29 / 04 / 2024

İşyeri Kurma İzni ve İşletme Belgesi Alınması Hakkında Yönetmelik!

İşyeri Kurma İzni ve İşletme Belgesi Alınması Hakkında Yönetmelik!

İşyerlerinin sağlık ve güvenlik mevzuatına ve kabul edilmiş normlara uygun kurulması sağlamak için, İşyeri Kurma İzni ve İşletme Belgesi Alınması Hakkında Yönetmelik 17 Aralık 2004 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı...



Yönetmelik

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:


İşyeri Kurma İzni ve İşletme Belgesi Alınması Hakkında Yönetmelik!

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

 

             Amaç

             Madde 1 – Bu Yönetmelik, işyerlerinin sağlık ve güvenlik mevzuatına ve kabul edilmiş normlara uygun kurulması ve işletilmesini sağlamak için alınması gerekli işyeri kurma izni ve işletme belgesi ile ilgili usul ve esasları belirler.


             Kapsam

             Madde 2 – Bu Yönetmelik;

             a) 28/2/2004 tarihli ve 25387 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sanayi, Ticaret, Tarım ve Orman İşlerinden Sayılan İşlere İlişkin Yönetmelikte belirtilen sanayiden sayılan işlerde 10 ve daha fazla kişinin çalıştığı işyerlerini,


             b) Çalışan sayısına bakılmaksızın, 26/12/2003 tarihli ve 25328 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kimyasal Maddelerle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmeliğin 4 üncü maddesinde tanımlanan tehlikeli kimyasal maddelerin üretildiği, kullanıldığı ve depolandığı işyerlerini,

             c) İnşaat ve maden işyerleri ile taş ocaklarının sabit tesislerini,

kapsar.


             Dayanak

             Madde 3 – Bu Yönetmelik, 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun 78 inci maddesine göre düzenlenmiştir.


             Tanımlar

             Madde 4 – Bu Yönetmelikte geçen;

             Bakanlık: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını,

             Bölge Müdürlüğü: İşyerinin bağlı bulunduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlüğünü,

             İşyeri Kurma İzni: İşyerlerinin kurulmadan önce sağlık ve güvenlik mevzuatı hükümlerine uygun kurulması için yapılan  inceleme sonucunda verilen izin  belgesini,  

             İşletme Belgesi: İşyerlerinin kurma iznine uygun olarak kurulduğunun tesbiti için yapılan incelemede iş sağlığı ve güvenliği konusunda noksan husus bulunmaması halinde verilen izin  belgesini,

             Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Siteleri: Belirli bir faaliyet alanında veya değişik faaliyet alanlarında çalışan küçük ve orta büyüklükteki sanayi kuruluşlarının toplu olarak bulundukları siteyi,

             ifade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Genel Hükümler

 

             İşyeri Kurma İzni

             Madde 5 – Bu Yönetmelik kapsamında bulunan tüm işyerlerine, kurulmaya başlamadan önce kurma izni alınması zorunludur.

             İşletme Belgesi

             Madde 6 – Kurma iznine esas teşkil eden belgelere uygun olarak kurulmuş olan işyerlerine,  işletilmeye başlanılmadan önce işletme belgesi alınması zorunludur.

             İşyeri Kurma İzni Alınması İçin Gerekli Belgeler

             Madde 7 – İşveren, kurma izni almak için Bölge Müdürlüğüne bir dilekçe ile başvurur.

             İşverenin  dilekçesine  ekleyeceği belgeler aşağıda belirtilmiştir:

             a) Ekte örneği bulunan  beyanname (iki nüsha),

             b) İşyerinin vaziyet plânı (iki nüsha),

             c) İşyeri mimari projesi (iki nüsha).

             Toplu Olarak Kurulan Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Siteleri

             Madde 8 – Küçük ve orta ölçekli sanayi sitelerinin iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı hükümlerine uygun olarak kurulmasını sağlamak için, kurulmaya başlamadan önce tip projeleri ile Bölge Müdürlüğüne müracaat edilerek sanayi sitesi kurma izni alınır.

             Sanayi sitesi kurma izni almak için Bölge Müdürlüğüne yapılacak başvuru dilekçesine eklenecek belgeler aşağıda belirtilmiştir:

             a) Site genel vaziyet plânı (iki nüsha),

             b) Mimari proje (iki nüsha).

             Küçük ve orta ölçekli sanayi sitelerinde, değişik iş kollarında faaliyet gösteren işyerlerinin kurulacak olması durumunda, bu işyerlerine ayrı ayrı kurma izni alınır.

