Ekonomi

İthalat yaptık yine durmadı! Fiyatları çıkmaya devam ediyor

Et kesim fiyatlarındaki yükseliş, Avrupa ve Güney Amerika’dan toplam 20 bin baş kasaplık hayvan ithalatı yapılmasına rağmen engel olunamıyor. Bir müddettir aynı seviyesinde duran karkas kesim 163.9 liraya çıktı!Bu süreç genellikle büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kesimi için kullanılır

Karkas kesim, hayvanların kesilerek et ve diğer gıda ürünlerine dönüştürülmesi sürecidir. Bu süreç genellikle büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kesimi için kullanılır.

Karkas kesim işlemi, hayvanın çeşitli bölümlerinin, kasların, kemiklerin, derinin, iç organların ve diğer parçaların ayrılmasını içerir. Hayvanlar genellikle özel kesimhanelerde veya kesim tesislerinde kesilirler. Kesim işlemi, hijyenik standartlara uygun olarak yapılmalıdır ve sıkı bir denetim altında olmalıdır.


KARKAS KESİM FİYATLARI NEDEN YÜKSELİYOR?

Karkas kesim fiyatları uzun bir süredir artmazken, son dönemlerde yaşanan fiyattakiyükselmeler et ücretlerini de yükseltiyor. Karkas kesim ücretlerinin artmasında ana  sebep olarak olarak maliyetlerdeki yükselişler ve ülkede yeterli kesimlik hayvan bulunmaması gösteriliyor.

UKON BÖLGELER ARASI KARKAS KESİM FİYATLARINI YAYINLADI!

Ulusal Kırmızı Et Konseyi, 16 Şubat 2023 tarihinden itibaren kombinalar ve kesimhanelerden alınan haftalık yağsız dana ve yağsız kuzu ücretlerini yayınladı.


DANA KARKAS 8.6 LİRA, KUZU KARKAS 4.7 LİRA YÜKSELDİ

Bir önceki hafta dana karkas kesim ücreti ortalama 16 TL yükselerek 155.24 liraya çıkmıştı. Karkas kesim ücretleri geçen hafta da 8.6 lira yükselerek ortalama
 163.87 TL oldu. Kuzu karkas kesim ücretleri ise 4.7 TL yükselerek ortalama 141.26 liradan 146.03 TL'ye çıktı.

EN YÜKSEK ARTIŞ AKDENİZ BÖLGESİNDE OLDU

UKON aracılığı ile yayınlanan haftalık karkas kesim ücrtlerine göre en çok yükseliş Akdeniz Bölgesi’nde oldu. Akdeniz Bölgesi’nde bir vvelki hafta ortalama 145 TL olan dana karkas kesim ücreti, geçtiğimiz hafta 17.5 TL birden artarak 162.5 TL'ye çıktı.

Dana karkas kesim ücreti Marmara Bölgesi’nde 10 TL, Ege Bölgesi’nde 8 TL artarken, İç Anadolu Bölgesi’nde ise sadece 4 TL arttı.

 

İTHALATA RAĞMEN FİYATLAR ARTIYOR! TARIM BAKANLIĞININ HAYVANCILIK POLİTİKASI İFLAS ETTİ!

Et ücretlerindeki yükselişin önüne geçmek için Et ve Süt Kurumu, Macaristan’dan 5 bin, Güney Amerika’dan ise 15 bin kasaplık hayvan ithalatı yaptı.  İthal edilen kasaplık hayvanlar Türkiye’de kesilerek Et ve Süt Kurumu satış yerlerine ile Tarım Kredi Marketlerde satışa çıktı. İthalata rağmen karkas kesim ücretlerinin yükselmeye devam etmesi, Tarım ve Orman Bakanlığının uyguladığı hayvancılık politikasının iflas ettiğini gözler önüne seriyor.