20 / 11 / 2024

İSTONun yıllık beton üretimi 1 milyon metreküpü geçti!

İSTONun yıllık beton üretimi 1 milyon metreküpü geçti!

Küçükköy, Bayrampaşa, Tuzla, Hadımköy tesislerinde hazır beton üretimi gerçekleştirdiklerini dile getiren İSTON Genel Müdürü Ahmet Ağırman, halen dört ayrı noktada saatte 400 metreküp üretim yapma kapasitesine sahip olduklarını açıkladı




2010 yılında inşaat sektöründeki genel seyre göre hazır betonda yıllık üretimlerinin 58 bin 152 metreküp olarak gerçekleştiği bilgisini veren Ağırman, Sektörün ivme kazandığı 2011 yılında bizim de hazır beton satışımızda artış oldu. Yılın ilk dokuz ayı itibarıyla satışlarımız 118 bin 280 metreküp. Bunun yıl sonuna kadar 200 bin metreküpe ulaşmasını hedefliyoruz. Hadımköydeki yeni tesislerimizin tam kapasite üretime başlamasıyla birlikte hazır beton taşıma kapasitemizi artırmak üzere yeni yatırımlar yapmayı planlıyoruz. Üretim kalemlerimizden sadece biri olan hazır beton dışında, diğer üretim alanlarımızda İSTON olarak yıllık 1 milyon metreküpün üzerinde beton üretimi yapıyoruz dedi.
 
İnşaat sektöründeki yükselişin 2012 yılında da devam etmesinin beklendiğini söyleyen Ağırman, buna bağlı olarak İSTONun da hazır beton üretimi ve satışında artış olacağını kaydetti.

Konutlarda yüksek dayanımlı hazır beton kullanılmaya başlandı
 
Çeliğe ikame olarak üretilen yüksek dayanımlı betonun hazır beton kullanımını artıracağına dikkat çeken Ahmet Ağırman, İSTONda ürettiğimiz ultra yüksek dayanımlı beton ile yağmur suyu ızgaraları üretmek suretiyle bu alanda somut adımlar attık. Uzun araştırmalar sonucunda elde ettiğimiz bu yüksek dayanımlı betonumuz, stratejik yapılar da dâhil olmak üzere yapı profillerinde çeliğe alternatif olarak betonun kullanılmasını mümkün kılıyor diye konuştu. Türkiyede 1999 depreminden sonra halkın devlet tarafından sağlıklı yapılaşma konusunda oldukça bilinçlendirildiğini ifade eden Ağırman, günümüzde insanların konut satın alırken önemli ölçüde sağlamlığı ön planda tutmaya başladığını aktardı.

Konut firmalarında da bu hassasiyetin ön plana çıktığını ve konutlarda daha yüksek dayanımlı hazır beton kullanılmaya başlandığını dile getiren Ağırman, Bizler hazır beton üreten ve satan bir kuruluş olarak satışlarımızda bu seyri çok iyi analiz edebiliyoruz. 1999 öncesi hazır beton satışlarında C20 ve üstü standartlardaki hazır beton satışı toplam satışın yüzde 25ini teşkil ederken, 2000li yıllarda bu oran ortalama yüzde 80 ve 2010 yılına geldiğimizde de yüzde 90ı buldu. Bir diğer önemli konu da yapı denetiminin artmış olması. Bu denetimler sonucu özellikle kamu binalarının birçoğu depreme dayanıklı hale getirildi. İstanbulda Zeytinburnu ve Fatih ilçelerinde yapılan bina tarama faaliyetlerinde çok önemli sonuçlar elde edildi dedi.
 
Hazır betonda kalite standartlarımızı yükselttik
 
İSTONu hazır beton söktöründe kalite standartlarının yükselmesine önemli katkılar yapmış bir şirket olarak tanımlayan Ahmet Ağırman, özellikle İstanbul Teknik Üniversitesi ile yaptıkları ortak çalışmalar ve yürüttükleri Avrupa Birliği (AB) projeleriyle sektöre hem malzeme, hem de teknolojik yönden yenilikler getirdiklerini söyledi. Buna Kardemirde geliştirdikleri ve demir/çelik atıklarının malzeme olarak kullanımını sağlayan yöntemleri örnek gösteren Ağırman, İTÜ Malzeme Anabilim Dalı ile olan ortak çalışmalarımızda üniversitenin ihtiyaç duyduğu deneyleri bile laboratuvarlarımızda yapabilecek kapasiteye sahibiz. Bizler bu konuda sadece üretim rakamlarımızı değil, kamusal sorumluluk anlayışı ile hazır betonun üretim teknolojisine katkılarımızı da önemsiyoruz diye konuştu.
 
Türkiyede yapı denetim mekanizmasının her geçen gün gelişme kaydettiğini belirten Ağırman, gelişen kalite standartlarının ise hazır beton sektörünün de gelişmesinde önemli rol oynadığını kaydetti.
 
Hazır Beton Birliğine üye kuruluşların Kalite Güvence Sistemi (KGS) ve G İşareti Yönetmeliğini uygulama zorunluluğu bulunduğunu dile getiren Ağırman, İSTON olarak kendilerinin de tüm üretim alanlarında olduğu gibi hazır betonda da KGS ve G Uygulama Tebliğini uyguladıklarını açıkladı.
 
