06 / 05 / 2024

İzmir Alaybey'deki tersane tesisleri kaldırılacak

İzmir Alaybey'deki tersane tesisleri kaldırılacak

Karşıyaka Belediyesi, kesintisiz sahil oluşturmak amacıyla Alaybey'deki tersane tesislerinin kaldırılması konusunda çalışma başlattı



Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mevcut tersaneye ait alanı kamuya kazandırmayı düşündüklerini belirtti.

Tersanenin kaldırılması için resmi kurumlarla yazışmaları başlattıklarını kaydeden Durak, tersanenin taşınması durumunda kazanılacak alanda yapılacak projeleri hazırladıklarını anlattı.

Tersane tesislerinin kentin içinde kaldığını ifade eden Durak, "Aliağa sınırları içinde yeni liman hazırlıkları yapılıyor. Aynı alanın yakınına da modern bir tersane alanı yapılabilir. İlgili yerlere görüş sorduk, gelen cevapların büyük çoğunluğu olumlu yönde" diye konuştu.

Karşıyaka Kent Konseyi Başkanı Rıfat Özer de projenin hayata geçirilmesi konusunda Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak'ın yanında yer aldıklarını söyledi.

Tersanenin kapatılmasını değil daha uygun bir yere taşınmasını amaçladıkların kaydeden Özer, sahilin kamuya açılarak önemli bir prestij alanı kazanılabileceğini dile getirdi.

Kent Konseyi Genel Sekreteri Günsel Sağlam da Karşıyaka Belediye Başkanı Durak'ı desteklediklerini kaydetti.

-BÖLGEYE NELER YAPILACAK?-
Tersane tesislerinin taşınması durumunda bölgeye deniz müzesi, antik liman, uygulama atölyeleri, çok amaçlı salon-kütüphane, akvaryum, açık amfi yapılması planlanıyor.

Projeye göre, deniz müzesinin değişik galerilerinde tarihi sıralamaya göre gemilerin, kayıkların, denizcilikle ilgili objelerin, haritaların sergilenmesi hedefleniyor.

Uygulama atölyelerinde çocuk ve gençlerin denizcilik eğitiminin verilmesi, kütüphane bölümünde de özellikle deniz ve denizcilik üzerine kitapların toplanması ve denizcilikle ilgili seminerlerin düzenlenmesi planlanıyor.

Kurulacak akvaryumda ise Ege ve Akdeniz'de yaşayan deniz canlıları yer alacağı, açık amfide konser ve gösteriler düzenleneceği bildirildi.
AA


Geri Dön