25 / 12 / 2024

İzmir dönüşüm hamlesi ile atağa kalktı!

İzmir dönüşüm hamlesi ile atağa kalktı!

Ulaşım yatırımları ile öne çıkan İzmir, İstanbullu büyük gayrimenkul firmaları ikinci adresi oldu. Şehir, yeni yatırımlar ve dönüşüm hamlesi ile yenileniyor..



İstanbullu büyük gayrimenkul firmaları ikinci adres olarak İzmir’i seçti. Ulaşım yatırımları ile öne çıkan şehirde onlarca yeni gayrimenkul projesi hayata geçiyor.  İzmir  Büyiikşehir Belediyesi öncülüğünde başlayan kentsel dönüşüm hamlesi ve gayrimenkul firmaların da katkısı ile İzmir sağlıksız ve eski yapı stokundan kurtuluyor. İzmir’in potansiyeline güvenen gayrimenkul patronları “Türkiye’nin yükünü tek şehir taşıyamaz. İstanbul’dan sonra ikinci büyük lokomotif il İzmir olacak.” diyor.

 

Hürriyet’in gayrimenkul sektörünü en I iyiyi teşvik etmek ve sektörün sorunlarının çözümüne destek Gülistan sağlamak amacıyla ALAGÖZ gerçekleştirdiği ‘Ğelişen Bölgeler Zirvesi’nin 14’üncüsü İzmir için yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve İzmir’in önde gelen yatırımcılarının bir araya geldiği toplantıda şehrin dünü, bugünü ve yarını konuşuldu. Tarihi, konumu ile öne çıkan İzmir’in turizm ve sanayi de olduğu kadar gayrimenkul sektöründe de önemli bir adres haline geldiğine dikkat çeken katılımcılar kentsel dönüşüm hamlesi ve yeni markalı konut projeleriyle şehrin yeni bir çehreye kavuştuğunu söyledi. Türkiye gibi büyük bir ülke için tek bir lokomotif şehrin sürdürülebilir olmadığına dikkat çeken katılımcılar İzmir’in potansiyeline dikkat çekerek, en büyük ikinci lokomotif şehrin İzmir olacağını söyledi.

 

HEDEF FAYDA SAĞLAMAK

 

Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Sefer Levent’in moderatörlüğünü yaptığı toplantıda açılış konuşması yapan Hürriyet Reklam Direktörü ve İcra Kurulu Üyesi Zeynep Tandoğan, “Önümüzdeki yıl Hürriyet 70’inci yaşını kutlayacak. Yeni yaşımızda da beraber çalıştığımız sektörlere fayda yaratmaya devam edeceğiz. Gayrimenkul sektöründe en iyilerin seçildiği yarışma Sign of the City Awards’un dördüncüsünü 28 Kasım akşamı gerçekleştirdik. Şeffaf, uluslararası standartlarda bir iş yapmak için yola çıktık ve her geçen yıl ilginin artması bizleri oldukça mutlu etti. İnşaat ve gayrimenkul sektörü için yaptıklarımız yılda bir gece yaptığımız yarışma ile sınırlı değü. Aynı zamanda yıl boyunca gayrimenkul sektörünü için Gelişen Bölgeler Zirvesi’ni yapıyoruz. Bölgeleri, şehirleri konuşmak, ihtiyaçları ve çözüm önerilerini gündeme getirmek öncelikli hedefimiz. 14’üncü Gelişen Bölgeler Zirvesi’nde de İzmir’de olmaktan mutluyuz” dedi.

 

YEŞİL VE SOSYAL ALAN VURGUSU

 

14’üncü Gelişen Bölgeler Zirvesi’nde konuşan Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bilâ ise hızlı kentleşmenin getirdiği sorunlara dikkat çekti. Bilâ, “Kentleşme o kadar hızlı oldu ki yapılar sadece barınma ihtiyacına cevap vermek için yapıldı. Bu yapılar yapılırken de doğadan uzaklaştık, hatta insandan uzaklaştı. Gerçekten doğayı tahrip ettik ve sosyal ilişkilere zarar verdik. Doğal ekolojiyi ve toplumsal ekolojiyi bozduk. Bugün ise yeni yapılarda amaç sadece barınma değil, artık yaşam alanları yapılıyor. Hem yeşil alanların yaşam alanlarına taşmması, hem de insanların sosyalleşeceği alanlar yaratılması gerekiyor” dedi. İzmir’in yıldızının da her geçen gün parladığına vurgu yapan Fikret Bilâ, geçen yıl İstanbul’un İzmir’e 16 bin göç verdiğini dile getirdi.

 

HIZLI KENTLEŞME SORUNU

 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Avrupa’nın 250 yılda yaşadığı kırsaldan kente göçü Türkiye’nin 40 senede yaşadığını ve bunun sonunda gecekondu ve çarpık yapılaşma süreci doğduğunu dile getirdi.

 

2008 yılında yapılan planlama ile İzmir’de kentsel dönüşüm sürecine başladıklarını belirten Başkan Kocaoğlu, “Dönüşümden kasıt yıkıp yeniden daha fazla yoğunlukta bina yapmak olmamalı. Sosyal donatı alanları yaratılmadan yapılan dönüşüm kentin gelişmesine katkı sağlamaz. 8 yıldır en doğru formül için çalışıyoruz. İstanbul’da yapılan hataları da süzgeçten geçirdik. İzmir’de yerinde ve uzlaşma usulü ile dönüşüm yapılıyor” dedi.

