23 / 11 / 2024

İzmir Büyükşehir Belediyesi 30 ilçe ile Bilgi Sistemi İşbirliği Protokolü imzaladı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi 30 ilçe ile Bilgi Sistemi İşbirliği Protokolü imzaladı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi sahip olduğu bilişim altyapısını kentteki 30 ilçe belediyesinin de kullanıma açıyor. Bu amaçla hazırlanan ve kentteki tüm ilçe belediyelerinin katıldığı “Bilgi Sistemi İşbirliği Protokolü” törenle imzalandı.





İzmir Büyükşehir Belediyesi sahip olduğu bilişim altyapısını kentteki 30 ilçe belediyesinin de kullanıma açıyor. Bu amaçla hazırlanan ve kentteki tüm ilçe belediyelerinin katıldığı “Bilgi Sistemi İşbirliği Protokolü” törenle imzalandı. İmza töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 2002 yılında sadece Konak Belediyesi ile başlayan projenin bugün 30 ilçeyi kapsayacak büyüklüğe ulaştığını söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan bilişim altyapısının ilçe belediyeleri tarafından da kullanılmasını sağlayacak “Bilgi Sistemi İşbirliği Protokolü” törenle imzalandı.

İlki 2004 yılında imzalanan bu kez yeni bağlanan ilçeleri de içine alacak şekilde yenilenen protokol sayesinde, kentteki tüm belediyeler bilgi sistemleri verilerinden karşılıklı yararlanacak. Böylelikle kaynak ve zaman israfının önüne geçilecek. Yeni protokolle ilçe belediyelerinin bilişim teknolojileri yatırımlarının düşürülmesi sağlanacak. Aynı zamanda bilgiler “ortak havuzda” toplanarak veri tekrarı önlenecek.

Törende konuşan  İzmir  Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, sahip oldukları bilgi ve teknolojiyi ilçe belediyeleriyle paylaşarak ve zenginleştirerek başarılı olmak istediklerini söyledi. Bu protokolle bütün bilgilerin ortak havuzda toplanmasını sağlayacaklarını dile getiren Başkan Kocaoğlu, bilgilerin “ortak havuzda” toplanmasıyla veri tekrarı, kaynak ve zaman israfının önleneceğini vurguladı. Başkan Aziz Kocaoğlu, ilçe belediyelerinin ihtiyacı olan otomasyon yazılımları ile kablolu ve kablosuz veri aktarım sistemlerinin Büyükşehir Belediyesi tarafından temin edileceğini, mülkiyet, adres, harita ve imar bilgileri gibi verilerin de ortak havuzda birleştirileceğini kaydetti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeler arasında imzalan protokol, yerel yönetimlere şu kolaylıkları sağlayacak:

Belediyeler Adres Bilgi Sistemi, Plan Kararı Sorgulama, 3 Boyutlu Kent Rehberi, 2 Boyutlu Kent Rehberi, Görme Engelliler Kent Rehberi, Mezarlık Bilgi Sistemi, Mobil Uygulama Çalışmaları ve Araç Takip Sistemi’nden yararlanabilecek. İlçe belediyeler, bugüne kadar değişik firmalardan satın almak zorunda kaldıkları farklı yazılımlar ve yazılım bakım anlaşmalarına artık ihtiyaç duymayacak; belediyelerin bilişim yatırım maliyetleri düşecek. Verilerin depolanması ve paylaşımı kolaylaşacak. Vatandaşların daha hızlı ve kaliteli hizmet alması sağlanacak. konut, tarım, sanayi, sosyal tesis, ticari alan ve hizmet alanları planlı oluşacak; şimdiye kadar meydana gelen düzensiz oluşumların onarılması sağlanabilecek. Afet ve kriz anında ilçe belediyeler ile kesintisiz iletişim sağlanarak vatandaşa daha hızlı ve koordineli hizmet sunulabilecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bugüne kadar sadece Coğrafi Bilgi Sistemleri alt yapısı için 8 milyon lira, Belediye yazılımları için 3.5 milyon lira ve telsiz altyapısı için de 9 milyon lira olmak üzere 20 milyon liranın üzerinde bir yatırım gerçekleştirdiğini ifade eden Başkan Kocaoğlu, "Bu protokol, benden önce, 2002 yılında rahmetli Başkan Ahmet Piriştina zamanında Konak Belediyesi ile başlatılan çalışmanın 10 yıl içinde 30 ilçeye yayılma projesidir" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin teknoloji alanında bugüne kadar yaptığı yatırımlara değinen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, şunları kaydetti:

