28 / 04 / 2024

Bursa’da riskli 7 mahalle kentsel dönüşüm bekliyor!

Bursa’da riskli 7 mahalle kentsel dönüşüm bekliyor!

Bursa’da riskli bölge ilan edilen 7 mahalle Elazığ’daki depremden sonra kentsel dönüşümü bekliyor.



Olay Gazetesi köşe yazarlarından Ahmet Emin Yılmaz, bugünkü köşesinde " Riskli bölgedeki 7 mahalle tedirgin: Deprem kentsel dönüşüm bekler mi?" başlıklı yazısına yer verdi. İşte yazının detayları…

Onlar… 

Yüksek İhtisas Kavşağı’ndan Otosansit’e kadar bölgede Ankara Yolu ile Yakın Çevre Yolu arasında yaşıyorlar.

Bölgede…

Toplam nüfusu 125 bini aşan 7 mahalle var. Arabayatağı, Yavuz Selim, Ulus, Mevlana, Çınarönü, Hacivat, Şirinevler’de yaşayanlar 8 yıldır tedirgin.

Çünkü…

Yaşadıkları mahalleler 17 Aralık 2012 tarihinde riskli bölge ilan edildi.

Hafta içinde…

Yavuz Selim Mahallesi sakinlerinden Kadri Güven aradı. Depremin yıkıcı etkisini Elazığ’da bir kez daha gösterdiği, Manisa’daki sarsıntıların devam ettiği, Bursa’nın deprem riskinin konuşulduğu süreçte şunu söyledi:

“Tam 7 aydır dilekçe vermediğim yer kalmadı. Her makama başvurup riskli bölge ilan edilen 7 mahallenin acilen kentsel dönüşüme ihtiyacı olduğunu söyledim. Gerekenin bir an önce yapılmasını istedim.”

Dilekçe verdiği makamları da sıraladı:

“Cumhurbaşkanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bursa Valiliği, Yıldırım Kaymakamlığı, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Yıldırım Belediye Başkanlığı ile tüm siyasi partilerin il ve ilçe başkanlıkları.”

Dilekçelerine yalnızca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı cevap vermiş ve “Konu Yıldırım Belediyesi’ne aktarıldı” denmiş.

Ardından…

Kadri Güven, yaşadığı bölgeyi temsilen Ulus Mahallesi’nden Halil Yılmaz, Mevlana Mahallesi’nden Abdurrahman Canik, Yavuz Selim Mahallesi’nden Recep Toraman ve Adnan Şakar’la birlikte ziyaretimize geldi.

Söyledikleri şu:

“Bursa ciddi deprem riski yaşıyor ve kentsel dönüşümün ne kadar önemli olduğu ortada. Fakat asıl tehlikeyi, 8 yıl önce riskli bölge ilan edilen 7 mahalle yaşıyor. Kentsel dönüşüm geç kalınmadan bu bölgeden başlamalı.”

Şunu da sorguluyorlar:

“7 mahalle riskli bölge ilan edildi ama kentsel dönüşüm yalnızca Millet Mahallesi’nde başladı. Geçmiş dönemlerde Yıldırım Belediyesi Hüma Hatun Evleri’ni yaptı ama vatandaşa satış olduğu için amaca ulaşmadı.”

Şunu da eklediler:

“Aynı bölgedeyiz, bizim mahallelerimiz de riskli değil mi? Kentsel dönüşüm gecikiyor ve bugün başlasa bile tamamlanması uzun zaman alacak. Hadi biz bekliyoruz, ama depremin kentsel dönüşümü bekleyeceğini garanti edebilen var mı?”

Şuyulandırma 7 mahalleyi kilitledi

Ankara Yolu’nun altında kalan Arabayatağı, Yavuz Selim, Ulus, Mevlana, Çınarönü, Hacivat, Şirinevler mahalleleri kentsel dönüşüm beklerken, bir yandan da şuyulandırma sıkıntıları yaşıyorlar.

Çünkü…

Evleriyle şuyulandırma sonrası tapu kayıtları farklı yerlerde çıktığı gibi, yollar bile sorunlu hale geldi. Yeni inşaat ya da onarım da yapamıyorlar.

