24 / 11 / 2024

İzale-i şuyu talep edilmeden hisse alınır mı?

 İzale-i şuyu talep edilmeden hisse alınır mı?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Vefat eden babamdan üvey annemle bana bir ev kaldı. Üvey annem üst katta oturuyor, ben alt katta. Üvey annemin 1/4 benim 3/4 payım varken, beni çatı katına çıkartmıyor. İzale-i şuyu talep etmeden bu hisseyi almam mümkün mü?' sorusunu yanıtladı.




Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Vefat eden babamdan üvey annemle bana bir ev kaldı. Üvey annem binanın üst katında oturuyor, ben alt katta. Tapu kaydında kat mülkiyeti yok, bahçeli müstakil bina diye geçiyor. Bu yerde üvey annemin 1/4 benim 3/4 payımız varken o beni çatı katına çıkartmıyor. Kendisi üst katın maliki olarak beni engelliyor. ‘Hisseni sat’ diyorum satmıyor. İzale-i şuyu talep etmeden bu hisseyi almam mümkün mü? Bu yerden üçüncü kişilerin yararlanması mümkün mü? Benim bir kısım yerleri kullanmama engel olması hukuki mi?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

 İzale-i şuyu talep edilmeden hisse alınır mı?

Vefat eden babamdan üvey annemle bana bir ev kaldı. Üvey annem binanın üst katında oturuyor, ben alt katta. Tapu kaydında kat mülkiyeti yok, bahçeli müstakil bina diye geçiyor. Bu yerde üvey annemin 1/4 benim 3/4 payımız varken o beni çatı katına çıkartmıyor. Kendisi üst katın maliki olarak beni engelliyor. ‘Hisseni sat’ diyorum satmıyor. İzale-i şuyu talep etmeden bu hisseyi almam mümkün mü? Bu yerden üçüncü kişilerin yararlanması mümkün mü? Benim bir kısım yerleri kullanmama engel olması hukuki mi? ● S.K.

★ ★ ★ ★ ★

Önce durumun bir özelliğinden bahsedeyim. Binada kat mülkiyeti yok, bu durumda tüm bina tüm mirasçıların yani okuyucum ve üvey annesinin. Bu durumda, üst kat üvey annenin, alt kat okuyucumun diye bir ayırım yok. Binanın tümü üzerinde her ikisinin de mülkiyet hakkı var. Gerek üst katta oturan üvey annenin oturduğu yerde gerekse okuyucumun oturduğu alt katta her ikisi de hisseleri oranında malik.

Bu nedenle okuyucumun çatı katına çıkması üvey annenin iznine bağlı değil. Çünkü çatıda da 3/4 hissesi var. Ama üvey annenin de alt katta 1/4 hissesi var. Bu nedenle bina ‘şuraya kadar senin, buraya kadar benim’ diye ayrılamaz. Ortaklığın giderilmesi dışında üvey annenin bu yeri kullanması önlenemeyeceği gibi kendi hissesini bir başka yolla zorla alma imkanı da yok. Ancak kullandığı bölümler 1/4 payını aşıyor ise bu halde hisseye isabet eden miktarda kullanma bedeli talebi mümkün.

★ ★ ★ ★ ★

Peki, başkası kullanabilir mi? Kendi payına düşen bölümü bir başkasına kullandırması da mümkün. Okuyucum birlikte yaşadığı kızı ve torunu olduğunu yazmış, evet bunlara kullandırabilir. Ancak meskenine zorla girme isteği kabul edilmez ama genel kullanım alanlarına okuyucumun girmesi önlenemez. Mesken bölümünde artık ortak mülkiyet hakkı değil mesken dokunulmazlığı söz konusu olur.


Geri Dön