 

En önemli hedeflerinin kenti kalkındırmak olduğunu dile getireı Aziz Kocaoğlu, yerelde kalkınma için kentsel dönüşümün dışında sanayi ve tarımda da büyüme ve çeşitlenme gerektiğini söyledi. Bugün Türkiye’nin 3 temel sorunu olduğunu belirten Kocaoğlu, “Sorunlarımız dış politika krizi, ekonominin belli sektörlerle ayakti kalmaya çahşması ve terör. Biz de belediye olarak planlarımızı ülkedı dünyadan bağımsız yapamayız. Bizim nitelikli göç alma hedefimiz var. İstihdam yaratmak zorundayız Kırsalın kalkınması projesine başladık. Belediyeler, kanunda yazan sorumlulukları dışmda kenti kalkınmasından sorumludur. Her belediyenin yerelde kalkınma derd olmalı. Bizi diğer belediyelerden farklı kılan nokta bu” dedi. Yaptıkla çalışmalar sonrası İzmir’de tarımın son 10 yüda Türkiye ortalamasında 2 kat fazla büyüdüğünü belirten Başkan Kocaoğlu, sanayide de önemli yol kat ettiklerini, ancak hizmet ve turizmden yeterli pay alamadıklarını ifade etti. 2005 yılını şehrin stratejik büyüme planını yaptıklarım ve her 5 yılda bir gerek düzenlemelerin yapıldığım ifade eden Kocaoğlu, “ Turizmde Alaçatı yoğunluğunu tarihi yarımadaya yaymak için çalışıp yeni alanlar ve teşvikler sağlıyoruz. 400 müyon lira harcadık ve fuar alanı yaptık. İzmir’de fuarcılık her yıl yüzde 30 büyüyor. İzmir’in tanıtımı turizm sektörünü de destekliyor. Bugün şehir merkezinde oteller yüzde 80-8 dolu. Bir de kongre merkezi projem var ancak engellerle uğraşıyoruz” dedi. Kocaoğlu, göreve geldiğinde 11 kilometre olan raylı sistemin bugün 165 kilometre olduğunu, planlanan projelerle 250 kilometreye ulaşacağını söyledi. Kültür sanatsız bir kalkınmanın da mümkün olmadığına vurgu yapan Kocaoğlu, opera, tiyatro ve kültür sanat merkezileri inşa ettiklerim kaydetti.


İSTANBULLU İZMİR'İ SEÇTİ


Hürriyet yazarı Vahap Munyar, İstanbul'un tarihinde ilk kez geçen yıl göç verdiğine dikkat çekti. Geçen yıl 70 bin kişinin İstanbul’dan taşındığını ve 16 bin beyaz yakalının da İzmir’i tercih ettiğini belirten Munyar, “Birçoğumuzun hayalinde bir sahil kasabasına yerleşmek var. Bizim hayalimizi bu 16 bin kişi gerçeğe çevirdi. İstanbul'daki trafik sorunu ve mahalle baskısı insanları İzmir'e yönlendirdi. İzmir’de artık iş imkânı da var. Dolayısıyla İzmir insanları çekti ve daha da çekecek gibi görünüyor. İzmir hem tatil hem de sanayi bölgesi olmasıyla da öne çıkıyor. Eğer yapılan yeni gayrimenkul projeleri de kontrollü ilerlerse şehre büyük katkı sağlar” dedi.

 


‘YOKUŞ VAR AMA AŞARIZ’

 

Hürriyet yazarı Uğur Gürer, ise son bir yıldaki reel konut fiyat artışında İzmir'in bir numara olduğunu söyledi. İzmir’de yüzde 8’lik bir artış olduğunu ifade eden Gürses, “İstanbul ve  Ankara  ise negatif yönde ve düşüşün devam etmesi öngörülüyor” dedi. Makro bir değerlendirme de yapan Gürses şunları söyledi: “Türkiye'nin temel sorunu son 1989'dan bu yana döviz açığımız hep bir yerde duruyor. Tasarruf açığımız var, bu açığı borçlanarak kapatıyoruz. Döviz kurundaki artış, enflasyon ve petrol fiyatlarındaki artış bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için fren yaptırıcı faktörler. Artık dünya ekonomisinde gelişmiş ülkeler farklı bir yöne dönüyor. 2008 krizi sonrası piyasaya bolca para sürüldü. Şimdi enflasyon ufak kıpırdarsa hızlı faiz artırımı gelecek. Faiz artırımı ve basılan paraların çekilmesi Türkiye için kötü haber. Türkiye için bir yokuş başlıyor. Ancak Türkiye’nin ekonomik çalkantıları aşacak, bu potansiyele sahibiz.”

 


BÜYÜK FİRMALAR TAŞINIYOR

 

Hürriyet Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Deniz Sipahi,  büyük holdinglerin genel müdürlüklerini İzmir’e taşımasının önemine dikkat çekti. Geçen yıl Allianz'ın İzmir Gaziemir’e taşındığını belirten Deniz Sipahi, “Büyük firmaların İzmir’e taşınmasını teşvik etmeliyiz. Nitelikli göç için bu çok önemli. Vodafone CEO’su ile görüştüm, onlar da İzmir'i mercek altına aldıklarını söyledi. Orta düzey yöneticilerini İzmir'e taşımayı planlıyorlar. Hizmet ve turizmde büyüyoruz ama yüksek teknoloji alanında da yapılacak çok iş var” dedi.

 


Geri Dön