İTÜ Teknogirişim Atölyesi lojman oluyor!
İTÜ'deki 'lojman mı Ar-Ge mi' tartışmasında sona gelindi. Üniversite, tercihini lojmandan yana yaptı. Binaya girişleri kısmi olarak engellenen girişimcilere 7 gün içinde 'çıkın' denildi..
Üniversite ve girişimcilik birlikteliğine örnek olan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Teknogirişim Atölyesi'nin lojman eksikliği nedeniyle dönüştürülme tartışmalarında sona gelindi. İlk kez SABAH'ın gündeme getirdiği konuda üniversite yönetimi tercihini lojmandan yana kullandı. Önce, girişimcilere ait yönetim katının anahtarları değiştirildi ve binanın bazı noktalarına girişler kademeli olarak engellendi. Ardından da bugüne kadar çok sayıda buluşa imza atan gençlere 7 gün içinde çıkmaları tebliğ edildi. Tebligatta tesise ilişkin, "Bina, önemli bir ihtiyaç olan personel lojmanı olarak kullanılacaktır" ifadeleri dikkat çekti.
GÜVENLİK EŞLİĞİNDE TEBLİĞ
Uzun süredir üniversitenin güvenlik elemanlarının denetimi altında Ar-Ge yapmaya çalıştıklarını ifade eden Teknogirişim Atölyesi'ndeki genç girişimciler ise konuyla ilgili şu ortak açıklamayı yaptı: "Önce içinde önemli evraklarımızın yer aldığı toplantı odasının anahtarı haber verilmeden değiştirildi. 22 Ocak günü de İTÜ'de görevli bir avukat, iki adet bodyguard görünümlü kişiyle binaya gelip, kapıların altından mekânın 7 gün içinde boşaltılmasını bildiren tebligat attı. Mastır ve doktora sahibi bilim insanlarının yer aldığı bir binada böyle bir uygulamayı anlayamıyoruz. Ayrıca yasal olarak haklı değiller. Çünkü bakanlık tarafından da desteklenen buradaki birçok girişimcinin sözleşmesinde süre sınırlaması yok. Zaten Ar-Ge bir yıllık süre ile kısıtlanamaz. Bir yıl laboratuvar kurulumlarına bile ancak yeter. En verimli zamanımızda çıkarılıyoruz. Teknokent'te bize yer verildiği iddiası da doğru değil. Orada laboratuvar kuracak hiçbir alan yok"
LOJMAN İHTİYACI NEDENİYLE
İTÜ yönetimi de dönüşümün lojman eksikliği nedeniyle gerçekleştiğini doğruladı. Personel lojmanlarının olduğu bölgede faaliyet gösteren atölyelerin ARI Teknokent bünyesine alınma zorunluluğu doğduğuna vurgu yapan açıklama şöyle devam etti: "2012'den itibaren Teknogirişim Sermayesi Destek Programı'ndan girişimciler faydalanıyor. Bu firmalara, iş hayatına atıldıkları ilk dönemde 1 yılla sınırlı olmak koşuluyla fiziksel olarak faaliyet gösterebilecekleri bir alan tahsis edildi. Yeni girişimci firmaların başvuruları ve üniversitenin artan fiziksel ihtiyaçları nedeniyle, personel lojmanlarının olduğu bölgede faaliyet gösteren atölyelerin ARI Teknokent bünyesine alınma zorunluluğu doğmuştur. Binada kullanım hakkı kalmayan firmaların ısrarı nedeniyle hukuki bildirimde bulunarak ofisleri boşaltmaları istenmiştir."
Sabah