27 / 04 / 2024

İzmir Balçova'da kooperatif arsası 'üyelere haber verilmeden satıldı' iddiası!

İzmir Balçova'da kooperatif arsası 'üyelere haber verilmeden satıldı' iddiası!

İzmir Balçova'da yer alan 47 senelik kooperatifin arsası, üyelerin iddiasına göre habersiz ve değerinden daha düşük bedelle satıldı. İşte ayrıntılar...



İzmir’in Balçova ilçesinde  yer alan 47 senelik kooperatif arsasının, üyelerinin bilgisi olmadan kooperatif yönetimi tarafından geçtiğimiz yılın son günlerinde bir şirkete satıldığı iddia edildi. 

Bir kısım kooperatif üyesi tarafından yapılan açıklamaya göre; kooperatif olağan genel kurul toplantısında gündeme alınmamış olan olayı, üyeler rastlantı sonucu fark etti. 

Evrensel'den Özer Akdemir'in haberine göre; duruma itiraz eden ve Cumhuriyet Savcılığına kooperatif yönetimi hakkında suç duyurusunda bulunan üyeler,  İzmir  5. Asliye Ticaret ve İzmir 1. Asliye Ticaret Mahkemelerinde de dava açtıklarını belirttiler.

İzmir Balçova da kooperatif arsası üyelere haber verilmeden satıldı iddiası!

YÖNETİME ULAŞIM SAĞLANAMIYOR

47 sene kurulan kooperatif 2005'te  tapudaki mülkiyet düzenlemeleri sonrası iki ayrı kooperatif olarak yoluna devam etti. Geçen günlerde olaya ilişkin açıklama yapan davacılar son satış yapılırken, iki kooperatiften toplam 18 kişi konuyu yargıya taşıyarak dava açtı. 

Konuya ilişkin açıklamada, "Her iki kooperatifin de senelerce aynı kişiler tarafından yönetildiği, olağan toplantıların dışında üyelerin gelişmelerden haberdar edilmediği, yönetime ulaşmak isteyen üyelerin de açılmayan telefonlarla karşı karşıya kaldığı" iddialarına yer verildi. 

BEDELİNDEN DAHA DÜŞÜK RAKAMA SATILDI 

Kooperatifin 2019 senesinde gerçekleştirilen genel kurul toplantısında tasfiye sürecine girilmesi kararı veriliyor. 2021'deki olağan genel kurul toplantısında ise kooperatif arsasının metrekaresinin 2 bin TL'den düşük olmayacak şekilde satışına karar veriliyor. Bu satış için kooperatif yönetimine 1 senelik süre tanınırken, satışın bu sürede olmaması durumunda yeniden birim fiyat belirlenmesi kararları da alınıyor.

Mağdur olduklarını ileri sürerek dava yolunu tutan kooperatif üyeleri, yönetimin bu kararlara aykırı bir şekilde 30.12.2022 tarihli genel kurul toplantısında, kooperatif arsasının 27 Aralık 2022'de noterden satış vaadi sözleşmesiyle metrekaresi 1.100 liradan olacak şekilde bir şirkete satıldığını iddia ediyor. 

İzmir Balçova da kooperatif arsası üyelere haber verilmeden satıldı iddiası!

Dava açan kooperatif üyeleri, kooperatif üyesi ve her iki kooperatifin de avukatı olan Av. Olgun Soydan’ın rayiç değerinin metrekare birim bedeli 60-70 bin TL olan arsa için 1100 TL’nin makul olduğu yönünde mahkeme dilekçelerine savunma verdiğini ileri sürüyorlar. 

Ayrıca vatandaşlar, rsa satışının ardından kooperatif yönetimlerinin üyelere, paralarını almaları karşılığında haklarından vazgeçtiklerine ilişkin bir evrak imzalamaları için baskı yaptıklarını da iddia ediyor. 

Kooperatif Avukatı Olgun Soydan, konu ile ilgili şu açıklamada bulundu: 

"Kooperatife ait taşınmaz hissesinin satışına ve satış bedeline 2021 Aralık'ta gerçekleştirilen genel kurulda oy birliği ile karar alınmıştır. Kooperatif hissesi ile ilgili olarak genel kurul kararı gereği ve genel kurulun belirlediği fiyattan Aralık 2022'de taşınmaz satış vaadi sözleşmesi yapılmış ve bedelinden 51 üyeden 36’sına ödeme gerçekleştirilmiştir. Yapılan ödemeler üyelik payları dikkate alınarak yapıldığından payları düşük olan diğer üyeler yönetim kurulunu şikayet etmişlerdir. Şikayetin reddinin ardından bu üyeler tarafından İzmir 5. Asliye Ticaret Mahkemesinde kooperatif aleyhine dava açılmıştır. Aralık 2023'tee kooperatifin genel kurulu yapılacak olup satış vaadi sözleşmesi ve gerekirse yeniden fiyat belirlenerek satılması konusu ile ilgili olarak gündem maddesi yer almaktadır."

İngiltere'de konut sektörü Kasım ayında daraldı!

O ildeki 8 adet arazi 55 bin TL'den başlayan fiyatlarla satılıyor!

Avrupa’da neden büyük deprem olmuyor?


 


Geri Dön