Bu nedenle…

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’ın sorunu çözmek için Ankara’da başlattığı girişimlerin bir an önce sonuç vermesini bekliyorlar.

Bir bileni uyarıyor: Doğru beton ve doğru demir kullanan binaları alın

Dinlerken düşündük…

Bir binayı incelerken görselliğini ön plana alıyor, gördüklerimize bakarak karar veriyoruz. Penceresi, kapısı, balkonu, mutfağı, banyosu ve boyası belirleyici oluyor.

Ne var ki…

Elazığ depreminde gördüğümüz gibi, yeni ve boyası-süsü güzel binalar yıkıldı. Demek ki, sıkıntılı bir bakış var.

Nitekim…

Bina konusunda bir bilen pozisyonunda olan Bursa Çimento Genel Müdürü Osman Nemli de bu uyarıyı yaptı:

“Doğru beton ve doğru demir kullanan binaları satın alın. Unutmayın ki bir binanın ana malzemesi demiri ve betonudur. Bu iki ana unsur inşaat maliyetinin yalnızca yüzde 10’u. Ne yazık ki makyaj ve dekor kısmı daha fazla önemsendiği için beton ve demire bakılmıyor.”

Şunu da ekledi:

“Beton çok önemli, ama uygulama da önemli. En doğru çimentoyu kullanırsın, fakat demirleri doğru bağlamazsan olmaz. Belli bir noktaya ulaşan denetim şirketlerine burada daha büyük görev düşüyor.”

TOKİ’den Gemlik’e 500 konutu konuştu

Yıllardır…

Zemini nedeniyle yeni yerleşim bölgesi tartışmaları yapılan Gemlik son dönem yerli otomobil fabrikası ile dikkatlerin çevrildiği yer haline geldi.

Bu süreçte…

TOKİ’nin ülke genelinde 2020 yılı için 100 bin konut hedefinde Gemlik’e de 500 konut yapılacağı açıklandı.

Bunun üzerine…

Gemlik kökenli siyasetçi olan AK Parti Bursa Milletvekili Zafer Işık hafta içinde TOKİ Başkan Yardımcısı Hakan Akbulut’u ziyaret etti. Ziyarette TOKİ’nin Gemlik’te yapmayı planladığı 500 konut konuşuldu.

Sanayi Bakanı’ndan destek isteyen Coşkunöz ve Çemtaş’tan yeni yatırım

Gerçi… 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a ayrıntılı bir Bursa sununu yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş açıklamadı, ama Bakan’dan yatırım için destek isteyen firmaların Coşkunöz ve Çemtaş olduğu ortaya çıktı.

Üstelik…

Bursa’nın iki güçlü sanayi kuruluşu, ekonomik nedenlerle yatırım sıkıntısı çekilen bir süreçte mevcut yatırımlarından çok daha fazlasını yapmak istiyorlar.

Bakan’dan da, bu büyük yatırımlar için yer desteği istiyorlar.

Kulağımıza gelenlere göre, bu istek üzerine, harita üzerinde sanayi bölgeleri imcelemesinin yapıldığı görüşmede, iki yatırım için TEKNOSAB ile Deri OSB arasındaki bölge uygun bulunmuş.

Arazinin de Büyükşehir Belediyesi’ne ait olması yatırımların bu bölgede planlanması eğiliminde etkili olmuş.

Anladığımız kadarıyla…

Uygun bulunan arazinin sanayi arsasına dönüştürülmesi için Büyükşehir çalışmalarını başlatacak. Sonra sıra yatırımlara gelecek.

Bursa turizmini dünyaya anlattı

Dünyanın en büyük 4 turizm fuarından biri olan ve EMITT adıyla İstanbul’da düzenlenen Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı bu yıl 24. kez kapılarını ziyaretçilere açtı.

Her yıl 60 binin üzerinde ziyaretçi alan fuarda önemli tarihi yapıların sergilendiği Bursa standı büyük ilgi gördü.

Fuar kapsamındaki paneldeyse Bursa Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Bayhan konuşmacı olarak Bursa’nın turizm destinasyonu ve termal turizmini dünyaya anlattı.

Bursa’nın kurtuluşu kentsel dönüşüm!


Geri Dön