03 / 01 / 2025

İşyeri kira geliri beyan eden üste para alacak!

İşyeri kira geliri beyan eden üste para alacak!

İşyeri kira geliri 27 bin liranın üzerinde olanlar beyanname vermek zorundalar. 25 Mart akşamına kadar vaktiniz var. Ancak her beyanname veren vergi ödemeyecek, hatta bazıları üstüne vergi iadesi alacaklar.



Nasıl mı? İşyeri kira geliriniz 115 bin 836 lirayı aşmıyorsa ek vergi ödemeyeceğiniz gibi vergi iadesi bile alabileceksiniz. 2014 yılında 27 bin TL'nin üzerinde işyeri kira geliri elde edenler, 25 Mart akşamına kadar beyanname verecekler. Sadece işyeri kira geliri elde etmiş olup, kira geliri toplamı 27 bin TL'yi aşmayanlar ise beyanname vermeyecek.


İşyeri kira gelirlerindeki 27 bin liralık beyan sınırı, üzerinden vergi stopajı ( vergi kesintisi ) yapılmış olan kira gelirleri ile ilgili, İşyeri kira geliri üzerinden kiracı tarafından stopaj yapılmamışsa ve 2014 yılında elde edilen işyeri kira gelirinin tutarı 1.400 lirayı aşıyorsa beyan edilecek.


Örneğin; işyeri basit usülde vergilendirilen bir mükellefle kiralanmışsa, söz konusu mükellefler stopaj yapmak zorunda olmadıklarından, elde edilen işyeri kira gelirinin tutarı 1.400 TL'yi aşıyorsa beyan edilmesi gerekiyor.


Beyana tabi başka gelirin de bulunması..


Beyana tabi başka gelirlerin de bulunması halinde, işyeri kira gelirinin beyan edilip edilmeme durumu özellikle arz ediyor. 


İşyeri kira gelirinin beyan edilmemesi veya verilen yıllık gelir vergisi beyannamesine dahil edilmemesi için sadece işyeri kira gelirinin değil, beyana tabi gelirlerin toplamının 27 bin TL'yi aşmaması gerekiyor. 


İşyeri kira gelirinin 27 bin TL'yi aşması halinde, aşan kısım değil tamamı beyan edilecek. Ancak her beyanname veren vergi ödemeyecek. Bazıları üste vergi iadesi alacaklar.



Kimler üste para alacak?


2014 yılında 115 bin 836 TL'ye kadar, üzerinden vergi kesintisi yapılmış işyeri kira geliri elde edenler açısından ilginç bir durum söz konusu. 


İşyeri kira geliri 27 bin TL'yi aştığı için beyanname vermek zorunda olanlardan, işyeri kira geliri 115 bin 836 TL'yi aşamayanlar ilave vergi ödemeyecekleri gibi vergi iadesi bile alabilecekler.


İade nasıl çıkıyor?


İşyeri kira ödemelerinde kiracı tarafından yüzde 20 oranında stopaj yapılıyor. Gelir vergisi tarifesi ise yüzde 15'den başlıyor. Götürü gider usulünü seçenler yıllık brüt kira gelirinin yüzde 25'ini gider olarak düşüyor. Götürü gider uygulaması nedeniyle vergi matrahı yüzde 25 oranında azalınca, beyanname üzerinden hesaplanan vergi de kira ödemesinden yapılan vergi kesintisinden daha az çıkıyor. Hesaplanan vergi ile kesinti yoluyla ödenen vergi, 115 bin 836 TL brüt işyeri kira gelirinde başa baş geliyor.


Buna göre 2014 yılında 27 bin TL üzerinde işyeri kira geliri elde edenler, 25 Mart akşamına kadar beyanname verecekler. Ancak tablodanda görüleceği üzere, 2014 yılında elde ettiği işyeri kira geliri 115 bin 836 TL'ye kadar olanlar, vergi ödemeyecekleri gibi vergi iadesi alacaklar. 


Kuşkusuz gerçek gider yöntemini seçip, gider toplamı brüt kira gelirinin yüzde 25'inden fazla olanlar ile hayat ve şahıs sigorta primi, eğitim,, sağlık harcaması gibi ödemelerini beyanname üzerinde indirim konusu yapanların vergi iadesi tutarı daha yüksek olacak. Bazen bina sahipleri işyerini kiraya verirken kira bedelini net tutar üzerinden anlaşırlar. Yani ''Ben elime geçen tutara bakarım, vergiye karışmam'' derler. Bu durumda kiracı net kirayı ödedikten sonra ayrıca bir de gelir vergisi ödeyecektir.


Kira ödemelerinde vergi kesintisi oranı yüzde 20 olup, kiracının net olarak ödediği kira, brüt kiranın (100-20=) yüzde 80'i olmaktadır. 


Kiranın net tutar olarak belirlendiği durumlarda, vergi kesintisi net kira tutarı üzerinden hesaplanamayacak, netten brüte giderek kiranın brüt tutarı hesaplanacak ve vergi kesintisi de bulunacak brüt kira tutarı üzerinden hesaplanacak. 


Netten brüte hesaplama sırasında, aşağıdaki formül uygulanır. 


Brüt kira=net kira /0.80 


Örneğin Aylık net 4.000 TL kiranın aylık brüt tutarı ( 4.000/0.80)=5.000 TL; stopajı da  (5.000 *0.20)=1.000 TL olur.


Hürriyet


Geri Dön