04 / 05 / 2024

İzmir, Batı Binom Projesi ile teknoloji üssü olacak!

İzmir, Batı Binom Projesi ile teknoloji üssü olacak!

İzmir, BASIFED ile EBİLTEM tarafından kurulan ve TÜBİTAK tarafından desteklenen Batı Binom Projesi ile Batı Anadolu'nunteknoloji başkenti olmayı hedefliyor...



İzmir, BASIFED ile EBİLTEM tarafından kurulan ve TÜBİTAK tarafından desteklenen Batı Binom Projesi ile Batı Anadolu'nun
teknoloji başkenti olmayı hedefliyor. Bölgenin 13 kentindeki firmaları inovasyon farkındalığı yaratarak yeni teknoloji üretimine yönlendirmeyi amaçlayan projede Vestel, Netsis, Faz Elektrik gibi bilişim şirketleri de yer alacak.

İzmir, bilişim ve elektronik sektörünün küresel rekabete katılması, firmaların Ar-Ge ve inovasyon gücünün artınlması amacıyla kurulan Batı Anadolu Bilişim ve Elektronik Bölgesel İnovasyon Merkezi (Batı Binom) projesiyle teknoloji başkenti olmayı hedefliyor.

Bölgesel ve sektörel olarak inovasyon farkındalığı yaratmayı amaçlayan proje kapsamında eğitim ve danışmanlık hizmetleri verilecek, ulusal ve uluslararası envanter oluşturula-cak, inovasyon ortaklıkları kurulacak. Ege Üniversitesi Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (EBİLTEM), Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (BA-SİFED) ve sektörün 7 şirketinin birlikte hazırladığı proje,  İzmir  Urla'da kurulacak teknokentin de çekirdeğini oluşturacak. Batı Anadolu'da İzmir, Manisa, Afyon, Antalya, Aydm, Balıkesir, Burdur, Çanakkale, Denizli, İsparta, Kütahya, Uşak ve Muğla'dan oluşan 13 kentteki firmaların Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları ile yeni teknolojiler üretmesini sağlayacak olan projede Vestel, Netsis, Faz Elektrik gibi önde gelen bilişim firmaları yer alacak.

Firmaların inovasyon yeteneği artınlacak
Batı Binom Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Taner, ilklerin hep zor olduğunu belirterek, "İlk inovasyon merkezini, bölgesel başlatmakla zor bir devreyi aşmış olduk. Üniversite ile sanayi işbirliğinin sağlamlaşması için pek çok girişim bulunuyor ama bunlar belli bir seviyeden öteye gidemiyor. Birçok sanayi kuruluşu fevkalade enteresan, teknolojik Ar-Ge faaliyeti sürdürüyor, imalat yapıyor, ancak birbirlerinden haberdar değiller. Bu inovasyon merkezinde biraraya gelmenin çok önemli bir dinamizm getireceği açık. Biz birbirimizin araştırmalarından esinlenmek için odak oluşturmak istedik ve bu işi başlattık. Bir sonraki aşamada da bunun bir kümeye dönüşmesini istiyoruz" diye konuştu. Proje ile bölge firmalarını Ar-Ge ve inovasyona yönlendireceklerini ve yeni teknolojiler üretmesini sağlayacaklarını kaydeden Taner, "Elektronik ve bilişim sektörlerinde inovasyon performansının artırılması için işbirliği yapma konusunda firmaları cesaretlendireceğiz. İnovasyon yeteneklerini artıracağız. İnovasyon kapasitesinin artması rekabet gücüne de olumlu etki yapacak. Sektörde inovasyona dayalı yeni firmaların kurulması teşvik edilecek. Firmalar için Ar-Ge ve inovasyon projeleri hazırlanacak, ulusal fon kaynaklarından haberdar olmaları ve en etkin şekilde faydalanabilmeleri sağlanacak" diye konuştu.

Proje Türkiye'ye örnek olmalı
Türk Girişim ve İş dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Erdem Çenesiz: Batı Anadolu Bilişim ve Elektronik Bölgesel İnovasyon Merkezi projesi ülkenin kalkınması için büyük önemi olduğunu ifade ederek, "Batı Binom projesinin tüm Türkiye'ye örnek olması gerekiyor. Bu bölge ve İzmir'de sivil toplum bilinci son derece gelişmiş durumda. Bu bilinç Türkiye geneline yayıldığı müddetçe demokrasinin de gelişecek" dedi.
Dünya/Elif Işıl Başkaya


Geri Dön