04 / 05 / 2024

İzmir-Çeşme Otoyolu özelleştirilmeyecek!

İzmir-Çeşme Otoyolu özelleştirilmeyecek!

Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, İzmir-Çeşme otobanını ise kapsam dışı bırakmayı düşündüklerini açıkladı



Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, işletme hakkı devri yöntemiyle mevcut otoyolların özelleştirmesini planladıklarını açıkladı. Aksu, Çeşme-İzmir Otoyolu'nu ise özelleştirme dışında tutmayı düşündüklerini kaydetti.
Elektrik üretim özelleştirmelerine başlayacaklarını da dile getiren Aksu, bu ay sonunda veya Eylül başında Hamitabat Termik Santralı'nda ihale ilanına çıkacaklarını bildirdi. Elektrik üretim özelleştirmelerinde, öncelikli 4 termik üretim tesisinin portföy gruplarından ayrı olarak özelleştirilmesi kararı doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Ahmet Aksu, elektrik üretim özelleştirmelerinin bir kısmında varlık satışı, bir kısmında hisse satışı ve bir kısmında da işletme hakkı devri yönteminin izleneceğini ifade etti.

Bu arada, elektrik üretim özelleştirmelerinde öncelikli 4 termik üretim tesisinin portföy gruplarından ayrı olarak özelleştirileceği açıklanmıştı. Bu tesisler ise Hamitabat (1.120 MW), Soma A-B (1.034 MW), Çan (320 MW) ve Seyitömer (600 MW) olarak belirlenmişti. Büyüklükleri 356 MW ile 2.795 MW aralığında değişen 9 portföy grubu oluşturulurken, bunlardan 3 adeti sadece termik santrallardan, 2 adeti termik ve hidroelektrik santralları içeren karma portföyden, 4 adeti ise sadece hidroelektrik santrallarından oluşuyor.

Aksu, yasal değişiklik yaparak termik sahaların elektrik üretim tesisleri ile birlikte yatırımcılara devretmenin planlandığını kaydederek, bu konuda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve ilgili kuruluşlarla beraber çalışmaları sürdürdüklerini vurguladı.

'HIZLA YOL ALIYORUZ'
Çevre, linyit sahalarının özel sektöre devriyle ilgili konularda mevzuat değişikliğine ihtiyaçları olduğuna işaret eden Aksu, "Mevzuat değişikliklerinden sonra bunları yapacağız, ama onları beklerken mevzuat değişikliği gerektirmeyen konularda yol almaya devam ediyoruz" dedi.

Aksu, 19 bölgeye ayrılan 52 HES'in özelleştirmesini gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, HES özelleştirmeleri ile enerji sektörüne yatırım yapacak yatırımcı portföyünün genişlediğinin altını çizdi. Söz konusu özelleştirmelerle ilgili yasal süreçlerin hemen hemen tamamlanmak üzere olduğunu da sözlerine ekleyen Aksu, ÖYK'nin onayıyla beraber yatırımcıları sözleşme görüşmelerine çağıracaklarını ve bu yıl içerisinde bunların büyük bir kısmının devrini gerçekleştireceklerini kaydetti.

Nasıl işletileceği mevzuatla belirlendi
Köprü ve otoyol özelleştirmeleriyle ilgili özelleştirme sonrasında ve özelleştirme sırasında söz konusu otoyolların nasıl işletileceğine ilişkin bekledikleri mevzuat değişikliğinin gerçekleştiğini hatırlatan Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, mevzuat değişikliğinin ardından ÖİB'nin tanıtım dokümanlarını, şartnameleri revize ettiğini aktardı. İşletme hakkı devri yöntemiyle gerçekleştirilecek özelleştirmeyle, mevcut otoyolların özelleştirmesini planladıklarını anlatan Aksu, Çeşme-İzmir arasını özelleştirme dışında tutmayı düşündüklerini belirtti.
Yeni Asır


Geri Dön