29 / 12 / 2024

İzmir Kemeraltı yeniden imar edilecek!

İzmir Kemeraltı yeniden imar edilecek!

İzmir'de iş dünyasının önde gelen isim ve şirketleri yürüttükleri proje ile hem Kemeraltı'nı yeniden canlandıracak hem de tarihi yapıyı yaşatacak. Halim Kahraman, amacın kentin tarihi yapısının ve sosyal etnik değerlerinin korunması olduğunu belirtti.



İzmir'de iş dünyasının önde gelen isim ve şirketleri yürüttükleri proje ile hem Kemeraltı'nı yeniden canlandıracak hem de tarihi yapıyı yaşatacak.


TARKEM ve  İzmir  Büyükşehir Belediyesi'nin işbirliği içinde olduğu bu projede kendilerinin, başlangıç ayağı olduğunu söyleyen ve Havra Sokağı'nda bulunan Karaosmanoğlu Hanı ile Kemeraltı'nın dönüşümünü başlatan dört ortaktan biri olan Halim Kahraman, ticari kazançtan önce kentin tarihi yapısının ve sosyal etnik değerlerinin korunması ve yaşatılmasının öncelikli amaçları olduğunu belirtti.


ÇOĞU DEFORME OLMUŞ


Osmanlı döneminde ayanlık yapmış Karaosmanoğlu Hacı Mustafa Ağa tarafından kurulan aile vakfının bir çok mekâna sahip olduğunu söyleyen Halim Kahraman, "İzmir ve Manisa'da bu aileye ait camiler, medreseler, hamamlar ve hanlar var. İzmir'de bulunan Küçük Karaosmanoğlu Hanı da bunlardan bir tanesi. 1700'lü yıllara ait olan bu yapı iki katlı ahşap bir bina ve o günlerden günümüze kadar gelen önemli yerlerden biri. Yıllar içerisinde bu ahşap yapı yok olmuş. 1960-1970 yıllarında bu vakfın mütevelli heyet başkanı olan bir hanımefendi burada 2-3 katlı betonarme binalar yapıyor. Bu binalarda günümüze kadar deforme olmuş. Vakfın başına geçen Mehmet Aydın Tüzün tarafından bu eski yapılar yerine yenilerinin yapılması gündeme geliyor. Bu fikirden yola çıkarak eskisine uygun olarak üst katlarda konaklama alt katlarda ticari amaçlı ahşap bir yapının yapılması proje haline getiriliyor. Bizler 4 ortak olarak bu projenin gerçekleştirilmesi için çalışmalara başladık.


"HAYAL ETTİK HAYATA GEÇİRDİK"


Bu bina 40 yıllığına vakıftan kiralandı ve restorasyon çalışmalarına başladık. Buradaki yapının içerisinde 18 odalı bir butik otel, 21 tane dükkân ve kafe yer alıyor. Daha önce Kemeraltı'nda göremediğiniz bir bina haline getirdik. İzmir'in turizmine katkı sağlamak amacıyla da böyle bir projeye girdik. Kemeraltı'nın kentsel dönüşümünün ilk ayağını oluşturuyoruz. Kemeraltı'ndaki sorunların çözülmesi ve tarihi yerlerin ön plana çıkarılması amacıyla yeni revizyon planları hazırlandı. Biz bu revizyon planı içinde kimse harekete geçmeden projeyi hayal ettik ve hayata geçirdik. Bununla ilgili olarak delilik yaptığımıza kadar varan birçok söylemle karşılaştık fakat biz inatla bu projeyi gerçekleştirdik. Burayı restore etmekle doğru bir karar verdiğimizi düşünüyoruz ve çalışmalarımız sonucunda ortaya çıkan yapı bunu ortaya koyuyor" dedi. Havra Sokağı'nın içinde bulunduğu durumun kendilerini rahatsız ettiğini söyleyen Kahraman, "Havra Sokağı tarihi bir sokak olmasına rağmen gerekli düzenleme yok. Sokaktan yaşanan karışıklık, çöplerin toplanmaması, temizlik sorunları bizi sıkıntıya sokuyor. Gerçekleştirdiğimiz proje ne kadar temiz, düzgün, işlevsel olursa olsun çevreden bu duyarlılığı alamıyoruz. Belediyeler bu konu ile ilgili çalışmalar yapacağını söylüyor" dedi.


2011'DEN BERİ SÜRÜYOR


Restore edilen hanın ruhsat işlemlerinin devam ettiğini söyleyen Kahraman, "Burası ruhsatlı bir yapı olmasına karşın ruhsat süreci ile ilgili mücadele bürokrasinin yavaş işlemesinden dolayı hala bekliyoruz. Bu yapıyı on altı ay içerisinde inşa ettik fakat işlemler 2011 yılından bu yana devam ediyor. Yazışmalar uzun sürüyor ve bu durum bizi olumsuz etkiliyor. Bürokratik işlemlerin uzun sürmesi yatırımcı olarak bizlerin iştahını kesiyor. İkinci bir proje karşımıza çıktığında aynı süreci tekrar yaşamak bizler için yorucu oluyor " diye konuştu. Hanın alt katında yer alan 21 dükkân için şimdiden 200 başvurunun olduğunu belirten Kahraman, " Bizler belli kriterler doğrultusunda dükkânları kiralamayı düşünüyoruz. Öncelikli kriterimiz her dükkânın farklı meslek gruplarından olması gerekiyor. Aynı yerde iki tane kuyumcu olmasını istemiyoruz. Bu nedenle başvuruların içinden alanında en iyi olanlara dükkânları kiralayacağız" dedi. Küçük Karaosmanoğlu Hanı içinde kültürel etkinliklerinde düzenleneceğini dile getiren Halim Kahraman, şimdiden sanatçı arkadaşlarıyla iletişime geçtiklerini ve ücretsiz olarak kültürel çalışmalar yapacaklarını söyledi. "Kemeraltı sekiz bin yıllık bir geçmişe sahip bu nedenle burada sanatın olması gerekiyor" dedi. Kemeraltı'nın büyük bir kültürel değişiklik yaşadığını fakat yapılan çalışmalarla yeniden yapılandırılacağını söyleyen Kahraman," Kemeraltı bina ve yerleşim olarak değişiyor. Tarihi bir dönüşüm yaşıyor. Bunun ilk ayağını da biz oluşturuyoruz. Bizden sonra yatırım yapmak isteyen yatırımcıların işleri daha kolay olacak" şeklinde konuştu.


