Kent Haberleri

İzmir için 'acil kentsel dönüşüm' çağrısı! Konutların yüzde 70'i deprem yönetmeliğine uygun değil!

Uzmanlar, İzmir'de deprem riskinin kentin genelini tehdit ettiğine dikkat çekerek acil kentsel dönüşüm çağrısında bulundu.

İzmir'de riskli yapıların şehri tehdit ettiğine dikkat çeken uzmanlar kaçak, gecekondu ve imar affıyla kayıt altına alınan yapıların alan bazında İzmir'in yüzde 40'nı oluşturduğunu söyleyerek 'acil kentsel dönüşüm' çağrısı yaptı. 

YENİ KONUT STRATEJİSİ UYGULANMALI!

Gözde Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Kenan Kalı, Deprem kuşağında yer alan Türkiye'nin yapı stoğunun yenilenmesi için yeni bir konut stratejisinin uygulanması gerektiğine dikkat çekti.  Türkiye'nin Japonya gibi deprem gerçeğini temel alarak sağlam uzun ömürlü ve yenilebilir konut üretmesi gerektiğini belirtti.

İZMİR'DE KONUTLARIN YÜZDE 70'İ DEPREM YÖNETMELİĞİNE UYGUN DEĞİL 

Tanyer Yapı Zemin Grubu Koordinatörü Batuhan Tozburun, İzmir'de deprem yönetmeliğine uymayan ve eskiyen yapı stoğunun yüzde 70 civarında olduğunu açıkladı. 'Bu konutların acilen bir planlama yapılarak ada bazlı olarak dönüştürülmesi gerekiyor.' diyen Tozburun, ''İzmir ve çevresinde tarihsel dönem ve 20'nci yüzyıldaki aletsel dönemle yapılan kayıtlara göre 50 yıllık süre içinde 6,6 veya altında büyüklükte bir depremin olasılığı yüzde 92 olarak tahmin ediliyor.'dedi. 

DEPREME KARŞI HAZIRLI OLMALIYIZ

Sirius Yapı A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Barış Öncü, İzmir'de deprem tehdidine karşı önlem alınmasını söyledi.

Şu anda metrekare, ön cephe gibi özelliklerinden çok binanın sağlamlığı ve depreme dayanıklılığı ön planda tutulması gerektiğine vurgu yapan Öncü Kentsel dönüşüm konusunda  gerekli emsal artışların yapılmasına ve ada bazında dönüşüm gerçekleştirilmesini belirtti.

KENTSEL DÖNÜŞÜME BÜYÜK İHTİYAÇ VAR

Turkmall Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Altunhanİzmir'de kentin yapı stoğunun eski olması nedeniyle dönüşüme büyük ihtiyaç olduğunu açıkladı.  İzmir'de kentsel dönüşüm alanında yapılacak çok iş olduğunu aktaran Altunhan İzmir'in aktif fay hatlarının üzerinde ve deprem riski taşıyan bir şehir olduğuna vurgu yaptı. Bunun yanı sıra; kentin yapı stoğunun  da yaşlı olduğuna dikkat çekti.

Deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan son dakika Çanakkale uyarısı! Deprem olacak! 

İzmir'in binalarında büyük risk: Sadece kaçak değil, ruhsatlı yapılar da depreme dayanıksız!