22 / 12 / 2024

İzmir Karabağlar'daki yapımı devam eden okul inşaatı mecliste!

İzmir Karabağlar'daki yapımı devam eden okul inşaatı mecliste!

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, İzmir Karabağlar ilçesinde bulunan bir arazide yapımı devam eden inşaata ilişkin soru önergesi hazırladı. Bayır sorularının Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından yanıtlandırılmasını talep etti..



İzmir Karabağlar daki yapımı devam eden okul inşaatı mecliste!


CHP  İzmir  Milletvekili Tacettin Bayır, İzmir Karabağlar ilçesinde bulunan bir arazide yapımı devam eden inşaata ilişkin soru önergesi hazırladı. Bayır sorularının Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.


Bayır önergesinde "İzmir ili, Karabağlar ilçesi, Fahrettin Altay mahallesi sınırları içerisinde bulunan 266 Ada, 44 Parseldeki "Lise Alanının” Bakanlık makamının 10.07.2014 tarih ve 11263 Olur’ları ile yapılan imar değişikliği ile bir kısmının "Okul Alanı”, bir kısmının da "Vergi Dairesi” yapılması kararlaştırılmış ve bu karar doğrultusunda Valilikten alınan 24 saat alınan çalışma izni ile inşaata başlanmıştır. Mülkiyeti, Maliye ve Milli Eğitim Bakanlığı’na ait olan arazide bulunan ‘’Maliye Meslek Lisesi” 3 ay önce yıkılmış, Uygulama İmar Olanı Değişikliği 3194 sayılı İmar Kanunun 9. Maddesi ve 644 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümleri uyarınca bir kısmının "Eğitim Tesisleri Alanı”, bir kısmının "Resmi Kurum Alanı” olması kararlaştırılmıştır. İhaleyi alan ZKZY İnşaat ve Turizm A.Ş adlı inşaat firmasının yetkilileri buradaki çalışmaları ‘ ’ Sevap-Gönlünden Kopma” şeklinde ifade ederek, 24 saat boyunca çalışmakta ve çevre halkını gürültü ile baş başa bırakmaktadırlar. " dedi.


11/07/2014 tarihinde İzmir ili, Karabağlar ilçesi, Fahrettin Altay mahallesi sınırları içerisinde bulunan 266 Ada, 44 Parsel 1/5000 ölçekli V. Numaralı nazım imar planı değişikliği açıklama raporunun, 2- PLAN DEĞİŞİKLİĞİ GEREKÇESİ VE PLAN KARARLARI başlığının altında şu ifadelere yer verilmiştir. "Plan değişikliğine konu alanda kentsel ve bölgesel ihtiyaçlar da dikkate alınarak Milli Eğitim Bakanlığınca parselin yaklaşık 8000 metrekarelik kısmında "İmam Hatip Lisesi” yapılması, bunun dışında kalan 2647 metrekarelik kısmının ise Maliye Bakanlığı tarafından "Vergi Dairesi” olarak kullanılması talebi bulunmaktadır. Bu kapsamda öncelikle üst ölçekli plan olan 1/5000 ölçekli nazım imar planında alanın güney tarafı yaklaşık 2450 metrekare büyüklükte " ’Eğitim Tesisleri Alanı (îmam Hatip Lisesi)”, kuzey tarafı ise yaklaşık 2450 metrekare büyüklükte "Resmi Kurum Alanı (Vergi Dairesi) olarak düzenlenmiştir. Eğitim Tesisleri Alanı (İmam Hatip Lisesi) başlığının altında ise, "Planda eğitim tesisleri alanları (pansiyon, spor salonu, uygulama cami vb.) tesisler yer alabilir” denilmektedir." açıklamalarında bulunan Bayır, " Bunun üzerine, 20/08/2016 tarihinde Fahrettin Altay mahalle sakinleri adına Muhtar Sinan Kilercioğlu, İzmir İl Müdürlüğü (Ege ve Akdeniz Bölgeleri Planlama Şube Müdürlüğü)’ne, ‘’Okul Alanı düşünülen yere ‘İmam Hatip Lisesi’ yerine, Endüstri Meslek Lisesi’, ‘Turizm Otelcilik Meslek Lisesi’, ‘Ticaret Meslek Lisesi’ veya ‘Sağlık Meslek Lisesi’ yapılmasını talep eden dilekçeyi 30403 kayıt numarası ile göndermişlerdir.


İmam Hatip Lisesi yapılması planlanan yerin 800 - 900 metre yakınında, 15 Temmuz Darbe Kalkışması sonrası el konulan, 2000 kapasiteli Fatih Koleji, 45 yatılı olmak üzere toplam 54 kişinin okuduğu İmam Hatip Lisesine dönüşmüştür." diyerek 5 soru sordu.


Bayır'ın soruları


1- ZKZY İnşaat ve Turizm A.Ş isimli inşaat firması, ‘’Lise Alanı” ve ” Vergi Dairesi” maliyetlerini nereden karşılamaktadır? Eğer bu bir ‘’hayır” işi ise, ne karşılığında bu hayır işlemi yapılmaktadır?


2- Söz konusu alan ihaleye çıkartılmış mıdır? Çıkarıldı ise ihaleye giren firmalar ve tekliflerini açıklar mısınız?


3- İnşaata devam eden firmanın yine aynı yerde (Eski pazaryeri) yapımına devam edilen ve arazisi Doğuş Grup - Orjin Grup ortaklığına ait olan ‘’İstinye Park” proje ile ilgisi var mıdır? Yapımına başlanacak olan inşaatın ihale süreci hakkında bilgi edinebilir miyiz? Söz konusu alan hangi şartlarda bu firmaya verilmiştir?


4- İmam Hatip Lisesi yapılması planlanan yerin 800 - 900 metre yakınında, 15 Temmuz Darbe Kalkışması sonrası el konulan, 2000 kapasiteli Fatih Koleji, 54 kişinin okuduğu İmam Hatip Lisesine dönüştürülen bir okul varken, bu bölgeye tekrar İmam Hatip Lisesi açılacak olmasındaki amaç nedir? Mahalle sakinlerinin farklı Lise açılması konusundaki taleplerini dikkate alacak mısınız?


5- Bölgede yaşayan çevre sakinlerinin, İmam Hatip Lisesi’ne talepte bulunmamaları bariz bir biçimde göz önünde iken, yıkılan okulun yerine Fen Lisesi, Anadolu Lisesi, Sağlık Meslek Lisesi, Teknik Lise, Çok Programlı Lise, Maliye Lisesi, Ticaret Lisesi gibi seçeneklerin yer aldığı, bölgenin ihtiyacını karşılayan bir lise yapmak daha yerinde bir karar olmaz mı?





Geri Dön