01 / 05 / 2024

İzmir Gültepe halkından adaylara kentsel dönüşüm için taahhütname!

İzmir Gültepe halkından adaylara kentsel dönüşüm için taahhütname!

İzmir'de Mahalleler Birliği, 6 Şubat depremlerinden sonra sık sık gündeme gelen kentsel dönüşüm sürecinde olan mahallelerine dair kendilerini hiçbir şekilde mağdur etmeyecek bir süreç için adaylara verilmek üzere taahhütname hazırladı.



İzmir'de yerel seçime artık sayılı günler kala Mahalleler Birliği, kentsel dönüşüm sürecinde olan mahallelerde "Bizimle misiniz, Değil misiniz?" sürdürürken flaş bir gelişme de yaşandı.

Evrensel'de yer alan habere göre sonuncusunu İzmir'in Konak ilçesinde kentsel dönüşüm sürecinin tam tamına 14 mahalleyi kapsadığı Gültepe'de gerçekleştirdi. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre siyasi parti temsilcilerine ve Konak Belediyesi adaylarına çağrılar yapılan buluşmaya, AK Parti  İzmir  Büyükşehir Belediye meclis üyeleri ve İYİ Parti meclis üyesi adayı katılım gösterdi.

İzmir'in Gültepe semtinde toplamda 300 hektar alanı ve 14 mahalleyi kapsayan kentsel dönüşüm süreci yaklaşık olarak dört yıldır devam ediyor. Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinde, Gültepe Kentsel Dönüşüm ve Yardımlaşma Derneği'nin öncüllüğünde gerçekleştirilen bilgilendirme çalışmaları sonucunda, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 1/5000 Nazım İmar Planı'na ve Konak Belediyesi'nin 1/1000 İmar Planı’na karşı açılmış olan davada, İzmir 4. İdare Mahkemesi planların iptaline karar verdi.

İzmir Gültepe halkından adaylara kentsel dönüşüm için taahhütname!

"HAKKANİYETLİ VE ADİL BİR KENTSEL DÖNÜŞÜM"

Söz konusu dava sonrasındaki sürece dair önemli detaylar paylaşan Mahalleler Birliği İzmir Dernek Temsilcisi Süleyman Gür, "Çıkmış olan bu karar sonrasında Konak Belediyesi bu kararı İstinaf mahkemesine taşırken aynı süreçte cumhurbaşkanının da imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanmış olan Devlet Su İşleri'nin raporu, bu bölgenin alt tarafında yer alan Halkapınar su koruma havzasının bu alanı etkilediğini ve toplamda 14 mahallenin 11 tanesinin bu koruma bandı içine alındığını yayınladı. Yayınlanmış olan söz konusu bu raporla beraber bu koruma bandına yönelik dava devam ettirilseydi üst mahkemede iptal kararı çıkması halinde yaklaşık olarak 14 mahallenin 11 tanesinde planlama artık durdurulacaktı, mahallede de tek bir çivi bile çakılamayacaktı. Bu nedenle söz konusu sürecin davadan çekilmesi mahallecek uygun görüldü ve mevcut Konak Belediye Başkanı ile görüşülüp, davanın geri çekilmesi sağlandı" diye konuştu.

Mahalleler Birliği İzmir Dernek Temsilcisi Süleyman Gür konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada söz konusu bu süreçten sonra da mevcut kentsel dönüşüm planlarının geçerli olduğunu fakat Gültepe'de hakkaniyetli ve adil bir dönüşümün yapılması için dernek ve mahalle halkı olarak yakından takip edildiğini dile getirdi. Bu nedenle de yerel seçim sürecinde tüm adaylara yaşanan bu sürecin vatandaşı mağdur etmeyecek bir biçimde çözülmesi için bir taahhütname sunulduğu kaydedildi.

İzmir Gültepe halkından adaylara kentsel dönüşüm için taahhütname!

TAAHHÜTNAMEDE HANGİ TALEPLER ÖNE ÇIKTI?

Taahhütnamede taleplerden öne çıkanlar şu şekilde: "İzmir Gültepe'de yapılacak olan imar uygulamalarında, donatı alanlarında hak sahiplerinin haklarının korunması ve tapu alamamış olan vatandaşlara yeni parselasyonlarla arazilerin satılmasının sağlanması, yeni imar planları ya da değişikliklerinde, mahalle sakinlerinin etkin katılımının sağlanması ve onay süreçlerinde mahalle derneklerinin ve kentsel dönüşüm yardımlaşma ve dayanışma derneklerinin görüşlerinin dikkate alınması, eğer planlama yetkisi Konak Belediyesi dışında herhangi bir bir kuruma verilirse, söz konusu bu kurumun görüşlerini alırken mahalle sakinlerinin ve Gültepe Semti Kentsel Dönüşüm Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği gibi kuruluşların görüşlerinin de dikkate alınması, kentsel dönüşüm sürecinin rant odaklı olmadan, yerleşimcilerin haklarının korunması ve onay alınması doğrultusunda çalışmalar gerçekleştirilmesi, halkın onayıyla dönüşüm sürecinin başlaması halinde evlerini kendileri yenileyecek mahalle sakinlerine teknik ve malzeme desteği sağlanması, inşaatını kendisi yapan hak sahiplerine "yapım için yardımın" sağlanması için gerekli girişimler yapılması riskli alan kararı sebebiyle altyapı hizmetlerinin getirilmemesi ve yapıların güçlendirilmesine izin verilmemesi alinde söz konusu bu hizmetlerin getirilmesi için çalışmalar yapılması."

 

Konut kredisi faizleri yüzde 1'e düşürse ne olur? Ev alma hayali kuranlar dikkat!

B sınıfı ehliyette yeni dönem! Arabaların modelleri genişletiliyor!

Gram altında her dediği tek tek çıkan İslam Memiş'ten yeni açıklama geldi!


Geri Dön