadar son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm büyüklüğünde vesikalık fotoğrafı. 


Şükrü Kızılot/Hürses Gazetesi


Geri Dön