İşyeri kiralarında vergi kesintisi nasıl oluyor
şükrü Kızılot, Hürriyet Gazetesi'ndeki Mali Yaklaşım adlı bugünkü köşesinde 'İşyeri kiralarında vergi kesintisi' başlıklı yazıyı kaleme aldı. İşyeri kiralamalarında, hem kiracının hem de mal sahibinin vergi yükümlülüğü bulunmaktadır...
Yürürlükteki mevzuata göre, kiracı, kira tutarı üzerinden vergi kesintisi yapmak zorundadır. Bu kesintiler, konut olarak kiralanan gayrimenkuller için söz konusu değildir. Mal sahibinin de, 2011 yılında elde ettiği brüt (yani gayrisafi) kira tutarı 23.000 TL'yi aştığında, 2012 yılı Mart ayının 25. günü akşamına kadar kira gelirinin tamamım, yıllık gelir vergisi beyannamesi vermek suretiyle, ilgili vergi dairesine beyan etmesi gerekmektedir.
İşYERİ KİRALAMALARINDA VERGİ KESİNTİSİ (STOPAJ ORANLARI)
Kiralanan Gayrimenkulün Kime Ait Olduğu Gelir Vergisi Kesintisi (%)
Gerçek kişilere ait olan gayrimenkullerde: 20
Vakıflara (mezbut vakıflar hariç) ve derneklere ait gayrimenkullerde: 20
Kooperatiflere ait gayrimenkullerde: 20
Sendikalar, ticaret odaları, sanayi odaları, ticaret borsaları, esnaf odaları ve bunların birlikleri ile diğer mesleki kuruluşlara ait oda ve birlikler, siyasi partiler ile emekli ve yardım sandıklarına ait gayrimenkullerde: 20
Devlete, özel idarelere, belediyelere ve köylere ait gayrimenkullerde: Yok
Sermaye şirketlerine, iktisadi kamu kuruluşlarına, kurumlar vergisi mükellefi dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmelere ve iş ortaklıklarına ait gayrimenkullerde: Yok
Tablodan da görüleceği üzere, kiralamalardaki genel kesinti oranı yüzde 20'dir.
Kiracı, yaptığı gelir vergisi kesintisini, her ay ya da üç ayda bir 'muhtasar beyanname' ile beyan edip, vergi dairesine yatırmak zorundadır. Gayrimenkulünü kiraya veren kişinin, bu vergilerin beyan edilmeyişinden ya da vergi dairesine yatırılmayışından dolayı, herhangi bir sorumluluğu yoktur. Sorumluluğun olabilmesi için, Maliye Bakanlığı'nın, bir genel tebliğ ile bu yönde özel bir düzenleme yapılması gerekmektedir.
KİRANIN NET TUTAR OLARAK BELİRLENMESİ
Kiranın net tutar olarak belirlendiği durumlarda, kiracının 'netten brüte' giderek, kiranın gayrisafi (brüt) tutarım hesaplaması gerekmektedir.
Kira tutarının net olarak belirlenmesi halinde, kiracının net olarak ödediği kira, brüt kiranın (100-20 =) yüzde 80'i olmaktadır. Başka bir anlatımla, kiracı net kirayı ödedikten sonra ayrıca bir de gelir vergisi ödeyecektir. Yüzde 20 oranında olan bu kesinti ise net kira üzerinden hesaplanmayacak, netten brüte gidilmek suretiyle bulunacak brüt kira tutarı üzerinden hesaplanacak.
Netten brüte hesaplama sırasında, aşağıdaki formül uygulanır.
Brüt Kira = Net Kira / 0,80
2011 YILINDA AYDA 8.400 TL'YE KADAR İşYERİ KİRASINDA VERGİ YOK
2011 yılında 8.400 TL'ye kadar aylık kira geliri olanlar, beyanname verdiklerinde vergi ödemeyecekler.
Dolayısıyla 'işyeri kira geliri elde edenler', 2011 yılında aylık 8.400 TL, yıllık 101 bin TL'ye kadar olan kira gelirleri için, gelir vergisi ödemeyecekleri gibi, vergi iadesi alabileceklerdir.
VERGİ İADESİ NASIL çIKIYOR
İşyeri kira ödemelerinde 01.01.2007 tarihinden itibaren yüzde 20 oranında stopaj (gelir vergisi kesintisi) yapılmaktadır. Götürü gider usulünü seçenler de yıllık brüt kira gelirinin yüzde 25'ini gider olarak düşüyorlar. Götürü gider uygulaması nedeniyle vergi matrahı yüzde 25 oranında azalınca, hesaplanan vergi, kira ödemesinden yapılan vergi kesintisinden daha az çıkıyor. Hesaplanan vergi ile kesinti yoluyla ödenen vergi, 2011 yılı için 101 bin TL brüt işyeri kira geliri elde edenlerde başa baş geliyor.
2011 yılı işyeri kira gelirlerinde beyan sınırı 23.000 TL. Buna göre, 2011 yılında 23 bin TL ile 101 bin TL arasında işyeri kira geliri elde edenler, 2012 yılı Mart ayının 25. günü akşamına kadar beyanname verecekler.
Hürriyet/şükrü KIZILOT