18 / 07 / 2024

İzmir Çiğli'de 45 bin 500 metrelik AVM yapılacak!

İzmir Çiğli'de 45 bin 500 metrelik AVM yapılacak!

Çigli 'deki Atatürk Organize Sanayi Bölgesi ( İAOSB ), kurduğu Özel Nedim Uysal, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 'nde kolej eğitimi veriyor.




Bu yıl ilk kez öğrencilerin ders başı yaptığı okulda 96 öğrencinin giyiminden, yemeğine, servisinden kitaplarına kadar tüm masrafları OSB bütçesinden karşılanıyor. 



Önümüzdeki yıllarda yeni öğrencilerin eklenmesiyle masrafların artacağına dikkat çeken İAOSB Başkanı Hilmi Uğurtaş, öğrencilerin ve okulun bu giderlerini karşılamak için OSB bünyesindeki yaklaşık 7 futbol sahasına denk gelen 45 bin 500 metrekarelik arazide AVM kurma kararı aldı. Mesleki eğitimin Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri olduğunu kaydeden Uğurtaş, okulda verilen eğitimle öğrencilerin en iyi üniversiteyi kazanabilecekleri düzeye getirileceğini de sözlerine ekledi.. 



¦ Nedim Uysal Meslek Lisesi'ni OSB bünyesinde kurdunuz ve 96 öğrenciyle eğitime başladınız. Bu fikir nasıl ortaya çıktı?

 

- Türkiye'de teknik eğitimin ne kadar önemli olduğunu başta sanayicimiz olmak üzere üretim yapan herkes biliyor. Ciddi sayıda iyi yetişmiş ara elaman ihtiyacımız var. Bunun da bedeli yok. Bölgemizdeki işletmelerin nitelikli işgücü ihtiyacının karşılanması amacıyla, okulun kurulmasına karar verildi. Öğrencilerin tamamının burslu olarak okuduğu, 450 öğrenci kapasiteli, 14 bin metrekare kapalı alana sahip okulumuz yaklaşık arsa maliyetiyle birlikte 35 milyon liralık bir yatırım oldu. Bunun da 6.5 milyonunu okulumuzun da isim sahibi olan hayırsever işadamı Nedim Uysal karşıladı. Bu yıl eğitime başlayan okulumuzda konferans salonu, spor salonu, 20 derslik, sosyal etkinlik ve proje hazırlama odaları ile atölye ve laboratuvarlar yer almakta. 



¦ Burs neleri kapsıyor? 


- Çocuklarımızın her türlü eğitim, ulaşım, yemek, kitap ve giyim masraflarını burs kapsamında biz karşılıyoruz. Diğer özel okullar gibi veliden para almayı bırakın öğrencilerin tüm ihtiyaçlarını biz sağlıyoruz. 



¦ Giderleriniz oldukça yüksektir o zaman.


Doğru söylüyorsunuz. Tüm bu masraflar düzenli bir gidere neden olmakta, öğrenci başına yıllık 10 bin TL civarında bir gider bu. Yani bu seneki toplam giderimiz 960 bin liraya yakın. Ama 3 yıl sonra tüm sınıflar dolduğunda 450 öğrencimiz olacak. Bu da masrafların 4.5 milyon liraya yükselmesi demek. 



¦ Buna inşaatı devam eden bina gideri de dahil mi? 


- Tabi o ayrı. Şimdi bildiğiniz gibi öğrencilerimiz geçici binada eğitim görüyor. Asıl binamızın inşaatı da bitmek üzere. Yapılan yeni binamızın içinin düzenlenmesi, inşaatı, malzemeleri, alt yapısı da 23 milyon lirayı bulacak. Buna arsa bedeli dahil değil. Arsa bedeli ise yaklaşık 14 milyon lira civarında. Bina inşaatının tüm giderlerini Organize Sanayi Bölgemizin bütçesinden karşılıyoruz. Tamamıyla derken de şöyle bir açıklama yapmak istiyorum. Bunun 6.5 milyonunu Nedim Uysal'dan alıyoruz geri kalanını biz karşılayacağız. İslikleri ve okul donanımı konusunda destek olmak isteyen sanayicimize de çağrıda bulunduk ve onlardan da destek bekliyoruz.


 

¦ Destek çağrınıza cevap veren oldu mu? 


- Evet oldu. Sayın Sayıl Dinçsoy, elektrik elektronik aksanımın kurulması konusunda bize destek olacağını açıkladı. Süreç içinde başka sanayicilerimizin de bu tür bağışlarda bulunacağına inanıyorum. Böylece bizim yükümüzü de almış olurlar. 



¦ Türkiye'de OSB bünyesinde kurulan başka meslek lisesi var mı? 


- Evet var. Ankara, Manisa ve Çerkezköy'de var. İmkanı olan bir çok OSB bu sistemi yapmak istiyor. Milli Eğitim Bakanlığı da öğrenci başına 3 bin 500 ila 5 bin lira ödüyor. Böylece OSB'lerin bu tür yapı kurmasını kolaylaşırdılar. 



¦ Arsayı kiralayacak mı, yoksa satacak mısınız? 


