29 / 04 / 2024

İşyeri kira geliri sınırı 2015!

İşyeri kira geliri sınırı 2015!

İşyeri kiralamalarının belli bir istisna sınırını aşması halinde kira gelir vergisine tabi tutuluyor. Buna karşın sınırın altında gelir elde edenler muaf oluyor. Peki, işyeri kira geliri sınırı 2015 ne kadar?



İşyeri kira geliri sınırı 2015!

İşyeri kiralamalarının belli bir istisna sınırını aşması halinde kira gelir vergisine tabi tutuluyor. Bir önceki yıl içerisinde elde edilen gelirler için ödenen vergi 2 taksitte verilebiliyor.


2015 yılında; 1 Ocak - 31 Aralık 2014 tarihleri arasında kiraya verilerek elde edilen gelirler için vergi ödeniyor. 


Vergi için her sene istisna sınırı belirleniyor. Bu sınırın altında gelir elde edenler vergi beyannamesi ve ödemelerinden muaf oluyor. Peki, işyeri kira geliri sınırı 2015 ne kadar?


İşyeri  için istisna bedeli 27 bin TL olarak belirlendi. Buna göre, işyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını 2014 yılı için 27.000 TL aşanlar beyanname vererek vergi ödemek ile mükellef oluyor.


Konut ve işyeri kira gelirinin birlikte elde edilip beyan edilmesi halinde, istisna sadece konut kira gelirine uygulanıyor. İşyeri kira gelirine istisna uygulanmıyor. 


Gerçek gider yönteminde yer alan iktisap bedelinin % 5’i tutarındaki indirimi, sadece konut olarak kiraya, verilen bir adet gayrimenkul için uygulanıyor. 


Buna karşın işyeri olarak kiraya verilen gayrimenkuller % 5’lik gider indiriminden yararlanamıyor.



İşyeri kira gelir vergisi nereye ödenir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön