27 / 04 / 2024

İzmir kentsel dönüşümü bekliyor!

İzmir kentsel dönüşümü bekliyor!

Ülke çapında kentsel dönüşüm çalışmalarının hızla yol aldığı bir dönemde İzmir' de henüz somut bir adım atılmaması ve ilgisizlik kent sakinlerini adeta isyan ettiriyor...



TÜRKİYE'NİN birçok bölgesinde kentsel dönüşümle ilgili çalışmalar hızla ilerlerken İzmir'de henüz bir adım atılamadı. İzmir, yıllardır yapılması beklenen kentsel dönüşüm için harekete geçilmesini bekliyor. İzmir'de kentsel dönüşüme dair henüz somut bir adım atılmaması yerel yönetimlerin konuya ilgilisizlikleri İzmirlileri isyan ettiriyor. Bir yanda gökdelenlerin yükseldiği ve hızlan büyüyen, diğer yanda ise gecekondu oranı en yüksek iller arasında yer alan İzmir, şimdi dönüşmeyi bekliyor. 


2 yıl boşa geçti 

Türkiye'nin 3. büyük kenti  İzmir  çarpık şehirleşmenin getirdiği sanayi en çok hisseden bölgelerden. .. Konak, Karabağlar, Bayraklı ilçeleri başta olmak üzere kentin büyük bir oranı gecekondu ve çarpık kentleşmenin sancısını yaşıyor. Modem şehirlerin kurulması için hükümetin büyük adımlar atarak önemli yasalar çıkarttığı kentsel dönüşüm birçok şehrin yenilenmesi için önemli fırsatlar sunuyor. İzmir'de konuyla ilgili çeşitli çalışmalar yürütülmesine karşın henüz istenilen adımlar atılamadı. Yerel yönetimlere güçlü yektililer veren kentsel döşünüm yasasına rağmen belediyeler dönüşümde rol üstlenmek ve liderlik etmekten kaçınıyor. Yasanın çıkmasının ardından 2013 ve 2014 yılı içinde belediyeler herhangi bir dönüşüm projesi gerçekleştiremedi. 


Konut stoğu sağlıksız

Konut stoğunun yansından fazlası sağlıksız ve depreme dayanıksız gecekonduların oluşturduğu İzmir'de kentsel dönüşü bir ihtiyaçtan çok zaruret oldu. Dönüşün gerçekleşmemesi durumunda fay hatlarını aktif olduğu İzmir'de yaşanacak bir depremin etkisinin ağır olacağı belirtiliyor. İzmir'in özellikle Karabağlar ve Konak bölgesi konut stoğunun çoğunluğu depreme dayanıksız ve ağırlıklı gecekondulardan oluşuyor. İzmir'in tamamında da konut stoğu sağlık bir yapı arz ediyor. Yerel yönetimlerde mevcut durum tespiti amacıyla, sosyoekonomik ve halihazır tespitine ilişkin veriler toplanmasıyla başladı. Kıymet takdir raporlarına esas teşkil edecek ölçüm ile tespitler yapılıp kıymet takdir raporları hazırlandı. Hak sahipleri tespit edilerek, uygulamaya yönelik uzlaşma paylaşım modeli oluşturuldu. 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planlan, vaziyet planı, kentsel tasarım ve mimari projeler hazırlandı. Karabağlar Belediyesi ile işbirliği protokolü imzalanarak çalışmalara yön verildi. Ancak proje bekleme de henüz gerçekleşmiş değil. 


Star Ege


Geri Dön