- Şu an her iki seçeneği de değerlendiriyoruz, Hangisinin daha avantajlı olduğuna bakıyoruz. Ama kiraya verirsek kira haricinde cironun yıllık bir oran tahsil edilecek. Satarsak belki her yıl bu parayı alamayacağız ama toplu para gelmesi açısından elimizi de çok rahatlatacak. Önemli olan bölgenin menfaatlerini en iyi şekilde değerlendirmek. Eğer kiralama yoluna gidilirse 30 yıl soma burası OSB'nin malı olacak. 



¦ AVM'nin konumunu ve projeyi biraz daha ayrıntılı anlatır mısınız? 



- Her teklif sahibinin farklı projesi var. Ama hepsinde de AVM'nin altı otopark olacak. Yaklaşık 45 bin 500 metrekare olan bu alanı gözünüzde canlandırmanız için şöyle anlatayım: Forum Bornova'daki IKEA mağazasını çıkardığında geri kalan kısım kadar inşaat alanı var. Otoyolun da hemen kenarmdayız. İzmir'in kuzeyinde otoyol kenarında, girişi çıkışı bizim kadar rahat olan, trafik sıkıntısı bulunmayan başka bir yer yok. Ferahlık ve trafik sorunu olmaması nedeniyle yatırımcıların iyi işler yapacağına inanıyorum. 

Biz zaten teklif veren firmalardan trafikle ilgili araştırmalarını da istedik. Ayrı bir bağlantıyla AVTVTye gelenler OSB içine girmeden buraya girip çıkabilecek. 




¦ AVM projenize tepki var mı? 



- Biz AVM projesini açıkladıktan sonra bazı arkadaşlarımız 'acaba sanayicilerden bir tepki gelir mi?" diye çekindi. Ama inanın, beni bir kişi bile aramadı. Çünkü bu AVM, ulvi bir amaçla yapılıyor, Bizi inşaat ve hizmet büyütüyor 



¦ Teşviklerde buyıık sıkıntınız vardı. 


- Evet haklısınız. 

Ülkeyi 6 bölgeye ayırıp teşvik vermek doğru değil, İnsanlar sanayinin olmadığı Doğu ve Güneydoğu bölgesi g'ibi yerlere zaten gitmiyor. Artık bölgesel değil, sektörel teşvik verümesi lazım. Sektörlerini seç, hangi alanlarda ilerlemek istiyorsan ona göre teşvik ver. 40 yıldır teşvik var hala 6'ncı bölgeye yatırıma gidilmiyor. Eleman, alt yapı, sanayi, güvenlik yoksa kimse oralara gitmez. Biz inşaat ve hizmet sektörüyle büyüyoruz. Ama sanayi ile büyümeliyiz. Bu durum ülkeyi bii1 yere götürmez. Tarım ve sanayiyi herşeyin önüne koyan bir anlayış gerekiyor.


 

¦  İzmir  için hangi sektörleri öneriyorsunuz? 

- Tekstil, ihracatta en fazla katma değer yaratan sektörümüz. Ama biz bu sektöre 'tukaka' diyoruz. Neymiş; alt düzey teknolojiyle üretim yapılıyormuş. Onun yerine başka birşey koyana kadar sektörü destekleyin. Otomotiv de bir numara. Katma değerini arttırmak için hızla yan sanayiyi büyütecek teşvikler verilmeli. Elektrik ve elektronikte de çip vb üretimi için destekler olmalı. Ama bugün verdiğiniz desteği 3 gün sonra kaldırmayın. Yatırımcı uzun vadede önünü görmek istiyor" Yeni okul bittiğinde böyle olacak. 




Müdahaleler yatırımcıyı korkutuyor...



¦ Yabancı yatırımcılarla da görüşüyorsunuz. Onlar ne düşünüyor? 



- Dış yatırımcılar Türkiye'de hukukun yeterince çalışmadığı algısına kapılıp sermayelerini buraya getirmek istemiyor; gelenler de çıkmak istiyor. Çünkü siyaseten ekonomiye müdahaleler yatırımcıyı korkuttu. 

Yatırımcıları daha önce Türkiye'ye yönlendiren kuruluşlar şimdi de 'Aman oraya gitmeyin; orası riskli' diye uyarıyor. Onun için biz kendi işimize bakıpMerkez Bankası gibi özerk kurumların yetki alanına girmeden çalışmalıyız. Seçimden önce veya sonra bu koordinasyon bozulursa ekonomimiz ciddi zarar görür. 



¦ Serbest Şehir konusunda ne diyorsunuz? 


- Serbest bölgelerin ekonomiye katkısı nedir diye bakmak lazım. İşçi çalıştırıyorsunuz vergi almıyorsunuz. Orada bir kazanç doğuyor ondan da vergi almıyorsunuz. Ekonomi nereden kazanacak peki? Eğer bu avantaj ise Türkiye'yi tamamen serbest bölge yapsınlar. Sağlanacak istihdam haricinde devlete katkısı yok bunların. Diğer yandan serbest bölge içinde yer almayan diğer benzer işkolundaki işletmeler zarara uğrayabilir. Bu da haksız rekabet yaratır. 



Habertürk Egeli


Geri Dön