"ÖNCELİĞİMİZ TİCARİ BOYUT DEĞİL"


Kemeraltı'nı yeniden imar edecek olan projenin karşısına çıkması ile bütün düzenini değiştirerek İzmir'e yerleştiğini söyleyen Ahmet Sabri Akınet, projeye yaptığı yatırım ile, doğru başladıkları işin doğru bitmesi için çok emek verdiklerini belirtti. Akınet, "İzmir'in gelişimine gönül vermiş, iş dünyasının önemli isim ve şirketlerinin de aralarında bulunduğu 116 ortağın, kentin değerlerini korumak üzere sosyal sorumluluk bilinci ile oluşturdukları çok ortaklı anonim bir şirket olan TARKEM bütün Kemeraltı'nın rehabilitasyonu ile alakalı bir proje üzerinde çalışıyor. Tarihi Havra Sokağı'nda hijyen, altyapı, üstyapı sorunlarımız var. Havra Sokağı'nda ki esnafa da eğitim verilecek ve doğru yaptığımız işten onlar da kazançları olacağını bilecekler. Bizim için ise projenin ticari boyutundan çok sosyal, kültürel ve etnik yapısı bizi kendine çekti. Özellikle çevrede bulunan sinagoglara, bu çevrede bin yıllardır yaşayan insanların inancına saygı gösterilmek üzere geri kazandırılmalıdır. Hangi din olursa olsun korunmalı ve sahip çıkılmalıdır. Bu yılsonuna kadar Havra Sokağı projesi ilerleyecektir. Temiz, balık sularının akmadığı, kıyafetleri teniz çalışanların bulunduğu, kameralar ile korunan, güvenli, aydınlatmanın yeterli olduğu bir Havra Sokağı için çaba sarf ediyoruz. Geçmiş yılların temsilcilerine saygı gereğince, Kemeraltı'nın tarihsel yapısını ortaya çıkarmak önceliğimizdir" dedi.


Ege Haber 






Bu haber Yeni Asır Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Ümit Kaya, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Vali Mustafa Toprak'ın katkılarıyla Kemeraltı'nın 2016 yılında uçuşa geçeceğini söyledi. 


Gece alışverişi 


İzmir Valisi Mustafa Toprak'ın bir süre önce, kanayan yara haline gelen işporta ve seyyar terörüne el koyduğunu ve denetimler sonucu Kemeraltı esnafının yüzünün gülmeye başladığını söyleyen Kaya, "Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın desteği ile Konak Tünelleri'nin girişine yaya üst geçidi, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun talimatı ile Kemeraltı'na MOBESE sistemi yapılacak. Bu desteklerle Kemeraltı bu yıl çok ciddi bir ivme kazanacak. 2016 yılı, Kemeraltı yılı olacak. Ayakkabıcılardan boşalan 926 Sokak civarı ve Havra Sokağı'nda butik oteller ve restoranlar yapılarak, sokak aydınlatmaları olacak. Böylece Kemeraltı 2017 yılında gece de yaşayan bir çarşı haline gelecek" dedi. 


OSB ile istihdam yarışı 


Kentteki en büyük organize sanayi bölgesi Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nin istihdam oranları karşılaştırıldığında, Kemeraltı'nda 230'u aşkın farklı işkolunda, 12 bin esnafın 60 binin üzerinde çalışanın bulunduğunu söyleyen Kaya, "Burası bacasız sanayi. İşporta ve işgallerin kalkması ile Kemeraltı'nı kışın hafta içi 150-200 bin, cumartesi günleri de aşağı yukarı 300- 350 bin kişi ziyaret ediyor. Üniversiteli gençleri de çekmek için uzun süredir kapalı olan Konak Sineması'nı da faaliyete geçirip, burada film festivalleri düzenleme gibi bir proje uygulayacağız" diye konuştu. 


Butik otel ve gastronomi 


2016 yıl sonunda Kemeraltı'nın çok ciddi bir ivme kazanacağına değinen Kaya, "Çünkü Konak'taki tünellerin önüne rahat yaya ulaşımı için üst geçit geliyor. MOBESE kameralarımız takılacak. Sokak aydınlatmaları yapılıyor. Bunun yanında Havraların bölgesinde butik oteller, gastronomi ile ilgili restoranlar açılacak. Yani İzmir'in o eski keyifli eğlenceleri tekrar hayata geçecek" diye konuştu. 


Yeni Asır

Geri Dön