             İşyerlerine kurma izni almak için Bölge Müdürlüğüne yapılacak başvuru dilekçesine eklenecek belgeler aşağıda belirtilmiştir:

             a) Beyanname (iki nüsha),

             b) Küçük ve orta ölçekli sanayi sitesinin kurma izni belgesi (iki nüsha),

             c) İşyerinin vaziyet plânı (iki nüsha).


             İşyeri Kurma İzni Talebinin İncelenmesi

             Madde 9 – İşyerine ait kurma izni talebi, iş müfettişleri tarafından incelenir.

             Noksanlıkların tespit edilmemesi durumunda, iş müfettişlerince hazırlanan rapor sonucuna göre, Bölge Müdürlüğü tarafından düzenlenen kurma izni belgesi ile iş müfettişleri tarafından onaylanan kurma iznine ait belgelerin bir nüshası işyerinde saklanmak üzere işverene gönderilir. İkinci nüsha ise Bölge Müdürlüğünde bulunan işyeri dosyasında saklanır.


             İnceleme sonucu noksanlıkların tespit edilmesi durumunda ise; tespit edilen noksanlıklar, ekleri ile birlikte Bölge Müdürlüğü tarafından işverene tebliğ edilir.


             İşyeri kurma izni talepleri, en çok 30 gün içerisinde incelenir.

             İşyeri kurma izni incelemesinin süresi içerisinde sonuçlandırılamadığı veya düzeltilmesi ve değiştirilmesi gereken durumların bildirilmediği hallerde işveren, kurma iznine esas alınan belgelere göre işyerini kurar.


             İşletme Belgesi Talebinin İncelenmesi

             Madde 10 – Kurma izni alınarak kurulmuş işyerleri için işveren, işletmeye başlamadan önce işletme belgesi almak için bir dilekçe ile Bölge Müdürlüğüne müracaat eder.


             İşletme belgesi talebi üzerine; iş müfettişlerince işyerinde yapılan incelemede, işyerinin kurma iznine esas belgelere göre kurulup kurulmadığı kontrol edilir.


             İşyerinin kurma iznine esas belgelere ve iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına uygun olarak kurulduğunun tespit edilmesi halinde, iş müfettişlerince hazırlanan rapor sonucuna göre, Bölge Müdürlüğü tarafından düzenlenen işletme belgesi işyerine gönderilir.


             Yapılan incelemede, işyerinin kurma iznine esas belgelere uygun olarak kurulmadığının tespit edilmesi halinde ise, işyerine işletme belgesi verilmez. İş müfettişleri tarafından düzenlenen raporda belirtilen uygun olmayan hususlar Bölge Müdürlüğü tarafından işverene tebliğ edilir.


             Kurma izni almadan açılmış olan işyerleri işletme belgesi için talepte bulundukları takdirde kurma iznine esas belgeler, işletme belgesi incelemesinde hazır bulundurulur. İşyerinin söz konusu belgelere ve iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili mevzuat hükümlerine uygun kurulduğu ve iş yerinde iş sağlığı ve güvenliği bakımından noksanlık bulunmadığı tespit edildiği takdirde işyerine  kurma izni ve işletme belgesi birlikte verilir.

             İşletme belgesi talepleri 30 gün içerisinde incelenir.

             İşletme belgesi taleplerinin süresi içerisinde incelenemediği durumlarda işveren işyerini çalıştırma hakkını kazanır.

             İşyeri Kurma İzni ve İşletme Belgesinin Yenilenmesi ve Geçersizliği

             Madde 11 – İşyeri kurma izni ve işletme belgesinin yenilenmesi ve geçersizliği ile ilgili hususlar aşağıda belirtilmiştir:

             a) İşyerinin başka bir adrese taşınması halinde işyerine ait kurma izni ve işletme belgesi geçersiz hale gelir.

             b) İşyerinde üretim konusunun veya üretim yönteminin değişmesi ve çalışanların sağlık ve güvenliğini olumsuz yönde etkileyecek yeni risklerin ortaya çıkması halinde, işletme belgesi geçersiz sayılır. Bu durumda işyeri için yeniden işletme belgesi alınması zorunludur.


             İşyerinde İşveren ve/veya Unvan Değişikliği

             Madde 12 – İşyerinde işveren ve/veya unvan değişikliğinin tesbiti veya işverence Bölge Müdürlüğüne bildirilmesi durumunda, işyerinde iş müfettişlerince bu Yönetmeliğin 11 inci maddesinde belirtilen hususlar dikkate alınarak  inceleme yapılır. Yapılan inceleme sonucunda, iş müfettişinin raporu doğrultusunda, mevcut kurma izni ve/veya işletme belgesinde işveren ve/veya unvan değişikliği yapılır.


