12 / 05 / 2024

İZBAN'dan geçecek yaya alt geçidinin inşaatı durduruldu!

İZBAN'dan geçecek yaya alt geçidinin inşaatı durduruldu!

2012 yılının sonunda inşaatına başlanan ve İZBAN hattının altından geçmesi tasarlanan yaya alt geçidinin inşaatı Büyükşehir Belediyesi ve müteahhit arasındaki anlaşmazlık nedeniyle durduruldu. İnşaatın 6 Temmuz'da tamamlanması bekleniyordu...




Aliağa-Menderes demiryolu hattının metro standartlarına çıkarılması projesi çerçevesinde Şemikler ve Yalı mahalleleri arasında trafiğe kapatılan hemzemin geçide yaya alt geçidi yapılması çalışmaları 2012'nin Aralık ayında başlatıldı. İhaleyi 1 milyon 698 bin 750 liraya alan Yörük İnşaat projenin bitim tarihi olan 6 Temmuz'da işi yarım bırakarak inşaat alanından malzeme ve araçlarını alarak bölgeyi terk etti. Şemikler Mahalle Muhtarı Bahar Zengin, Yalı Mahallesi ile Şemikler Mahallesi arasında çekilen tel örgülerin iki mahallede yaşayan vatandaşların yaşamlarını oldukça zorlaştırdığına dikkat çekerek, "Bu tel örgüler çekildikten sonra yaşam iyice zorlaştı, özellikle yaşlılar için oldukça sıkıntı olan üst geçidin hem kullanışsız hem de çıkılıp inilmesi oldukça zor bir yol. Yılbaşından itibaren inşaatın başlamasıyla bütün mahalleliler umutlanmıştı, tam bitecek hayali kurarken müteahhit işi bıraktı ve gitti. Kimse bu konuda bir açıklama da yapmıyor, mahalleli gelip bizim kapımıza dayanıyor, bu ne zaman bitecek diye feryat ediyor, bizlerde her hangi bir bilgimiz olmadığı için oldukça zorda kalıyoruz" dedi.

 

ŞEREF SÖZÜ VERİLMİŞTİ 


Yayalar için güvenli geçiş, demiryolu trafiği açısından da kesintisiz ulaşımın hedeflendiği Aliağa-Menderes Raylı Sisteminin Geliştirilmesi Projesi kapsamında Şemikler ile Yalı mahalleleri arasında hemzemin geçidinin de trafiğe kapatılması binlerce vatandaşı mağdur etti. Yıllarca bölgede iş yapan esnaf ve vatandaşlar yaşadıkları sorunun giderilmesi için eylemler yaptılar ancak halen sorun çözülmedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun mahalle halkına sorunu çözeceğine dair 'Şeref Sözü' verdiğini hatırlatan mahalle sakinleri, "Bize yıllar önce gelerek yaşadığınız sorunu tamamen çözeceğime dair sizlere 'Şeref Sözü' veriyorum dedi. Nerede kaldı bu söz. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı'na verdiği sözü tutmamasını hiç yakıştıramıyoruz, bu sorun çözülmediği takdirde bizde sandıkta ne yapacağımızı biliyoruz" diye konuştular. 


İZBAN seferlerinin sıklaşması nedeniyle, Karşıyaka Şemikler ile Yalı mahallesini birbirine bağlayan hemzemin geçidin beton bariyerlerle kapatılmasıyla sık sık vatandaşların eylemine neden olan hemzemin geçitle ilgili sorun tam çözülecek derken yüklenici firmanın inşaatı 4.00 TL. 

yarım bırakarak çekip gitmesi iki mahallede mağdur olan vatandaşlar ve muhtarların tepkisine neden oluyor. 


BİR ZAMANLAR BULUŞMA MEYDANIYDI 


Şemikler Mahallesi Muhtarı Bahar Zengin, "İZBAN ve Fen İşleri yetkilileriyle görüşmeler yaptık. Yetkililer konuyla ilgili yüklenici firmanın işi bırakmasının mümkün olamayacağını belirtiyorlar. Bizler belediye yetkililerine altgeçidin bitirilmeden, hemzemin geçidin kapatılmasının sorun çıkardığını anlattık. Altgeçit bitirilene kadar beton bariyerlerin kaldırılmasını istedik. Belediye ise, halkın taleplerini anladığını ve çözüme kavuşturmak için çahşma yapacaklarını söyledi. Kendilerinden haber bekliyoruz. Halkımız ve esnaf büyük rahatsızlık yaşıyor" dedi.

 

Bir zamanlar Kula Fabrikası Salhane'deyken, fabrika işçileri mesai çıkışı Yalı İstasyonu'nda iner ve çarşıda buluşurlardı. Kim kimi görecekse buluşma yeri olan Yalı İstasyonu ve çarşısı şimdilerde bitirilmesi beklenen alt yaya geçidi ile tekrar eski günlerine kavuşmayı bekliyor. Yalı Mahallesi ve Şemikler Mahallelerinin son dönemde en büyük sorunları olan İzban hattı ve kapatılan henzemin geçit, son dönemde öfke ve eylemlerin merkezi oldu. 


İMZALAR VE EYLEMLER DE YETMEDİ 


Bu iki mahallede yaşadıkları sıkıntıdan dolayı altgeçit için 33 bin imza topladı. Olmadı raylar üzerinde eylem yapıldı, derken yetkililer karar aldı ve alt geçit inşası başladı. İnşaat devam ederken, bitince nasıl bir görüntü ortaya çıkacağı merakla bekleyen mahalleli şimdi inşaatın durmasıyla tekrar hüsrana uğradı. Yaşananlara bir anlam veremediğini ifade eden Yalı Mahallesi Muhtarı Ahmet Şentiirk, demiryolunun üzerine kurulan üst geçitten özellikle yaşlılar ve rahatsız vatandaşların geçişini zorlukla yaptığını belirterek,"Mahalle kurulduğu günden beri bu demiryolu hep vardı, ancak şu son dönemdeki kadar hiç sıkıntı olmamıştı, inşallah bu alt geçit inşaatı bir an önce tamamlanır da tekrar sıkıntılardan kurtuluruz, çünkü burada merpenler hem dik hem de yaşlı ve Pazar alışverişinden dönen insanlar için oldukça sıkıntılı" ifadelerini kullandı.

 

İki mahalle arasında 10 binlerce vatandaşı yakından ilgilendiren yaya alt geçidi inşaatının altı ayda tamamlanacağı hayali ile gün sayan vatandaşlar, ihalenin bitiş tarihi olan 6 Temmuz'da yüklenici firmanın mahalle muhtarlarına 'Büyükşehir'in yaptığı projeyi yapmam mümkün değil, belediyede benim hazırladığım projeyi kabul etmiyor, bende işi bırakıyorum' diyerek araçlarını ve malzemelerini şantiye bölgesinden çekmesiyle hayal kırıklığı yaşıyor. 

Büyükşehir yetkilileri ise yüklenici firmanın işi alırken ne yapacağını kaça yapacağını bilerek işe başladığını işi bırakmanın doğru olmadığını sorunun hukuk yolu ile çözümüne gidileceğini ancak vatandaşın mağduriyetinin giderilmesi için de çalışmaların devam ettiğini bildirdiler. 


Ege de Bugün



Geri Dön