01 / 01 / 2025

İTÜ'nün Sarıyer Armutlu'daki arazileri ne olacak?

İTÜ'nün Sarıyer Armutlu'daki arazileri ne olacak?

Rektör Prof. Dr. Mehmet Karaca, Armutlu’da 1962 yılında İTÜ’ye tahsis edilen araziler için, “Üniversitenin tapulu arazisi işgal altında” diyor...




Rektör Prof. Dr. Mehmet Karaca, Armutlu’da 1962 yılında İTÜ’ye tahsis edilen araziler için, “Üniversitenin tapulu arazisi işgal altında” diyor...


Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ise bölgede yaşayan insanların görüşlerinin de önemini vurguladı; 


“Doğru olanı katılımcılıkla çözmek...” 


İstanbul Sarıyer’e bağlı Fatih Sultan Mehmet Mahallesi, halkın deyimiyle ‘Küçük Armutlu’, Resmi Gazete’de yayınlanan kararla yeniden ‘riskli alan’ ilan edildi. 


2012 yılında benzer bir süreç yaşayan mahallede planlanan kentsel dönüşüm projesi, Danıştay kararıyla iptal edilmişti. Kentsel dönüşüm kapsamında ufukta yıkımın göründüğü mahalle 1 milyon 700 bin metrekare alanı kapsıyor. Mahallede 5 bin civarında gecekondu bulunurken yaklaşık 35 bin kişinin yaşadığı düşünülüyor. Söz konusu alanda İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve hazineye ait araziler de bulunuyor. 


‘Takip ediyoruz’


Daha önce Danıştay’ın bazı eksiklikler nedeniyle ‘riskli alan’ kararını iptal ettiği mahallede yaşayanlarla öncelikle uzlaşma yoluna gidileceği vurgulanırken, 1950’li yıllardan bu yana mahallede yaşadıklarını belirten mahalleliler ise bölgenin geleceği için atılacak her adımda fikirlerinin alınmasını istiyor. 


Küçük Armutlu’nun da için bulunduğu bölgede İTÜ’ye ait bir arazi de bulunuyor. Arazi üniversiteye 1962 yılında tahsis edildi. 1992’den bu yana kaçak yapılaşmaya karşı üniversite de arazisini korumak için dava mücadelesi veriyor. 1996’da 180 hektar alanda Teknokent projesi geliştiren İTÜ, bölgede bulunan 3 bin civarındaki kaçak yapının mahkeme yoluyla tahliyesini istemiş ve davaları kazanmıştı. Ancak karar uygulanamadı. Milliyet’e konuşan İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, şu an için hiçbir sürece dahil olmadıklarını belirterek, “Kentsel dönüşüm bir devlet projesi. Bölgede mülkiyet parçalı. Büyükşehirin ve hazinenin de arazileri var. Mevcut durumda üniversitenin tapulu arazisi işgal altında. Orası tekno girişim alanı durumunda. Süreci biz de yakından takip ediyoruz ancak henüz tarafımıza bir bildirim yapılmadı” dedi.


‘Halka sorulmalı’


Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ise riskli alan ilanı kararının doğru bir karar olmadığını belirterek şu bilgileri verdi:

“Yıllardır orada yaşayan insanlara rağmen böyle bir karar alındı. Daha önce eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar döneminde de yine böyle bir süreç oluşmuştu. Biz de bir çalışma yapmıştık. Özellikle Sarıyer’de 6306 Sayılı Kanunun öngördüğü riskli alan ilanlarıyla hareket etmenin doğru olmadığını söyledik. Kendisi de dönüşümü hep birlikte yapacağımızı söyledi. Büyükşehir ve ilçe belediyesiyle halk ve bakanlığın ortak paydada buluştuğu bir protokol hazırlanacağını söyledi. O metinde bizim beklediğimiz şeyler yoktu. Zaten mahkeme de planları iptal etti.” 

Bölgede yaşayanların maddi bir beklentisinin olmadığını ifade eden Genç, “O insanlar yaşamlarını, yurttaş barınma hakkı gerekçesiyle, burada devam ettiriyor. Bu olanağın onlara sağlanması gerekir. Doğru olanı katılımcılıkla çözmek” değerlendirmesini yaptı. 


Rakamlarla Küçük Armutlu 


Sarıyer’in Armutlu ve Reşitpaşa mahallelerinde İTÜ’ye ait 1 milyon 317 bin metrekarelik arazi bulunuyor. Buna ek olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait 517 bin 200 metrekare, İTÜ ve Büyükşehir’e ait 9 bin 261 metrekare, vakıflara ait 7 bin 200 metrekare ve Kızılay’a ait bin metrekarelik toplam bin 872 dönüm arazi bulunuyor. 

Böldede bir-iki katlı olmak üzere sayısı 5 bini aşan kaçak yapı bulunduğu ve bu yapılarda 35 ila 40 bin kişinin yaşadığı düşünülüyor. 


Milliyet


Geri Dön