             Ek İşyeri Kurma İzni ve İşletme Belgesi

             Madde 13 – İşyerinde önceden alınmış olan kurma iznine esas belgeler kapsamı dışında yeni ve ayrı bir bölüm olarak sonradan yapılacak eklentiler için de, bu Yönetmeliğin 7, 8, 9 ve 10 uncu maddeleri uyarınca ek kurma izni ve ek işletme belgesi alınması zorunludur.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Son Hükümler

 

             Geçici Madde 1 – Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce, işyeri kurma izni almadan açılmış olan işyerlerinden kurma izni aranmaz. Bu işyerlerinden işletme belgesi için talepte bulunulduğu takdirde kurma iznine esas belgeler işletme belgesi incelemesinde hazır bulundurulur. İşyerinin söz konusu belgelere, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili mevzuat hükümlerine uygun kurulduğu ve işyerinde iş sağlığı ve güvenliği bakımından noksanlık bulunmadığı tespit edildiği takdirde işyerine  işletme belgesi verilir.


             Yürürlük

             Madde 14 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.


             Yürütme

             Madde 15 – Bu Yönetmelik hükümlerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yürütür.

 

EK-1 BEYANNAME ÖRNEĞİ.doc

—— • ——

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından:

Türkiye Petrolleri A.O. Kapsam Dışı Personel Yönetmeliğinde

Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik

MADDE 1 —19/3/2001 tarihli ve 24347 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Türkiye Petrolleri A.O. Kapsam Dışı Personel Yönetmeliğinin 6 ncı maddesinin madde başlığı, "Tayin, Nakil, Terfi, Geçici Görevlendirme ve İşten Çıkarma Yetkisi" olarak, bu maddenin (b) ve (c) bentleri de aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"b) Görev kadro derecesi 1 olan personel de dahil tüm personel ihtiyaç halinde mevcut mali haklarıyla birlikte eğitim ve deneyimlerine uygun ünitelerde mevcut unvanlarını koruyarak Genel Müdürlük Oluru ile geçici olarak görevlendirilebilir.

c) (a) bendinde sayılanlar dışında kalan diğer personelin tayin, nakil, terfi ve her türlü işten çıkarma işlemlerinde Genel Müdür ya da yetki vereceği makam yetkilidir."

MADDE 2 —Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"b) 18 yaşını doldurmuş ve 36 yaşından gün almamış olmak,"

MADDE 3 —Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Bir göreve açıktan tayin edilen personel, işe başlama tarihinden itibaren 60 gün süre ile denemeye tabi tutulur."

MADDE  4 —Aynı  Yönetmeliğin   11   inci  maddesi  madde  başlığı  ile  birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.


"Yetki ve Sorumluluk

Madde 11 —Her personel, kendisine verilen görevin gereği gibi yapılmasından, yönetimi kendisine ait olan birimle ilgili işlerin düzenli ve eksiksiz yürütülmesinden amirine karşı sorumludur.

Her personel sorumlu olduğu konularda yetkilidir."

MADDE 5 —Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 6 —Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesinin ikinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, (c) ve (d) bentleri yürürlükten kaldırılmıştır.

"a) Görev kadro derecesi 1 olan personelin istifaları, Genel Müdür tarafından kabul edilir ve yapılacak ilk toplantıda Yönetim Kurulu'na bilgi verilir.

b) (a) fıkrasında sayılanlar dışında kalanların istifalarının kabulüne Genel Müdür yetkilidir."

MADDE 7 —Aynı Yönetmeliğin 41 inci maddesinin (a) bendinin ikinci paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Sermayesinin en az %15'i Ortaklığa ait olan şirketlerde geçen çalışma süreleri ücret intibakında ve bir üst göreve terfide, iç hizmet olarak kabul edilir."


MADDE 8 —Aynı Yönetmeliğin 69 uncu maddesinin (a), (b), (c), (d), (e) ve (f) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve (g) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

"a) 6 aydan az olanlara 12 hafta,

b) 6 aydan 18 aya kadar olanlara 18 hafta,

c) 18 aydan 3 yıla kadar olanlara 36 hafta,

d) 3 yıldan 5 yıla kadar olanlara 48 hafta,

e) 5 yıldan 10 yıla kadar olanlara 54 hafta,

f) 10 yıldan fazla olanlara 57 hafta,"


Yürürlük

MADDE 9 —Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.


Yürütme

MADDE 10 —Bu Yönetmelik hükümlerini Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdürü yürütür.


Geri Dön