İzmir Birliği esnafı kira yükünden kurtuluyor!
İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, kamu mülklerinde gerekse özel mülklerde kiracı olarak faaliyet gösteren esnaf sanatkarlar açısından sevindirici olduğunun altını çizdi.
Kamu ve özel mülklerin kiralarındaki artışların artık tüketici enflasyonunun 12 aylık ortalamasına göre yapılacağını söyleyen İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, beklentileri tam karşılamasa da yeni uygulamadan memnun olduklarının altını çizdi.
Kanalben Gazetesi'nde yer alan habere göre Mutlu, ‘İzmir Birliği bundan önce her platformda hastaneler, okullar gibi kamu kurumlarında ve belediye mülklerinde kiracı olarak faaliyette bulunan esnaf sanatkarların kira bedellerinin bir yıl boyunca dondurulması tezini savunmaktaydı. Özellikle okul ve hastanelerde kantin işletmeciliği yapan üyelerimiz açısından talebimiz bu şekildeydi. Gelinen noktada beklentimiz tam olarak karşılanmamıştır. Ancak eskiye nazaran durumun iyileştirilmesi, üyelerimizin sırtındaki yükü hafifletecektir. Zira, kamu mülklerinde kiracı olan üyelerimiz yüzde 46 oranlarını gören kira artışları ile karşı karşıya kalmış iken, son genelge ile kira artış oranlarının yüzde 16 seviyelerine kadar düşebileceği anlaşılmaktadır.’ diye konuştu.
Mutlu, ‘Gelişmelerden kamu kurumlarının mülklerinde faaliyet gösteren üyelerimizin yanısıra, yerel yönetimlerin kiracısı olan esnaf sanatkarlarımız da yararlanacaklardır. Ayrıca kira artışlarındaki düzenlemeler, özel mülklerde kiracı olarak faaliyet gösteren üyelerimizi de rahatlatacaktır.’ açıklamasında bulundu.
16 Ocak 2019 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan “Kamu İdarelerinin Taşınmaz Kiralamalarına İlişkin Genelge” ile, kamu idarelerinin 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu uyarınca Türk parası cinsinden kiralanmış ya da yeni yapılacak taşınmaz kiralamalarında;
Daha önceki yıllarda kiralanmış olup da sonraki yıllarda kiralanmasına devam edilecek taşınmazların kira bedeli, Türkiye İstatistik Kurumunca artışın yapılacağı ayda yayımlanan Tüketici Fiyatları Endeksinin on iki aylık ortalamalara göre yüzde değişim oranını geçmeyecek şekilde arttırılacağı öngörülüyor. Bu oranın Ocak 2019 TUİK verilerine göre yüzde 16,33 olduğunu ifade ediyor.