Türkiyenin büyük bir gerçeği olan deprem konusu üzerine İSTON olarak hassasiyetle durduklarını dile getiren Ağırman, ağırlıklı olarak kentsel donatı elemanları üretmelerine rağmen, gerek hazır beton üretiminde, gerekse altyapı ürünleriyle depreme dayanıklılık hususunu önemsediklerini kaydetti. Depreme dayanıklı yapılaşmanın en önemli unsurlarından biri olan hazır beton üretimi üzerinde büyük bir titizlikle durduklarının altını çizen Ağırman, Yıllardır bu alanda hizmet veren bir kuruluş olarak, uzman kadromuz, teknolojimiz ve tam otomasyonlu ve entegre üretim ağımız ile yüksek kalitede üretim yapıyoruz. Kalite kontrol laboratuvarlarımızda Slump ve Vebe deneylerine tabi tuttuğumuz ürünümüzün küp ve silindir numunelerini alarak 7 ve 28 günlük mukavemet değerlerini TS EN 206-1e göre tespit ediyoruz. Bizler talebe göre C14-C50 ve C20-C40 sınıflarında hazır beton üretimi yapıyoruz. Ayrıca ihtiyaç duyulduğu yerlerde kendiliğinden yerleşen beton üretiyoruz açıklamasını yaptı.
 
800ü aşkın ürün çeşidine sahip
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesinin bir kuruluşu olarak İSTONun insan odaklı yönetim ve hizmet anlayışı ile kamusal sorumluluğunu yerine getirdiğini vurgulayan Ahmet Ağırman, müşteri odaklılık, verimlilik ve kalite esaslarına dayalı yaklaşımıyla da sektördeki rekabet gücünü artırdığına dikkat çekti. Ağırman, İSTON olarak 800ü aşkın ürün çeşidine yeni kentsel yapı elemanları eklemeye devam ettiklerini aktardı. İSTONun İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından, kentin altyapı ve üstyapı ihtiyaçlarına çözümler üretmek amacıyla 1986 yılında kurulduğunu da anımsatan Ağırman, firmanın İstanbulun yanı sıra Türkiyenin diğer kentlerine ürün ve hizmet verdiğini, aynı zamanda dünyanın çeşitli ülkelerine ihracat yaptığını söyledi. Beton ve betonarme boru, parketaş-bordür, hazır beton, endüstriyel prefabrik yapı elemanları, kentsel endüstriyel yapılar, şehir mobilyaları üretimi ile birlikte müteahhitlik ve proje hizmeti de verdiklerini dile getiren Ağırman, Türkiyenin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasında yer aldıklarını kaydetti. İSTON olarak kamu kuruluşlarıyla birlikte özel sektöre de hizmet verdiklerini belirten Ağırman, üretim teknolojisi, ürün çeşitliliği, yüksek kalite standartlarıyla İSTONun yapı sektörünün de lideri konumunda bulunduğunu savundu.
 
İSTONun ISO 9001-2000 Kalite Yönetim Sistemi belgesine sahip olduğunu ve bütün ürünlerini TSE kalite standartlarına uygun olarak ürettiğini vurgulayan Ağırman, şunları söyledi:

Üretim kalitesinin sürekli denetim altında tutulduğu İSTON laboratuvarları, TÜRKAK tarafından uluslararası akreditasyona sahip olması sebebiyle yapı sektörü ve üniversitelerin deney ihtiyacını da karşılıyor. İSTON, TS 18001 İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yönetim Sisteminin yanı sıra TS EN ISO 14000 Çevre Yönetim Sistemi ve Kalite Güvence Sistemini tesislerinde uyguluyor. İSTON temel faaliyetlerini yürütürken, teknoloji üretimini de kendisine sorumluluk olarak benimsiyor. Bu sebeple, güçlü Ar-Ge ekibi, tasarım kadrosu ve akademik çevrelerle gerçekleştirdiği işbirlikleriyle hem yapı sektörünün gelişimine öncülük ediyor, hem de ülkemize yeni teknolojiler kazandırıyor. Bütün faaliyetleri çağdaş yaşam alanlarının oluşumuna yönelik olan İSTONun ürün ve hizmetleri, gerek fonksiyon gerekse tasarım gücü açısından kentsel toplam kalite sürecinin gelişimine büyük katkılar sağlıyor.
 
Son beş yılda çimento üretimi 20 milyon ton arttı
 
Çimento sektörünün son beş yılda ciddi bir gelişme kaydettiğini dile getiren Ahmet Ağırman, üretimin 35 milyon tondan 55 milyon tona kadar ulaştığını söyledi. Hazır betondaki gelişimin de çimentoya paralel bir seyir izlediğini aktaran Ağırman, bunun ileriki yıllarda da devam etmesini beklediklerini kaydetti. Önümüzdeki dönemde hazır beton sektöründe kalite sistemleriyle daha iç içe çalışabilecek bir yapılanmaya gidilebileceği öngörüsünde bulunan Ağırman, kaliteyi ön planda tutan ve kurumsallaşmış firmaların daha çok rağbet göreceğine vurgu yaptı.
 
Sektörün gelişmesi için özellikle yerel yönetimlere de büyük görevlerin düştüğünü belirten Ağırman, Kentsel dönüşüm projelerinin daha da hız kazanması ve toplu konut faaliyetlerinin artarak devam etmesi gerekiyor.
 
Hazır beton sektörüne ivme kazandıracak bir başka proje de beton yolların artması olacaktır. Asfalt, hammaddesi itibari ile ithal edilen bir mamul. Beton ise tamamen yerli hammadde kullanılarak elde ediliyor. Bu açıdan bakıldığında hem ekonomik hem de ekolojik olarak daha faydalı bir çözüm olacak diye konuştu.


Geri Dön