Kent Haberleri

İzmir kira artış oranında hem İstanbul'u hem Ankara'yı solladı! 

"sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü" eylül raporuna göre, İzmir kira artış oranında hem İstanbul'u hem Ankara'yı solladı. Sektör temsilcileri konut piyasasını değerlendirdi. İşte o açıklamalar...

Geçtiğimiz günlerde "sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü" eylül raporu yayımlandı ve son 1 senedir düşüşte olan konut reel satış fiyat endeksinin hazirandaki durağanlıktan sonra eylülde de düşüşüne devam ettiği belirlendi. 

Rapora göre, satılık konut ilan metrekare cari fiyatlarındaki yıllık artış oranları üç büyük şehirde de düşüş gösterdi ve  İstanbul'da yüzde 20,8, Ankara'da yüzde 22,4 ve İzmir'de yüzde 26,6 olarak kaydedildi. 

Ekonomimcom'dan İrem Ceylin Demircan'ın haberine göre; yıllık kira artış oranında Türkiye’nin en büyük üçüncü şehri olan İzmir, İstanbul ve Ankara’yı geride bıraktı. İstanbul’da yüzde 46,2, Ankara’da ise yüzde 51,3 olan oran İzmir’de yüzde 56,3 şeklinde kaydedildi. 

 

KİRALANACAK KONUT SAYISI AZ 

Sektör temsilcileri ise bu  yükselişin İzmir’in özellikle son senelerde çok göç alan bir şehir olması ve üniversite şehri olması ile ilişkilendirdiler. 

İzmir Müteahhitteler Derneği Başkanı ve İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Üyesi Ferhat Özmen, İzmir’deki kira yükselişi nedeninin arz ve talep dengesizliği olduğuna dikkat çekti. Geçtiğimiz birkaç sene içerisinde çok konut üretilmediğinin altını çizen Ferhat Özmen, şu ifadeleri kullandı:

"Kiralık ev sayısı az olunca kiralar doğal olarak yükseliyor. İzmir çok göç alan bir kent. Aynı zamanda İzmir bir üniversite kenti çok fazla da öğrenci olduğu için bu duruma geldik. Kiralanacak konut sayısı az bu yüzden bu da kiraların bu şekilde yükselmesine neden oluyor."

 

KONUT KREDİSİ FAİZLERİ YÜKSEK OLDUĞU İÇİN İNŞAATLARA BAŞLANAMADI 

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Güleroğlu da konu ile ilgili konuştu ve kiralardaki yükseliş nedeninin  İzmir’in hem çok göç alan hem de bir üniversite kenti olmasına bağladı. 

İZEKO Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Güleroğlu, mevduat faizlerinin yüksek seyrettiğine dikkat çekti ve şunları söyledi:

"Hem de konut kredisi faiz oranları çok yüksek seyretmesi nedeniyle müteahhitteler yeni inşaatlara başlayamadı. İzmir bir üniversite kenti ve çok göç alan bir şehir. Sürekli yeni insan geliyor ancak o kadar konut yok."

Güleroğlu, mevcut konutun az olması, arzın talebi karşılayamaması sebebiyle bu kira yükselişlerinin görülmesinin normal olduğuna vurgu yaptı. 

Vakıfbank konut kredisi faizini açıkladı! 2 milyon TL'lik konut kredisinin aylık taksiti kaç TL? Ev alacaklar dikkat! 

Milyonlarca emeklinin gözü zam kararında! Emekliye ne kadar zam yapılacak?

Bir konut kendisini kaç senede amorti ediyor? Ev sahibi olmak isteyenler dikkat!