16 / 05 / 2024

İvazsız tapu devri!

İvazsız tapu devri!

Tapu dairesinde taşınmaz devir işlemi taraflar arasında bir bedel karşılığında yapılabildiği gibi, ivazsız bir şekilde de yapılabiliyor. Peki, ivazsız tapu devri nasıl yapılır? İşte ivazsız tapu devri işlemleri..



İvazsız tapu devri!

Tapu dairesinde taşınmaz malların satışı ve tapuya tescil işlemleri yapılabiliyor. Devir işlemi taraflar arasında bir bedel karşılığında yapılabildiği gibi, ivazsız bir şekilde de yapılabiliyor.


Tapunun hibe edilmesi olarak da ifade edilen ivazsız tapu devri işlemi, taşınmazın bağlı olduğu tapu dairesinde gerçekleşiyor. Ancak ivazsız devirlerde bazı hususlara dikkat edilmesi gerekiyor.


İvazsız tapu devir işleminde dikkat edilmesi gereken konuların başında; bağışın mirasçılardan birine yapılması halinde, diğer mirasçıların sahip olduğu haklar geliyor.


Tapu hibesi yapacak kişinin, taşınmaz malı çocuklarından birine ya da eşine bağışlaması halinde; diğer mirasçıların da saklı pay hakkı bulunuyor. Diğer mirasçılar bu duruma itiraz edebiliyor. 


İvazsız tapu devri, gerekli belgelerin temin edilerek tapuya başvurulması ve hesaplanan masrafların ödenmesi gerekiyor. İvazsız tapu devir işlemleri aşağıda sıralanıyor:


İvazsız tapu devri için gerekli belgeler

1. Bağışlanacak taşınmaz mala ait tapu senedi

2. Bağışlayan ve bağışı kabul edenlerin fotoğraflı nüfus cüzdanları,

3. Bağışlayanın bir, bağışı kabul edenin iki adet, son altı ay içinde çekilmiş fotoğrafları.

4. Akitte taraflardan biri veya ikisi vekil, vasi, kayyım ve kanuni temsilci ile temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge.

5.Söz konusu taşınmaz mala ait, ilgili Belediyeden  Emlak  beyan değerini gösteren belge.


İvazsız tapu devri harcı..

Gayrimenkullerin ve mülkiyetten gayri ayni hakların bağışlanmasında, kanuni mirasçılar dışında intifa hakkından, kuru mülkiyet sahibi lehine ivazsız feragat edilmesinde ve süreli intifa haklarında süre dolarak intifa hakkının sona ermesinde kayıtlı değer üzerinden Binde 68,31 oranında harç tahsil ediliyor.


Ayrıca taşınmaz malın varsa veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestiriliyor. Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor.


İvazsız ne demek?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön