27 / 04 / 2024

İzmir Atatürk OSB ekonomiye 4.5 milyar dolar katkı sağlıyor!

İzmir Atatürk OSB ekonomiye 4.5 milyar dolar katkı sağlıyor!

Altyapı sorunu bulunmayan bölgede 550 firma faaliyet gösteriyor. 35 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Yıllık ihracatı 2.5 milyar dolar. Ülke ekonomisine katkısı ise 4.5 milyar dolar.



İzmir'de organize sanayi dendiğinde ilk akla gelen bölge olan  İzmir  Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB), sanayicinin temel altyapı ihtiyaçlarını karşılamanın ötesinde özellikle eğitim konusunda ciddi hamleler gerçekleştiriyor. İAOSB'nin hedefi sanayi merkezi olma yanında bir eğitim merkezi gibi çalışmak. 


1990 yılında faaliyete geçen İAOSB, çeyrek asır bile olmadan Türkiye'nin en önemli üretim, ihracat ve istihdam merkezlerinden biri haline geldi. Toplam alanı 6 milyon 240 bin metrekare olan bölge, İzmir'in kuzeybatısında, İzmir Limanı 'na 20 kilometre, havalimanına 45 kilometre, TIR gümrüğüne 8 kilometre uzaklıkta Bölgenin çevre yolu ile havalimanı, otogar, liman ve şehir merkezine bağlantısı bulunuyor. 550 1990 yılında faaliyete geçti. Toplam alanı 6 milyon 240 bin metrekare. 


firmanın faaliyette olduğu bölgede yaklaşık 35 bin kişiye istihdam sağlanıyor. İAOSB'de ağırlıklı olarak; tekstil, hazır giyim, makine, otomotiv yan sanayi, metal, plastik, kimya, gıda, elektrik ve elektronik sektörlerinden firmalar faaliyet gösteriyor. Bunlardan makine-metal-döküm sektörünün oluşturduğu kümelenme hem diğer bölgelere hem de diğer sektörlere örnek olacak nitelikte. 2009 yılında başlayan kümelenme çalışmaları başarılı bir şekilde ilerliyor; üye sayısı 150'ye yaklaştı. 


İHRACAT 2.5 MİLYAR DOLAR


Ülke ekonomisine yıllık yaklaşık 4.5 milyar dolarlık katkı sağlayan bölgedeki firmalar, her yıl 2.5 milyar dolar civarında ihracat, 1 milyar dolar civarında ithalat yapıyorlar. Genişleme alanı bulunmayan bölgede, yeni sanayi parselleri yaratmak için çalışmalar durmuş değil. 630 sanayi parseline sahip bölgede son olarak 65 bin metrekarelik alanda yapılan tadilat sonrası biri 4 bin 500 metrekare, 7'si 7 bin metrekare olmak üzere 8 yeni sanayi parseli oluşturuldu. Halihazırda dolgu ve altyapı çalışmalarının sürdüğü bu alanda fabrikaların kurulmasının ardından 2 bin 500 kişiye daha istihdam sağlanması bekleniyor. 


İAOSB ayrıca çevreye zarar vermeden üretme ilkesi ile bu alanda gerekli tüm tedbirleri alan ve hayata geçiren bir bölge. Atık su arıtma tesisinde bilgisayar kontrolünde ve dünya standartlarında arıtma yapılıyor. Çevreci kimliğiyle ön plana çıkan bölge, çevre düzenlemesi ve ağaçlandırma çalışmalarına da büyük önem vererek yeşil alanları ile sanayi bölgesi imajından uzak bir görünüm sergiliyor. 


EĞİTİM MERKEZİNE DÖNÜŞÜYOR 


Bölgenin altyapı konusunda eksiği olmaması, İAOSB yönetimine firmaların rekabet gücünü artıracak çalışmalar yapma fırsatı sunuyor. Bu konuda ciddi çalışmalar gerçekleştiren yönetim kurulu, en büyük ağırlığı da eğitime veriyor. İAOSB yönetimi olarak bölge sanayicilerine ihtiyaç duydukları temel hizmetleri sunmanın ötesinde özellikle eğitim konusunda büyük adımlar attıklarını belirten Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, "Bölgemizi sadece bir sanayi merkezi değil, aynı zamanda bir eğitim merkezi haline getirmeye çalışıyoruz. Eğitim derken de, sadece okullaşma ile değil, Ar-ge ve inovasyon çalışmalarına imkan ve ortam yaratacak faaliyetlerimizle katma değer yaratan insanlar yetiştirmeyi ve bu insanlar eliyle katma değeri yüksek ürünler tasarlanmasına ve üretilmesine katkı verme gayretindeyiz. İAOSB olarak 7 gün 24 saat yaşayan bir bölge olarak ülke ekonomisine verdiğimiz katkıyı daha da artırmaya gayret ediyoruz" diyor. İzmir Limarıı'na 20 kilometre, havalimanına 45 kilometre, TIR gümrüğüne 8 kilometre uzaklıkta. 


Türkiye'nin mesleki ve teknik eğitimin kalitesinin yükseltilmesine katkı sağlamak amacıyla yürüttükleri, en önemli sosyal sorumluluk projelerinden biri olan Özel İAOSB Nedim Uysal Anadolu Teknik Lisesinin 2014-2015 eğitim ve öğretim yılında eğitime başlayacağını belirten Uğurtaş, eğitime yönelik stratejilerini şu sözlerle ifade ediyor: "Burada öğrencilerin tamamı yüzde 100 tam burslu okuyacak ve etkin İngilizce eğitimi verilecek. Teknik lisesinin bir sonraki adımı, önce meslek yüksek okulu, sonra teknik üniversite olacak. 2.5 milyon işsizin olduğu Türkiye' de üniversite mezunu işsiz sayısı 600 bine yaklaştı. 


İşsizliğin en önemli sebebi nitelikli ara eleman yetişmemesi. Lisemizde müfredat bu gerçek ışığında oluşturuldu. Eğitime destek verecek nitelikli uygulamalar ile öğrencilerin sosyal, kültürel ve mesleki alanlarda gelişmelerine de katkı sağlanacak. Bu okulda 500 öğrenci eğitim alacak." Okul yapımı dışında üniversiteler başta olmak üzere eğitim kurumları ile de çok çeşitli projelere imza atan İAOSB, Ege Üniversitesi ile işbirliği yaparak, Türkiye'deki OSB'ler arasında ilk defa Ar-Ge ve İnovasyon yarışması düzenledik. Yaşar Üniversitesi ile protokolünü imzaladığı İşletme Yüksek Lisans programında da büyük başarı elde etti. Eğitimlerin, Yaşar Üniversitesi'nin alanlarında uzman öğretim görevlilerinden oluşan eğitim kadrosu tarafından verildiği programa geçen dönem 32 öğrenci katıldı. 


İzmir Katip Çelebi Üniversitesi ve Gediz Üniversitesi ile yapılan işbirliğiyle bölgenin kuzeyinde Teknoloji Geliştirme Bölgesi kurulması çalışmaları da devam ediyor. Bu proje ile 50'den daha az işçi çalıştıran KOBİTerin de Ar-Ge desteklerinden faydalanması sağlanacak. 


İzmir Atatürk OSB, bölgenin enerji verimliliği ve üretimi konusunda da çalışmalar yapıyor. İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) desteğiyle başlatılan güneş enerjisi ile elektrik üretim tesisi projesi devam ediyor. 


Dünya Sektörel Ek 


Geri Dön