"Kent çapında fiber optik iletişim ağı kurduk. Tüm ilçe belediyelerle ilgili kurum ve kuruluşları kapsayan yüksek hızlı, bağımsız bir bilgi-iletişim altyapısı için İzmirNET omurgasını oluşturduk. MOBESE sisteminden kent terminallerine, İzmir’in kriz yönetiminden e-belediye hizmetlerine kadar birçok alanda kullanılıyor. Kent içi trafikte devrim yapacak “Akıllı Trafik Yönetim Sistemi” kuruyoruz. Bu sisteme 63.6 milyon liralık harcadık. Türkiye’de ilk kez görme engellilerin yaşamını kolaylaştıracak "Göremeyenler İçin Kent Rehberi"ni hizmete sunduk. Araç Takip Sistemi ile hizmet araçlarımızın kontrollü ve verimli kullanımını sağlıyoruz. Afet ve kriz anında kesintisiz ses ve veri iletişimini sağlamak amacıyla telsiz sistemimizi yeniledik. Coğrafi Mezarlık Bilgi Sistemi’ni hayata geçirdik. Türk yazılım teknolojisiyle oluşturulan 2 ve 3 boyutlu kent rehberlerini İzmirlilerin hizmetine sunduk. “Mobil Kent Rehberi”ni hayata geçirdik. İZSU’nun hazırladığı ve 5 bin kilometrelik yol ağı üzerindeki içme suyu, atık su ve yağmursuyu altyapısının bilgisayar ortamında yönetilebilmesini sağlayan Coğrafi Altyapı Bilgi Sistemimiz uluslararası alanda “büyük ödüle” layık görüldü. İZSU, çiğli ve Narlıdere’deki arıtma tesislerine 1.6 milyon liralık SCADA İzleme Sistemi kurdu. eshot bünyesinde Ulaşım Filo Takip, Kontrol ve Yönetim Sistemi kurduk. Bu sayede araçların konumu, yolcu biniş verileri anlık olarak görebiliyoruz. Tüm otobüs filosu ve yolculuk istatistiklerini kontrol altında tutuyoruz. Vatandaşların bekledikleri otobüsün kaç durak ve dakika sonra geleceğini gösteren “akıllı duraklar”ın sayısını artırıyoruz. İzmir Metrosu’nda, 1.5 milyon liralık yatırımla, işitme engelliler için dünyada sadece Londra, Hong Kong, Paris ve Sydney metrolarında bulunan “Akıllı İşitme Sistemi”ni kurduk. Son olarak, halka açık alanlarda ücretsiz internet uygulaması için hazırlanıyoruz."

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile birlikte 30 ilçe belediye başkanı arasında imzalanan protokol kapsamında, ilçe belediyelerinin ihtiyacı olan otomasyon yazılımları ile kablolu ve kablosuz veri aktarım sistemleri Büyükşehir Belediyesi tarafından temin edilecek. Kullanıma açılan sistemlerin güncel tutulması da Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı ile Harita ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Daire Başkanlığı tarafından sağlanacak. İzmirlilere daha hızlı ve kaliteli hizmet sunmak için hazırlanan protokolün ilki 2004 yılında 9, ikincisini ise 2009 yılında 16 ilçe belediyesiyle imzalanmıştı.

Tören sonunda 30 ilçe belediyesinin başkanları ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu tarafından işbirliği protokolü metni imzalandı.


Milliyet


Geri Dön