27 / 04 / 2024

İzmir-İstanbul arası 3.5 saate inecek!

İzmir-İstanbul arası 3.5 saate inecek!

Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolu, özellikle Ege Bölgesi ihracatçılarını sevindirdi. İzmir-İstanbul arasını 3.5 saate indirecek otoyol, geçtiği illerin ekonomilerine istihdam olarak da büyük katkı yapacak



İzmir-İstanbul arasını 3.5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolunun, Türkiye’nin ikinci büyük kenti İzmir’in ekonomik ve sosyal hayatında büyük değişimler yaratacağı belirtildi. Başta inşaat olmak üzere birçok sektörün canlanacağı, nakliye masraflarının düşeceği, İzmirli işadamlarının daha sık İstanbul ve Avrupa’ya ulaşacağı, kentin daha fazla yatırım alacağı, daha çok turist çekeceği kaydedildi. Türkiye’nin en büyük gıda ihracatının gerçekleştirildiği Ege Bölgesi ihracatına büyük katkı sağlayacak otoyolun, zamanla yarışılan gıda ürünleri ihracatçılarına büyük avantajlar sağlayacağı, otoyolun sadece iki şehri değil, aynı zamanda Ege ve Marmara ekonomisini birbirine bağlayacağı kaydedildi.

DÜNYANIN 2. BÜYÜK ASMA KÖPRÜSÜ 

 İzmir-İstanbul projesinin ilklerinden biri İzmit Körfez Geçiş Köprüsü olacak. Toplam açıklığıyla birlikte dünyanın 2. büyük asma köprüsü olacak köprünün uzunluğu 3 bin metre. Ayaklararası uzunluk da yaklaşık bin 700 metre olarak öngörülüyor. Trafik yoğunluğunun çok daha fazla olduğu birinci kesim denilen Gebze-Orhangazi arasında 40 bin otomobil eşdeğeri, trafik gün başına, ikinci kesim Orhangazi-Bursa’da 35 bin otomobil eşdeğeri, üçüncü kesim Bursa-Balıkesir 17 bin ve dördüncü kesim Balıkesir-İzmir kesiminde 23 bin günlük trafik garanti edildi.

İşletme süresi 22 yıl olacak

İzmit Körfez geçişiyle bağlantı yolları dahil olmak üzere Gebze-Orhangazi-İzmir otoyoluna ilişkin sözleşme Nurol, Özaltın, Makyol, Astaldi, Yüksel ve Gökçay İnşaat’ın oluşturduğu konsorsiyumla 27 Eylül’de imzalanmıştı. Proje, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde Yap-İşlet-Devret modeliyle bir seferde yapılan en büyük proje. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım imza töreninde yaptığı konuşmada projeyle ilişkin şu bilgileri vermişti: “Proje, hem Türkiye’nin AB altyapısına entegrasyonunu sağlayacak hem de yapım süresince çok ciddi bir istihdam ve iç pazarda hareketlenmeye de vesile olacak. 20 ayda 7 adet şantiye kurulacak, 10 bin kişi doğrudan, 50 bin kişi de dolaylı olarak istihdam edilecek. Projenin, yaklaşık maliyeti kamulaştırmalarla birlikte 11 milyar TL’yi buldu.”

MARMARA VE EGE İŞ DÜNYASI BU PROJEYİ BEKLİYOR

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş: Proje  İzmir  ekonomisinin büyümesi için hızlandıran etki yaratacak. Çünkü bu otoyol sadece İzmir’i İstanbul’a değil, bağlantılarıyla Avrupa’ya bağlayacak bir yol. Bu anlamda kentin tüm ekonomik, sosyal gelişimini etkileyecek bir proje. Turizm ve ticaretimize çok büyük katkıları olacak. Bu proje en büyük hayallerimizden biriydi, gerçekleşmesinden büyük mutluluk duyuyoruz. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu: Otobanın geçeceği güzergahta bulunan şehirlerin sosyal, kültürel ve ekonomik yaşamlarına önemli katkılar sağlayacak. Ege Bölgesi ihracatında gıda ürünlerinin payı büyük. İzmir-Gebze otoyolu ihracatçılarımıza büyük avantajlar sağlayacak. Maliyetlerde ciddi düşüş olacak. Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar: Otoyol, sadece iki şehri değil, aynı zamanda Ege ve Marmara ekonomisini birbirine bağlayacak. Bunun da ötesinde Ege Bölgesi’ni ve İzmir’i Avrupa’ya bağlayacak olan otoyol, milyonlarca dolarlık yeni bir yatırım ve ticaret ortamının oluşması anlamına geliyor.  

Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Halil İbrahim Keleş: Bölgenin çok önemli altyapı sorununu ortadan kaldıracak. Özellikle genç ve niteliksiz insan kaynakları bu proje kapsamında değerlendirilebilir. Gebze Ticaret Odası (GTO) Başkanı Nail Çiler:  Projenin tamamlanmasıyla ekonomik anlamda önemli gelişmeler yaşanacak. Yapılmakta olan ve yapılacak projeler ile bölgemiz bir çekim merkezi olacak. Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu: Proje güzergahdaki sanayi kuruluşlarının lojistikle ilgili sıkıntılarının aşılmasında etkili olacak.
Star 

Basında yer alan diğer haberler

İstanbul'dan İzmir'e ekonomi 3,5 saatte

İzmir-İstanbul arasını 3,5 saate indiren Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin 50 bin kişiye istihdam sağlaması bekleniyor. Uzmanlar iki metropol ili yakınlaştıran proje ile ekonomilerinin de birbirine sıkıca bağlandığını söyledi

ayrıntılar içn tıklayınız

http://yenisafak.com.tr/Ekonomi/t=18.10.2010&i=283610

 


Geri Dön