29 / 04 / 2024

İzmir Bergama’da RES projesi iptal edildi!

İzmir Bergama’da RES projesi iptal edildi!

İzmir Bergama’da Kozak Yaylası Çamavlu köyü merasına yapılmak istenen rüzgar enerji santralleri (RES) köylülerin kararlı duruşu nedeniyle iptal edildi.



İzmir Bergama’da bilim insanları tarafından "ekolojik hassas bölge" olarak tanımlanan Kozak Yaylası Çamavlu köyü merasına yapılmak istenen rüzgar enerji santralleri (RES) köylülerin kararlı duruşu nedeniyle iptal edildi. RES'çilerin son bir hamle ile bölgenin maden ruhsatlarını gündeme getirip köylüleri iknaya çalışmaları da bir sonuç vermedi. Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç'ten de olumsuz yanıt alan şirket yarın yapmayı planladığı ÇED toplantısının iptal edildiğini duyurdu. 


RES'ÇİNİN KOMŞU KÖY OYUNU 


Kozak Yaylasında büyük oranda hayvancılıkla geçimini sağlayan Çamavlu köylüleri, köyün merasına kurulmak istenen RES direklerine projenin başından bu yana karşı çıkıyor. Çamavlu köylülerinin bu kararlı duruşunu aşamayan şirket, ÇED toplantısını komşu Güneşli köyünde yapmak gibi bir yola başvurmuştu. Köylülerin ve Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç'in bu RES'lere karşıtı tutumlarını kıramayan şirketin en sonunda pes etti.


ÇAMAVLU MERASINDAN VAZGEÇTİK DEDİLER


Şirket yetkililerinin geçtiğimiz günlerde köye gelerek kendilerini ikna etmeye çalıştığını söyleyen köy muhtarı Mustafa Kocataş, "Bize Çamavlu merasındaki RES direklerinden vazgeçtiklerini, direkleri mera alanının dışına yapacaklarını söylediler. 'Meraya zarar vermeyeceğiz. Hatta mera ıslah projenizi destekleyelim' dediler. Onları alıp mera alanına götürdüm. Karla kaplıydı alan ama meranın bizim için ne kadar önemli olduğunu anlatıp, 'Bu işe kesinlikle izin vermeyeceğiz. Güneşli köyündeki ÇED toplantısı da çok yanlış. Bizim meramızı başka bir köyde tartışamazsınız' dedim" diye konuştu.


BERGAMA BELEDİYE BAŞKANI DA KAPIYI KAPATTI


Çamavlu köyü muhtarından ve köylülerinden aradıkları yanıtı alamayan şirket yetkilileri daha sonra Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç'le görüştüler. Şirketin kendisine RES projesini revize edeceklerini, mera alanından çıkarıp, EPDK'dan lisanslarını da bu yeni projeye göre yenileyeceklerini söylediklerini anlatan Gönenç, şirket yetkilileri ile arasında geçen konuşmayı şöyle aktardı; "Bizim genel anlamda RES'ler konusunda köktenci bir karşı çıkışımız yok ama Kozak bölgesi özel bir alan. Orada belli bir ekolojik yapı var. RES'çilere 'siz ne kadar buralara zarar verilmeyeceğini söyleseniz de bu iş başladıktan sonra bu işin arkası gelir. Bunlar pıtrak gibi yayılıyor burada' dedim". 


MADENİ GÖSTERİP RES'E RAZI ETMEK İSTEMİŞLER


RES'çilerin bölgenin aslında Nurol Holding’in maden arama ve işletme alanı olduğunu, şimdi enerji ön planda olduğu için RES kurulacak alanı maden ruhsatından çıkardıklarını ileri sürdüklerini kaydeden Gönenç, "Dolaylı olarak daha çok zarar verebilecek madencilik faaliyetine karşı yöreye faydalı bile oluyoruz dediler. Oysa RES kurmak istedikleri alan maden ruhsat alanının belki yüzde 10'u, belki 5'i. Yoksa oradaki ruhsatların iptali gibi bir durum yok yani. Ben üzerine basa basa Kozak konusunda bizim tavrımız bu dedim. Bu görüşmenin ardından Güneşli köyünde 3 Şubat'ta yapılacağı duyurulan ÇED toplantısı iptal edildi. Bu bakanlık sitesinde de yayınlandı" diye konuştu. 


ÇOK ÖNEMLİ BİR KAZANIM OLDU


Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel de Çamavlu köylülerinin geri adım atmayan kararlı duruşları sonrası, merada kurulması planlanan RES'lerin iptal edilmesini son dönemde yörede yoğunlaşan enerji ve maden şirketlerinin talanına karşı önemli bir kazanım olduğunu söyledi. Engel, ilerleyen günlerde Bergama, Dikili, Ayvalık ve Burhaniye yöresindeki ekoloji mücadelesinin ortak hareketi ile ilgili bir toplantı planladıklarını söyledi.  



Evrensel


Geri Dön