28 / 04 / 2024

İzmir Aliağa Camisi restore ediliyor!

İzmir Aliağa Camisi restore ediliyor!

İzmir’in en eski camilerinden biri olan ve Gedizli Ali Ağa tarafından 1672 yılında yaptırılan Aliağa Camisi restore ediliyor. Vali Toprak, bu ata yadigarı ve önemli tarihi değeri ayağa kaldırmanın ve yeniden işlevsel hale getirilmesinin çok önemli olduğun



İzmir Valisi Mustafa Toprak, beraberindeki bir heyetle birlikte Aliağa Camii’ni ziyaret etti. Aliağa Camii’nde yaptığı incelemenin ardından Vali Toprak, bu ata yadigarı ve önemli tarihi değeri ayağa kaldırmanın ve yeniden işlevsel hale getirilmesinin çok önemli olduğunu belirtti.


Vali Toprak, Aliağa Camii’nin İzmir’deki önemli eserlerden biri olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada öncelikle istinat duvarının çöken kısımlarının iyi bir şekilde ayağa kaldırılması, akabinde caminin restorasyonunun diğer eksik olan kısımları ile birlikte tamamlanması gerekiyor. Ama tüm bunlardan önce Konak Belediyesince takip edilen bu proje kapsamında kuruldan restorasyon ve onarım projesinin çıkması gerekiyor. Proje kuruldan çıktıktan sonra yapılacak değerlendirmede; gerek istinat duvarı gerekse caminin eksik kalan kısımları ile ilgili yaklaşık maliyet çıkarıldıktan sonra  İzmir  Valiliğimizce temin edilecek ödenek ile inşallah burada gerek çöken duvar, gerekse caminin işlevini tekrar kazanabilmesi için gerekli restorasyon yapılıp tekrar ibadete açılacak.”


Vali Toprak, “Bu restorasyonla birlikte caminin önünde sonraki dönemlerde yapılan, camiyi gölgeleyen ve tarihi bir hükmü bulunmayan eklentileri de ortadan kaldırmış olacağız. Böylece camide açılmış olacak” dedi.


Çözüm odaklı çalışma yapılması gerektiğini işaret eden Vali Toprak, eserin mülkiyet sahibi olan Vakıflar Bölge Müdürlüğünün ve Konak Belediyesinin istinat duvarı ile ilgili projeyi takibi ve Valiliğin temin edeceği bir ödenek ile birlikte buradaki çalışmanın hızlı bir şekilde tamamlanacağını ifade etti. 


TOKİ Haber 


Geri Dön