İşyeri güvenliğine evden daha fazla önem veriyoruz!
GESİDER Yönetim Kurulu Başkanı Alp Saul, ''Hem alarm ve kamera sistemleri hem de diğer elektronik güvenlik çözümleri açısından bakıldığında, güvenlik sistemlerinin işyerlerindeki kullanımının, hane kullanımına göre daha fazla olduğunu görüyoruz'' dedi.
Saul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin güvenlik sistemleriyle 1990'lu yıllarda tanışmaya başladığını belirterek, güvenlik sistemi kullanımının özellikle son 5 yılda hızlı artış gösterdiğini söyledi. Saul, ''Türkiye'de elektronik güvenlik sistemleri sektörünün ciro büyüklüğünün 600 milyon dolar seviyesinde olduğunu'' ifade etti.
Türkiye'de elektronik güvenlik sistemleri kullanımı talebinin artmasında birçok etken olduğunu kaydeden Saul, şöyle devam etti:
''Sektörün son 4 yılına baktığımızda büyümenin hız kazandığını ve yıllık bazda yüzde 10 ila yüzde 20'lik bantta değişen bir büyüme gösterdiğini görüyoruz. Kentsel dönüşüm projelerindeki patlama, binlerce kişinin çalıştığı ve yaşadığı binaların artması, trafik, çalışan kadın sayısının artışı, gitgide kalabalıklaşan büyük şehirler gibi sebeplere paralel olarak sektör her geçen yıl artarak büyüdü. Bununla birlikte sektör henüz yeni gelişen ve önü çok açık bir sektör, dolayısıyla önümüzdeki yıllarda ciro anlamında yıllık yaklaşık yüzde 15'lik büyüme öngörüyoruz.''
-Pazarın yüzde 20'si yerli-
Saul, Türkiye'deki 600 milyon dolarlık elektronik güvenlik sistemleri sektörü pazarının üretim, proje ve iş gücü olarak yüzde 20'sini yerli firmaların oluşturduğunu vurgulayarak, ''Sektörün, 300-400 milyon dolarlık ithalatının yanında ekipman, sistem ve yazılım ihracatı 20-30 milyon dolar seviyesinde bulunuyor'' ifadelerini kullandı.
Türkiye'de son yıllarda alarm sistemlerine olan talepte büyük artış gözlendiğini ifade eden Saul, ev ve işyerleri için kurulan kamera ve alarm sistemlerinin en çok ilgi gören güvenlik çözümleri arasında yer aldığını söyledi. Saul, Türkiye alarm pazarının ciro büyüklüğünün 64 milyon dolar olduğunu, abone sayısı bazında bakıldığında ise bu rakamın 222 binler seviyesinde bulunduğunu bildirdi.
Güvenlik sektöründe 5 bini aşkın firma bulunduğunu belirten Saul, bu firmaların bazılarının uluslararası firmalar, bazılarının ise çok küçük yerel işletmeler olduğunu söyledi.
Saul, hem alarm ve kamera sistemleri hem de diğer elektronik güvenlik çözümleri açısından bakıldığında, güvenlik sistemlerinin işyerlerindeki kullanımının, hane kullanımına göre daha fazla olduğunu kaydetti.
Son yıllarda güvenlik konusundaki hassasiyet ve bilincin artmasıyla, ev güvenliği konusunda da talebin arttığını vurgulayan Saul, güvenlik konusundaki algıların değişmesiyle önümüzdeki dönemlerde ev kullanımındaki artışın daha da hızlanacağını öne sürdü.
GESİDER Başkanı, Türkiye'de illere göre bir değerlendirme yapıldığında hem hane hem de KOBİ'ler açısından güvenlik sistemleri kullanımının en yoğun olduğu ilin İstanbul olduğunu, bu ili sırasıyla Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa'nın takip ettiğini bildirdi.
Saul, Türkiye'de elektronik güvenlik sistemi sahibi olan ev kullanıcılarının büyük çoğunluğunun başlarından geçen olumsuz bir olay (hırsızlık, yangın vs.) sebebiyle güvenlik sistemlerine başvurduğunu söyledi.
Küçük işyeri sahiplerinin yıllarca biriktirdikleri emeklerini koruma altına almak amacıyla sistem kurduklarını belirten Saul, şöyle konuştu:
''Büyük ölçüde maddi kayıpların önüne geçmek için alarm ve güvenlik sistemlerine başvuruluyor. Kamera sistemleri ise hem ev kullanıcıları hem de işyerleri için kullanılan güvenlik çözümleri arasında geliyor. Kamera sistemleri, evde çocuğunu bakıcısı ile bırakan çalışan anne babalar ve çalışan verimliğini denetlemek ya da birbirinden uzak lokasyonlardaki işyerlerini istediği anda görmek isteyen işletme sahipleri için çözüm oluşturuyor.''
Bayram ve tatil öncesinde güvenlik sistemlerine olan talebin arttığını da ifade eden Saul, ''Tatil dönemleri insanların en huzurlu olmak istedikleri dönem, böyle bir dönemde insanlar kafasında hiçbir soru işareti olmadan şehirden ayrılmak istiyor, bu da güvenlik sistemine talebi arttırıyor'' dedi.
AA