05 / 05 / 2024

İşyeri güvenliği için sigorta şart!

İşyeri güvenliği için sigorta şart!

Sigorta şirketlerinin sunduğu. KOBİ'lere özel sigorta poliçeleri yangından greve kadar bir iş yerini ve çalışanlarının bütün risklerini teminat altına alıyor



"Banka sigortacılığı zararları artırdı"

ATO Başkanı Sinan Aygün, OSTİM'de yaşanan patlamanın iki konuyu yeniden gündeme getirdiğini belirterek bunlardan birinin "sigortalının sigorta şirketini seçme hakkı" olduğunu söyledi. Aygün, konuyla ilgili  Ankara  Ticaret Odası olarak 2008 yılında gazetelere ilan vererek vatandaşları bilgilendirmeye çalıştıklarını hatırlatarak, 'Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'un ve Sigortacılık Kanunu'nun ilgili maddeleri, sigortalının sigorta hakkını seçme hakkının sınırlandırılmasını veya bu hakkı kullanması halinde kredi şartlarının ağırlaştırılmasını yasaklıyor. İsteyen istediği şirketten sigortasını yaptırabilir OSTİM'deki olayda olduğu gibi şirket banka şubesinden değil de sigorta acentesinden sigorta yaptırsaydt, eksik kozları olmayacak ve mağduriyet yaşamayacaktı" dedi. Aygün, bankaların sigortacılık yapmaktan vazgeçmeleri gerektiğini belirterek, "Her işi yaparım bankacılığı tüketiciyi vuruyor" dedi. Aygün, sigortalıya bilgilendirme formu verilmesi gerektiğinin yönetmelikle zorunlu tutulduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti: "İnsanlar risk olasılığını ortadan kaldırmak için sigorta yaptırıyor. Yaptırdıkları sigortanın da çile değil kendisi için güvence olmasını istiyor. Bu nedenle yeterli bilgilendirme sağlanmadan poliçe imzalanmamak OSTİM'de yaşananlar başka firmaların başına gelmemeli."

ANKARA OSTİM'de yaşanan patlamalar sonuncunda meydana gelen maddi zarar ve hayatını kaybeden 20 kişi bir kez daha sigortanın önemini gündeme getirdi. Sigorta şirketleri OSTİM'de bulunan bu tip işletmelerin bütün risklerini teminat altına alan poliçeler sunuyor. Riski tanımlamak, riski ölçmek, riski mümkün olduğunca elemine etmek ve riski devretmek aşamalarından oluşan bir yönetim süreci. Özellikle küçük ve orta boy ölçekli işletmeler (KOBİ) için çok önemli. Aynı zamanda doğru risklere doğru teminatı doğru maliyetlerle almayı da sağlıyor.

Örneğin işletmeye konulacak bir sprinkler sistemi veya bölümler arasına yapılacak bir yangın duvarı yangın riskini çok azaltıyor ve böylece sigorta maliyeti büyük ölçüde düşüyor. Bazen bir çim biçme makinesi bile bir petrol tes sinde veya büyük alana yayılmış bir işletmede riski büyük ölçüde azaltabiliyor.

Risk yönetimi ile önce o işletmenin maruz kalacağı riskler tanımlanıyor, belirleniyor; daha sonra bazı teknik metotlarla bu risklerin boyutları ölçümleniyor, yani verebilecekleri maddi manevi zararların boyutu parasal olarak belirleniyor.

Riskler ortadan kaldırılıyor

Bu aşamada bazı önlemlerle azaltılabilecek veya ortadan kaldırılacak riskler için gerekli çalışmalar yapılıyor ve son aşamada yok edilmeyen risklerin sigorta şirketine devredilmesi sağlanarak işletmenin riskleri ortadan kaldırılmış oluyor. Ancak en önemli işlev risklerin ortadan kaldırılması ve işletmenin riske maruz kalmamasıdır. Risk oluştuktan sonra maddi olarak yerine konsa dahi felaketlerin yarattığı manevi kayıplar çok büyük oluyor. Son yıllarda KOBİ poliçelerindeki artışa paralel olarak, KOBİ paket poliçelerine verilen önemde de artış oldu ve ürünler teminat bazında zenginleşmeye başladı. Akaryakıt servis istasyonları, eczaneler, turistik tesisler ve hatta marketler gibi çeşitli alanlarda faaliyet gösteren küçük ve orta boy ölçekli işletmelerin ihtiyaçlarına yönelik özel paket poliçeler sunuluyor. Paket poliçelerde KOBİ'lerin ihtiyaç duydukları ve her an yararlanabilecekleri asistans hizmetleri de yer alıyor. Tıbbi danışmanlık, acil sağlık, acil kara ambulansı ve acil hekim hizmetler de veriliyor.

Gücük: Sigorta ürününün kapsamı iyi incelenmeli

Zürich Sigorta Teknik'ten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Orhan Gücük, OSTİM'de yaşanan olayın, yangın, 3. şahıs sorumluluk, işveren sorumluluk ve ferdi kaza gibi sigorta teminatlarının önemini ortaya çıkardığını söylüyor. Bu sigortalara ilginin her geçen gün daha da arttığını ifade eden Gücük, "Ancak, satın alınan sigorta ürünü ve kapsamının çok fazla incelenmediğini ve seçimin fiyat odaklı olduğunu söyleyebilirim. Bu anlamda bilinçlenmeye ihtiyaç var" diyor. Ayrıca, yaşanan olayın sigorta şirketlerinin risk mühendisliği hizmetlerinin de önemini hatırlattığını ifade eden Gücük, profesyonel risk mühendisliği çözümleri sayesinde işletmelerin risklerinin ne olduğu ve nerelerde ne tür önlemler alınması gerekliliğinin de ortaya çıkarılmış olduğunu vurguluyor. Zürich Sigorta'nın KOBİ sigorta paketinin de küçük ve orta boy büyüklükteki işletmelerin ihtiyaçları için özel olarak dizayn edilmiş bir paket ürün olduğunu ifade eden Gücük, bu ürünle pek çok riskin tek bir poliçe ile teminat altına alındığını vurguluyor.
Para/Şemsiye


Geri Dön